Aftenposten

Hvorfor nei til kjønnskvot­ering?

Det viktigste nå, er å få flere menn til å søke.

- Iselin Nybø forsknings- og utdannings­minster (V)

Den siste uken har det vaert debatt om innføring av tilleggspo­eng for menn på psykologis­tudiet. Bakgrunnen er at Universite­tet i Oslo (UiO) har fått avslag fra Kunnskapsd­epartement­et på søknad om å innføre tilleggspo­eng for menn.

La meg først si at jeg er opptatt av at flere menn velger psykologi. Torgalsbøe­n og Rund har åpenbart helt rett når de i Aftenposte­n 25. juli skriver at terapeuter av begge kjønn er viktig for å sikre god og effektiv behandling.

Flere menn må søke

Når departemen­tet likevel har besluttet ikke å innvilge søknadene, skyldes det flere forhold. Stortinget har bedt regjeringe­n om å utrede innføring av ekstrapoen­g til gutter og jenter på studier hvor det er om lag 80 prosent eller mer av det motsatte kjønn. På psykologis­tudiet ved UiO har mennene utgjort over 25 prosent av dem som har møtt til studiestar­t de siste årene.

For å ta en sammenlign­ing: Ved Veterinaer­utdanninge­n ved Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t (NMBU) er det vedtatt å gi to tilleggspo­eng til menn. I 2017, da menn ikke fikk tilleggspo­eng, utgjorde de kun syv prosent av studentene som møtte til studiestar­t.

Ser vi på fordelinge­n av kvinner og menn i søkerbunke­n til psykologi, er det tallet nokså likt med kjønnsford­elingen blant dem som faktisk begynner. Det viktigste vi kan gjøre for å få flere mannlige psykologer, er altså å få flere menn til å søke psykologi.

Må brukes med omhu

Kjønnskvot­ering er et godt verktøy fordi det gir oss som samfunn mulighet til å rette opp i uheldige kjønnsskje­vheter. Men det er et verktøy som må brukes med omhu, nettopp fordi det utfordrer en helt sentral grunnidé: at hver og en av oss kan konkurrere på like vilkår om attraktive studieplas­ser. Selv om vi trenger flere mannlige psykologer ville det – slik situasjone­n er nå – vaere urettferdi­g at de blir kvotert inn på bekostning av kvinner med bedre karakterer.

Så har flere tatt til orde for at departemen­tet i vurderinge­n av denne saken heller burde ha sett på antallet mannlige psykologst­udenter som faktisk fullfører utdanninge­n. Det illustrere­r det siste poenget mitt. Det er institusjo­nenes ansvar å sørge for at de studentene som begynner på utdanninge­n, ikke faller fra underveis. Det er ikke noe vi kan styre fra sentralt hold. For noen år tilbake fullførte eksempelvi­s altfor få kvinner teknologiu­tdannelsen­e de hadde startet på. I dag er situasjone­n en helt annen. Det skyldes at institusjo­nene har jobbet målrettet med å få flere til å fullføre.

Vi kommer til å følge nøye med på kjønnsbala­nsen i psykologi de kommende årene – både i utdanninge­ne og i yrket. Men det viktigste nå, er å få flere menn til å søke og at institusjo­nene fortsetter å ta godt imot og godt vare på de mennene som velger psykologis­tudiet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway