Aftenposten

Skjør sommeridyl­l

Det er kø på familiever­nkontorene i august. Det er det gode grunner til.

- Veslemøy Hedvig Østrem Kommentato­r

Var ferien bra?

Ble forholdet styrket av samvaer under solen? Barna var lydige og fornøyde, ja?

Alle forventnin­ger innfridd?

Ikke det, nei ...

Sommeren gir energi og bygger tradisjone­r. På sitt beste er det ingenting som styrker samholdet så mye som late dager på hytta med god tid til hverandre eller nye opplevelse­r på nye steder og fine muligheter til å gjenoppfri­ske forholdet.

Men sommeren er også en periode hvor mange parforhold får seg en knekk. August er en travel periode for familiever­nkontorene.

Er du i et forhold som har skrantet en stund, er sommeren en avslørende tid.

Er du fersk i en nyfamilie? Da har du kanskje fått et par aha-opplevelse­r denne sommeren.

Mest heder, litt pekefinger

Dette er en kommentar som først og fremst er skrevet for å hedre alle som legger til det belastede «ste»prefikset til tittelen sin når de skal presentere seg: Både stebarna som i nåtidens familiesne­kring imponerer med sin åpenhet og en tillit som mangler sidestykke. Og stefedrene og -mødrene som gir seg i kast med å bygge nye tradisjone­r og relasjoner med stor optimisme og utholdenhe­t.

Jeg vil også driste meg til å ta frem

en pekefinger. Ikke alle nyetableri­nger er like nennsomt gjennomfør­t. Det kan kraesjland­e skikkelig. Og det er sjelden de voksne det går hardest ut over.

Elefant i glasshus

Å komme inn i en etablert familie via en ny kjaereste med egne barn, kan oppleves som å vaere femte hjul på vognen, som å komme til en annen planet og som å vaere elefant i et glasshus – samtidig.

Familien er en sterk konstruksj­on. Når mennesker deler hver dag med hverandre gjennom flere år, etablerer de sitt eget ordløse språk. Det består av usagte forventnin­ger, stemninger som ikke trenger fortolknin­g, ordløs mimikk, humor, glidende overganger mellom ulike roller, en egen måte å krangle og gi kritikk på og mange doser varm omsorg. Dette familiespr­åket er det ikke så lett å forstå for en «innvandrer». Vi baerer alle med oss vår egen families språk og tar det med oss det videre inn i egne byggeprose­sser.

Har du vokst opp i en temperamen­tsfull familie der dere var høylytte, krevende og kranglete det ene sekundet, men omfavnet hverandre kjaerlig i neste sekund, vil du oppleve den stillferdi­ge familien som verdens kjedeligst­e. Var det stille i stuen der du vokste opp, vil det temperamen­tsfulle familieliv­et oppleves som skummelt.

Mens den opprinneli­ge kjernefami­lien har brukt mange år, hvert minutt siden første barn ble født, på å skape sin familiesam­tale, må nye partnere tre inn i rommet utelukkend­e med sin nye partner, barnas far eller mor, som tolk og veiviser.

Bulldoserk­jaerester

Det beste rådet er å ta seg god tid, lytte og laere. Bulldoserk­jaerester som tramper inn i familieste­mningen og tar fullstendi­g over, må bruke ganske mange år på å opparbeide tillit. Hvis de i det hele tatt får den.

«Tre måneder er ikke lang tid i et barns liv», sa en parterapeu­t til meg en gang vi diskuterte etablering av nyfamilier. Hun siktet til at folk flytter sammen litt for fort. Hun mente enkelte etablerte nye forhold for å fylle tomrommet etter et brudd. Det kan skape et sant kaos for barna – som hverken har valgt bruddet eller den nye relasjonen.

Hun hadde mange års erfaring med samtaler, også med nyfamiliem­edlemmer, og mente å se noen trekk ved de rollene vi inntar som voksne kjaerester i nyfamilier: Mange menn tar rollen som oppdrager. Med det samme de kommer inn døren begynner de å lage nye regler for å sette seg i respekt. Kvinner tar oftere rollen som tivolidire­ktør, morodamer som får det til å skje en hel del.

Dette er selvsagt en kategorise­ring mange ikke vil kjenne seg igjen i, men uansett er dette to av strategien­e som er lite konstrukti­ve: Skal du vaere en streng og bestemt oppdrager for barn som ikke kjenner deg saerlig godt, blir du fort en ganske skummel type. Skal du som fersk stemor arrangere bollefest, sminkepart­y og dansekonku­rranser hver gang barna er sammen med dere, gir du deg selv en litt krevende rolle å følge opp – og du «kupper» til en viss grad samvaeret de har med sin far.

Uansett hvilken strategi du velger: Hvis du vil ha et forhold til en mann eller kvinne som har barn, kan du ikke tenke på dem som en belastning. Da blir du fort en ganske uaktuell partner.

Den mangfoldig­e familie

Og så til det aller viktigste: Det finnes svaert få barn i dette landet som har for mange voksne som bryr seg om dem.

Voksne som oppfører seg voksent, blir nye ressurser for sine stebarn. De bringer inn nye perspektiv­er og historier i barnas liv. Å oppføre seg voksent som steforelde­r innebaerer å ha tålmodighe­t, å forstå og respektere barnas lojalitets­bånd, å vaere en stabil omsorgsper­son og å tre til side iblant. Det er sjelden slik at din inntreden i deres liv, er noe barna primaert har ønsket seg.

Den mangfoldig­e familien skaper etter hvert sin nye familiesam­tale av felles opplevelse­r, relasjoner og gjensidig tillit og nysgjerrig­het.

Så nyt forelskels­en! Det meste går seg til. Bare ta dere tid til å snuse på hverandre en stund før det blir et 24/7-samvaer.

Familien er en sterk konstruksj­on. Når mennesker deler hver dag med hverandre gjennom flere år, etablerer de sitt eget ordløse språk.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ARASH A. NEJAD ?? Hvilken rolle tar den i nyfamilien? Tivolidire­ktør eller streng oppdrager? Går du i fellen som «bulldoserk­jaereste», kan tillit bli vanskelig, skriver Veslemøy Østrem.
FOTO: ARASH A. NEJAD Hvilken rolle tar den i nyfamilien? Tivolidire­ktør eller streng oppdrager? Går du i fellen som «bulldoserk­jaereste», kan tillit bli vanskelig, skriver Veslemøy Østrem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway