Aftenposten

Klimaminis­teren tror sommeren har vaert en vekker

- ARNFINN MAUREN

Stekende sol og gulsvidde marker signaliser­er mer enn en «fin sommer» for Ola Elvestuen. Klimaminis­teren tror årets sommer vil bli stående som et tidsskille.

– Jeg tror mange opplever at sommeren ikke har vaert helt slik som den burde vaere, sier landets klimaminis­ter.

Han er selv en av dem. Elvestuen er ikke tvil om at den intense varmebølge­n de siste ukene er et resultat av varige klimaendri­nger og global oppvarming.

– Vi står midt oppe i klimaendri­nger som er med på å gjøre vaersituas­jonen mer intens. Men hetebølgen kan også ha gitt klimaarbei­det et spark i baken. I alle fall registrere­r Elvestuen større bevissthet rundt situasjone­n verden står oppe i.

– Flere skjønner nå alvoret. Det gjelder både folk flest, naeringsli­vsledere og politikere.

Bekrefter advarsler

For Elvestuen er sommervarm­en en bekreftels­e på tidligere advarsler: At svingninge­ne i vaeret blir mer dramatiske, og at intensitet­en i vaeret er en del av den globale oppvarming­en.

– Vi ser et mønster på hele den nordlige halvkulen, sier han og maner til en ny mobiliseri­ng for å nå verdens klimamål. Den oppfordrin­gen rettes til både deg og meg – ikke bare storindust­rien og politikern­e.

– Våre valg har betydning. Det gjelder innen matsvinn, hva vi spiser og hvordan vi reiser og hva slags biler vi kjøper.

– Ser du noen holdningse­ndringer i det norske folk?

– Ja, mange velger å ta beslutning­er som er en del av løsningen i stedet for å vaere en del av problemet.

– Vil vaeret i sommer få noen umiddelbar­e politiske konsekvens­er utover høsten?

– For landbruket er situasjone­n dramatisk. For oss i klimadepar­tementet understrek­er sommeren behovet for å forsterke Paris-avtalen. Vi må få på plass regelverke­t som gjør det mulig å holde land ansvarlig for det de gjør.

Etterlyser større tempo

Men nesten tre år etter at verden – i Paris-avtalen – inngikk et felles mål om å begrense økningen i den globale temperatur­en til 1,5 prosent, går det sakte å få på plass konkrete tiltak. FNs klimaforha­ndlinger har stått nesten stille i to år.

– Vi må gjøre mer, og vi må gjøre det i et raskere tempo enn det vi har gjort. Frem mot 2020, når vi og andre land skal melde inn nye klimamål, må vi ha et helt annet ambisjonsn­ivå enn det vi har i dag, mener Elvestuen.

Miljøutfor­dringene har imidlertid ikke stått øverst på agendaen når verdens toppledere har møttes de siste månedene. Elvestuen mener derfor Norge må ta en ledende rolle i dette arbeidet. Beslutning­ene som skal tas fremover, vil etter statsråden­s mening få verdenshis­torisk betydning.

– Vi har ikke god tid. De neste fire-åtte-tolv årene blir helt avgjørende for om vi skal klare å begrense temperatur­økningen med 1,5 grader.

Det neste klimatoppm­øtet, i Polen i desember, vil bli en test på hvor verden står og hvor stor viljen er til å øke ambisjonsn­ivået. Det som gjøres nå, er ikke nok til å begrense temperatur­økningen til 2 grader.

– Vi har kanskje bare to år på oss til å komme til internasjo­nal enighet.

 ??  ??
 ?? FOTO: PAAL AUDESTAD ?? Dette bildet er ikke tatt under andre himmelstrø­k, men ved Akershus festning 26. juli 2018. – Vi står midt oppe i klimaendri­nger som er med på å gjøre vaersituas­jonen mer intens, sier klimaminis­ter Ola Elvestuen (V).
FOTO: PAAL AUDESTAD Dette bildet er ikke tatt under andre himmelstrø­k, men ved Akershus festning 26. juli 2018. – Vi står midt oppe i klimaendri­nger som er med på å gjøre vaersituas­jonen mer intens, sier klimaminis­ter Ola Elvestuen (V).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway