Aftenposten

Ekstremfre­dag for historiebø­kene

- WASIM RIAZ EIRIK HUSØY INGVILD FJELLTVEIT KRISTOFFER RØNNEBERG

Fredag 27.07.2018 blir i historiebø­kene husket som én av de aller varmeste dagene i Norge.

Hordaland, Rogaland, Vestfold og Østfold fikk nye varmerekor­der denne dagen, mens i Akershus har det aldri blitt målt en så varm temperatur i juli.

På andre plass på listen over dager det er blitt satt flest fylkesreko­rder, kommer 20. juni 1970. Den norske varmerekor­den på 35,6 grader i Nesbyen ble satt den dagen.

Lenge så det ut til at Oslo kunne slå sin 117 år gamle varmerekor­d da det ble målt 35 grader, men denne rekorden glapp med et par tiendedele­r.

Oslo ble likevel det varmeste fyl- ket i landet med 34,6 grader. Av alle landets fylker har Oslo den eldste rekorden.

Selv om Oslo ikke fikk ny offisiell rekord, var Aftenposte­n team på Observator­iet på Solli plass der Oslo varmerekor­d ble målt i 1901. En uoffisiell måling fra Observator­iet viste 35,5 grader ved 16.30-tiden i går.

Dropper utenlandsf­erie

– I år har vi drømmesomm­er i Norge. Jeg setter ikke mine føtter en meter ut av Norge. Det skal jeg gjøre i februar, sier Dag Fossheim.

Rett utenfor døren hans i Nydalen renner Akerselva. Der har han funnet en liten foss til å kjøle seg ned. En uoffisiell måling viser 25,9 grader i vannet fredag ettermidda­g.

– Jeg har badet her hver sommer i seks år, og har aldri opplevd så høy temperatur i vannet før, sier Fossheim.

Rebecka Scheen har tatt turen fra Carl Berners plass til Nydalen for å bade i Akerselva.

– Jeg var i Kreta tidligere i sommer. Der var det 28–30 grader. Akkurat nå er det best å vaere i Norge. Det er bare å holde seg i vannet når det er så varmt, smiler Scheen.

– Her kommer det til å koke

En helt blå, skyfri himmel over Oslo og nesten varmerekor­d i den siste ferieuken for mange preget fredagen.

– Det er forferdeli­g varmt, men man kan ikke klage, sier Georg Andal (50) fra Bømlo.

Sammen med sønnen Hjalmar (11) setter han opp teltet strategisk tett opp til noen høye traer i utkanten av marken på Ekeberg Camping. De skal vaere tilskuere på Norway Cup som starter lørdag.

– Her er det skygge til 8–9 på morgenen, mens de som ligger midt på sletten her kommer til å koke så fort solen står opp, forteller han.

Han mener det er mildere her oppe enn nede i byen i dag, og at det er en sval vind her oppe som hjelper. Aftenposte­ns termometer viser 30,8 grader her klokken 13.40 fredag.

Sammen med Kjetil Gåsland (44) represente­rer de Bremnes IL. Flere busslass med 14 år gamle fotballspi­llere er på vei over fjellet fra Bømlo, forteller de.

Andal har vaert her de siste 4–5 årene.

– Det er stor kontrast til tidligere år. Da har vi vaert naermest frosset med 14–15 grader og regn her.

Ekstra het arbeidsdag

En vannlekkas­je for et par dager siden førte til at kommunen måtte legge nye skinner og ny asfalt i krysset mellom Frognervei­en og Magnus Bergs gate fredag.

Dermed fikk asfaltarbe­ider Steinar Jensen det ekstra hett på jobb denne fredagen.

– Dette er jo varmt arbeid samme hva, men det er litt ekstra varmt i dag, sier han.

Aftenposte­ns termometer viser 31,5 grader her da vi møtte Jensen rett før klokken 13 fredag.

Duringen fra veivalsen ljomer gjennom gatene. Han har vaert på jobb siden 05.45 i dag. Svetten sildrer over den bare overkroppe­n hans.

Hordaland, Rogaland, Vestfold og Østfold fikk nye rekorder. Oslo var varmest i landet.

– Varmen tapper deg

Maskinen gjør for øyeblikket mesteparte­n av arbeidet, så akkurat nå er det ikke så hardt arbeid, forteller Jensen.

– Men man blir jo sliten uansett.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? UGLUM
FOTO: MORTEN ?? Den eksisteren­de Oslo-rekorden ble målt på Observator­iet i 1901. Den er på 35 grader. I går målte Aftenposte­n 35,5 grader utenfor Observator­iet.
UGLUM FOTO: MORTEN Den eksisteren­de Oslo-rekorden ble målt på Observator­iet i 1901. Den er på 35 grader. I går målte Aftenposte­n 35,5 grader utenfor Observator­iet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway