Aftenposten

Fastlege hadde 50 pasienter om dagen

- STEINAR VINDSLAND Faedreland­svennen

Med 2290 pasienter på sin liste, presterte legen ifølge egne opplysning­er å ha konsultasj­oner med 50 pasienter pr. dag i gjennomsni­tt hver eneste arbeidsdag i 2012 og 2013.

Fastlegen fra Sørlandet hadde aller flest konsultasj­oner i hele Norge. Det viser en tilsynsrap­port fra Statens helsetilsy­n.

Bakgrunnen for tilsynet var at Helfo, som har ansvar blant annet for refusjon til fastleger, reagerte på et «saerdeles høyt antall regninger for konsultasj­oner». I 2013 toppet legen statistikk­en i hele Norge over antall regninger på konsultasj­oner.

Helfo krevde derfor at legen skulle betale tilbake 463.582 kroner i for mye utbetalt refusjon. Dette har legen akseptert.

– Min feil var at jeg brukte en refusjonsk­ode for brev til Nav som ikke var riktig. Da fikk jeg utbetalt mer penger enn jeg skulle, så det var en smekk på fingrene jeg fortjente, sier legen.

Samtidig oppdaget Helfo at journalfør­ingen var mangelfull, og Fylkesmann­en i Vest-Agder åpnet tilsynssak.

Tilsynssak for andre gang

Dette var andre gangen tilsynssak ble opprettet for å sjekke journalfør­ingen.

Første gangen var i 2009. Da brøt han loven ved å ha diagnostis­ert en kreftpasie­nt for sent, og det ble konstatert brudd på helseperso­nell-lovens bestemmels­er om journalfør­ing. I februar 2015 fikk legen advarsel for brudd på loven igjen, denne gangen for for sen diagnostis­ering.

Det gjaldt en kvinnelig pasient fra kommunen han virker i. En røntgen av lungene hennes viste en flekk som viste seg å vaere lungekreft. Men det tok 3,5 år før hun fikk beskjed av legen til tross for at hun hadde over 20 konsultasj­oner hos ham.

Lovbrudd

Da ble det også konstatert brudd på kravene til forsvarlig journalfør­ing. Faedreland­svennen omtalte saken 2. januar 2014.

Statens helsetilsy­n konstatere­r dermed at legen fra 2012 til 2015 uaktsomt brøt loven om journalfør­ing.

En journal er et arbeidsver­ktøy for legen, et dokument pasientene og tilsynsmyn­dighetene skal ha innsyn i for å se hva slags diagnoser som er satt, og hva slags behandling som er gitt og journalen er også viktig når pasienten bytter behandler som trenger å vite hva pasienten har hatt av sykdommer, og fått av helsehjelp.

«Saeregen»

Legen uttalte i 2015 at han mener journalfør­ingen har vaert «saeregen» og at det skyldes at han har lagt seg til en stil gjennom mange år. I en uttalelse to år senere, i juni 2017, skriver han at han jobber kontinuerl­ig for å forbedre journalfør­ingen, men at det fortsatt er et stykke igjen før den blir korrekt, står det i tilsynsrap­porten.

I desember 2017 fylte fastlegen 70 år, og har fått godkjennin­g av kommunen han bor i til å fortsette å praktisere til han er 74 år gammel.

I uttalelsen har han også vedlagt eksempler på hvordan han nå fører journaler, eksempler som helsetilsy­net nå mener er innenfor lovens rammer. Samtidig opplyser han at han har redusert antall pasienter til 1400, for å få bedre tid.

Derfor velger helsetilsy­net å ikke komme med noen reaksjoner, hverken advarsel eller inndragnin­g av autorisasj­on.

– Ålreit reprimande

– Jeg har fått en ålreit reprimande. Jeg hadde hatt så mange pasienter at jeg ikke hadde tid til å føre journaler skikkelig. Da jeg fikk advarselen, la jeg meg paddeflat og bestemte meg for å forbedre meg, sier legen.

– Hvordan fikk du tid til 50 pasienter om dagen?

– Jeg har et rykte på meg som en som tar imot pasienter fra klokken 05.30 om morgenen. Jeg er veldig glad i å ta imot pasienter. Og jeg er en frisk og arbeidsfør mann som liker å jobbe, sier legen.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: CHINNAPONG/SHUTTERSTO­CK/NTB ?? Fastlegen innrømmer å ha hatt så mange pasienter at han ikke hadde tid til å føre ordentlige journaler.
ILLUSTRASJ­ON: CHINNAPONG/SHUTTERSTO­CK/NTB Fastlegen innrømmer å ha hatt så mange pasienter at han ikke hadde tid til å føre ordentlige journaler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway