Aftenposten

Kiwi og Meny planlegger mobil-betaling i 2019

- SIGURD BJØRNESTAD

Dagligvare­butikkene er dem vi oftest besøker i løpet av en uke. Når og hvis de tar i bruk kontaktløs mobilbetal­ing, vil Norge ha tatt et stort steg bort fra kortbruk.

Norgesgrup­pen, Coop og Rema har nesten hele markedet for dagligvare­r.

– Norgesgrup­pen planlegger å starte med kontaktløs mobilbetal­ing i løpet av neste år, sier kommunikas­jonssjef Kine Søyland i Norgesgrup­pen.

Men det gjenstår flere utfordring­er.

– Disse regner vi med å ha løst neste år, slik at vi kan registrere Trumfkorte­ne våre samtidig med at den kontaktløs­e mobilbetal­ingen skjer, sier hun.

Søyland sier Norgesgrup­pens mål er å åpne for betaling både med Apple Pay og Vipps i dagligvare­butikken.

Trumf er Norgesgrup­pens bonusprogr­am. Gruppen eier kjedene Kiwi, Meny, Spar, Naerbutikk­en og Joker.

Coop tester

Coop har en enda løsere tidsplan enn Norgesgrup­pen.

«Foreløpig har vi ikke tatt i bruk kontaktløs­e betalinger i våre butikker. Vi tester dette i noen butikker, og vil vurdere fortløpend­e når vi føler dette er modent for lansering til våre medeiere og kunder», skriver kommunikas­jonssjef Harald Kristianse­n i e-post.

Apple Pay er på radaren hos Coop.

«Når det gjelder Apple sin løsning, vil vi vurdere om det gir en god handleoppl­evelse for våre kunder og medeiere, samt om det er kommersiel­t fornuftig», skriver Kristianse­n.

Aera jobber med saken

Coop og Norgesgrup­pen har sammen etablert selskapet Aera AS. Det har etablert en IT-plattform for handelsnae­ringen slik at kundene skal kunne betale med ymse kort, mobiltelef­on og apper i butikk og netthandel.

Samtidig skal IT-plattforme­n kunne kjenne igjen kundene uten at de må ha med et eget medlemsell­er kundekort.

– Vårt mål er å levere IT-løsninger som håndtere alle typer betaling og som kjenner igjen kunden på en sikker måte, sier direktør for forretning­sutvikling Kristian Klavenes i Aera.

Må håndtere bonusen

Alle de tre store kjedene innen dagligvare­r har bonusprogr­ammer.

– En sentral utfordring er å identifise­re kunden, slik at hun eller han hele tiden får godskrevet sin bonus etter de ulike programmen­e kjedene har, sier Klavenes.

Slik godskrivin­g må skje før betalingen for at kunden skal få sine rabatter og fordeler. Det ekstra bonuskorte­t er på vei ut. Det blir for tungvint.

Apple Pay

20. juni kom Apple Pay til Norge med tilbud om kontaktløs mobilbetal­ing i butikkene. Apple Pay baserer seg på Visa som teknisk løsning bakenfor terminalen.

Vipps baserer seg på de norske bankenes løsning, men kan foreløpig ikke tilby kontaktløs mobilbetal­ing i butikk.

– En utfordring er at Apple Pay ikke knytter sammen kunden og kontonumme­ret, slik Bank Axept gjør. Det er uheldig hvis kundene stadig må registrere nye betalingsm­idler hos medlemspro­grammene, sier Klavenes.

Litt satt på spissen er dermed situasjone­n: Vipps bruker Bank Axept som håndterer bonusprogr­ammene. Men Vipps kan foreløpig ikke tilby kontaktløs mobilbetal­ing i butikk. Apple Pay tilbyr på sin side kontaktløs mobilbetal­ing, men klarer foreløpig ikke håndtere dagligvare­kjedene bonusprogr­ammer.

Dermed er hverken Vipps eller Apple Pay fullgode løsninger for kontaktløs mobilbetal­ing i dagligvare­kjedene, slik dette ser ut nå.

Aftenposte­n har spurt Rema 1000 om deres planer, men har ikke fått svar.

 ?? FOTO: AP PHOTO / MARCIO JOSÉ SANCHEZ / NTB SCANPIX / KALLESTAD, GORM / VARFJELL, FREDRIK ?? Apple Pay og Vipps konkurrere­r om kontaktløs mobilbetal­ing. Så langt er det kun førstnevnt­e som har en operativ løsning for denne type betaling.
FOTO: AP PHOTO / MARCIO JOSÉ SANCHEZ / NTB SCANPIX / KALLESTAD, GORM / VARFJELL, FREDRIK Apple Pay og Vipps konkurrere­r om kontaktløs mobilbetal­ing. Så langt er det kun førstnevnt­e som har en operativ løsning for denne type betaling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway