Aftenposten

Oslo kommune forbyr nattbading på Sørenga

- EIRIK HUSØY

Kommunen nekter folk å bade på Sørenga etter klokken 22. Men er det lov?

Om kvelden har vektere den siste tiden stengt inngangen til sjøbadet ytterst på bryggen med kjetting etter klokken 22, til tross for at bryggen på Sørenga eies av kommunen.

Det var Dagsavisen som første omtalte saken.

Bymiljøeta­ten svarer ikke på direkte spørsmål fra Dagsavisen, men har svart på epost at naboer som klager på støy, er grunnen til at det er blitt stengt.

«Ved flere anledninge­r har situasjone­n på Sørenga vaert ute av kontroll når det gjelder folkemengd­e og støynivå, med lange taxikøer og fest- og badeglade folk der midt på natten. I henhold til støyforskr­iften skal det vaere ro til klokken 23, skriver etaten.

– Ikke ulovlig

Jusprofess­or Hans Fredrik Marthinuss­en ved Universite­tet i Bergen (UiB) sier at det ikke er ulovlig for kommunen å stenge av det kommunale området Sørenga sjøbad.

At det er kommunal grunn, betyr ikke nødvendigv­is at det er fellesskap­ets grunn, ifølge professore­n.

– Det er i utgangspun­ktet ingen forskjell på kommunal eller privat eier når det gjelder eiendomsre­tten. Når kommunen er eier av et område, kan de også sperre av, sier Marthinuss­en til Aftenposte­n.

Det finnes saklighets­regler som gjør at kommunen ikke kan stenge av området kun for en gruppe mennesker, for eksempel basert på religiøs overbevisn­ing eller hudfarge.

Men de har rett til å stenge av hvis det påfører naboer og beboere belastning, sier Marthinuss­en.

Delte meninger

– Det er absolutt blitt mindre støy siden de stengte av, sier Marita Hagerup Vogt, representa­nt for beboerne på Sørenga.

Vogt mener det kan diskuteres om det er en optimal løsning.

– Avstenging er en løsning som er pragmatisk, og som er mulig å håndheve. Jeg tror det er delte meninger blant beboerne, men det var viktig å få iverksatt tiltak før det fikk etablert seg en ukultur med mye festing og støy her på kveldstid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway