Aftenposten

Nettet snører seg rundt Trump

-

IFØLGE RAPPORTER I amerikansk­e medier sier Michael Cohen nå at Donald Trump var kjent med et møte i juni 2016, der russere skulle overlevere informasjo­n som kunne skade Hillary Clintons valgkamp. Cohen var Trumps advokat i mange år og skal vaere klar til å vitne om saken for spesialett­erforsker Robert Mueller.

Hvis Cohen avlegger vitnemålet, og hvis han blir trodd, er det et bevis for at dagens amerikansk­e president begikk et lovbrudd i kampen for å vinne valget. Trump og kretsen rundt ham har hele tiden nektet for at presidente­n kjente til møtet. Sønnen Don Trump Jr., som fikk tilbudet om møtet, har kategorisk avvist at faren visste.

AV INFORMASJO­NEN SOM allerede finnes i det offentlige rom om Russlands innsats i 2016-valgkampen, er denne saken den potensielt mest skadelige for Trump. Henvendels­en til den davaerende presidentk­andidatens sønn etterlater ingen tvil om at tilbudet om informasjo­n var «del av Russland og dets regjerings innsats for å støtte Trump», som det heter i en av e-postene.

Selv om Cohens vitnemål kan vaere et bevis, er det ikke nødvendigv­is fellende. Advokaten skal ikke sitte på lydopptak eller annet som kan underbygge påstanden. Trumps advokater angriper allerede Cohens troverdigh­et. Han er nå i åpen krig med sin tidligere klient, også om et lydopptak der Trump tilsynelat­ende diskuterer hvordan han skal betale en tidligere modell for å holde kjeft om et seksuelt forhold dem imellom.

ROBERT MUELLERS ETTERFORSK­NING har allerede ført til en rekke tiltaler, blant annet av tolv russiske agenter. Kun de mest forutinnta­tte kan nå tvile på at det pågikk russisk innblandin­g i valgkampen til fordel for Trump, og at i det minste noen sentrale aktører i kampanjen visste om det.

DET STORE, GJENSTÅEND­E spørsmålet er om mannen på toppen selv visste om hjelpen han fikk fra russerne, eller om han har prøvd å avspore etterforsk­ningen, «obstruct justice». Begge deler er straffbart.

Trump-kretsens vedvarende kampanje for å undergrave spesialett­erforsker Muellers troverdigh­et er i seg selv et indisium for det siste. Hvis de ikke har gjort noe galt, virker det jo rart å vise så mye redsel for hva etterforsk­ningen kan bringe. Mueller er for godt måls skyld ikke radikal eller liberal. Han er republikan­er, som Trump, og ble i sin tid utnevnt til FBI-direktør av George W. Bush.

EN MULIGHET ER AT Donald Trump rett og slett ikke husker hva han sa eller noen fortalte ham i juni 2016.

Selv om Cohens vitnemål kan vaere et bevis, er det ikke nødvendigv­is fellende.

Les også side 8.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway