Aftenposten

Perfekte vertsgaver

Juli og august er spesielt sosiale måneder. Her har du seks viner som garantert vil glede vertskapet.

- INGVILD TENNFJORD [Vinskriben­t] ingvild@ingvildten­nfjord.com

Før drømte jeg om å bli en av de damene som har alt på stell. Du vet dem som stryker bunadsskjo­rter dager i forveien. Som husker å levere kjolene sine til renseriet og skriver sirlige små bordkort til de store festene. Flere av mine naere venner passer på at veske og sko matcher. De har overskudd til å pakke inn ting med sløyfebånd i flere forskjelli­ge farger. De husker bursdager. Som sagt, jeg drømte lenge om å bli som dem.

Nå har jeg en ny strategi. Den fungerer så bra, at jeg nesten skammer meg for at jeg ikke fant ut av det tidligere. Nede i boden har jeg et arsenal av fantastisk­e vertinnega­ver. Beklager benevnelse­n. Den er muligens både for kjønnsspes­ifikk og smal. La oss kalle det «Oops-er-det-bursdagend­in»-gaver. Eller «Takk- for- at- hele- familienka­n- overnatte- på- landstedet ditt»- gaver. I disse sommertide­r kan det hende du trenger en «Slik-glatter-vi-over-anstrengte-familierel­asjoner»-gave. Før alle avslutning­ene på skole og i barnehage trenger jeg også noen «Jeg-kan-ikke-bake-glutenfrie­muffins»-gaver.

Tsunamien av arrangemen­ter og vidunderli­ge mennesker jeg skulle ha gitt en fin oppmerksom­het skyllet over meg igjen og igjen. Så jeg tok grep. Nå er jeg i forkant. La oss åpne det hemmelige skapet mitt, og ta en titt på hva jeg har der.

SATS PÅ EN FIN ETIKETT. Greia med vertsgaver er at de ikke kan vaere for dyre. Det er akkurat som med barnebursd­ager. Når du skal skaffe presanger til 23 småunger på et halvår, sier det seg selv at ikke alle kan få et eget Lego-fly. Vi må finne smaker som helst kos- ter under to hundre kroner, men – og her er trikset – gjerne ser dyrere ut.

Hva får en flaske til å skinne litt ekstra? Fin etikett. Løkkeskrif­t. Bilde av et slott. Jeg ser at årstall som ligger noe tilbake i tid også gjør stor suksess. Hvis du ikke kjøper dyrt, kan det ellers lønne seg å kjøpe stort. Det er ikke så mange som vurderer en magnumflas­ke som et alternativ, en gang. Slike dobbeltfla­sker er liksom forbeholdt finans-segmentet og unge menn med spisse sko som fester litt for hardt på Solli plass. Innholdet trenger ikke vaere så dyrt. Men jeg lover deg at du kommer til å vinne festen uansett.

KJØP TIL STORE OG SMÅ. Så hva trenger du å gjøre? Kjøpe inn noen flasker ekstra, så du har. Husk å sveipe innom hyllen med alkoholfri­tt. Det er mange anledninge­r der alkohol rett og slett ikke passer inn, men en deilig smak er alltid velkommen. Ungene i nabolaget vårt er blitt veldig begeistret for barnesjamp­is. Det er alkoholfri, musserende fruktdrikk­e som skjenkes i ørsmå glass med stett. Er det lenge siden du har brukt cognac-glassene dine? Tørk støvet av dem nå. Det lave tyngdepunk­tet og den store kolben gjør dem enkle å håndtere for små hender, og det skaper en følelse av fest for små som altfor ofte drikker syntetisk saft av pappkrus.

Nå er det ikke noe stress å gå sommerbesø­kene i møte, er det vel? Overraskel­sesbesøk hos venner? Check. Grilling med naboene? Check. Bursdag? Du har kontroll. Mitt hemmelige gaveskap er fullt. Og jeg har sommerkjol­en på. Hva mer trenger man egentlig?

Denne artikkelen sto første gang på trykk 03.06.2016. Anmeldelse­ne er oppdatert med ferske viner og priser.

 ??  ?? HJEMMELEKS­E
[Gjør det selv] Husk å holde vinene avkjølt. Rødvin bør få 20 minutter i kjøleskap før servering nå i sommervarm­en.
HJEMMELEKS­E [Gjør det selv] Husk å holde vinene avkjølt. Rødvin bør få 20 minutter i kjøleskap før servering nå i sommervarm­en.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway