Aftenposten

Tips, triks og tabbene du må unngå

- SINDRE TRYGSLAND

I dag starter Norway Cup. Her er tingene du må huske på – og unngå.

30.000 barn og unge skal spille Norway Cup den kommende uken. For mange er det første gang de er med, og med tusenvis av deltagere, og kamper spredt utover Norges største by, kan det vaere mange inntrykk og ting å ta hensyn til.

Vi har derfor gått gjennom noe av det viktigste man må tenke på som spiller, forelder eller tilskuer i Norway Cup.

Vi har snakket med arrangøren og spurt dem om hva man må ha med, hvordan man skal håndtere varmen og hva som er de vanligste tabbene folk gjør.

I tillegg har vi snakket med ernaerings­fysiolog Cathrine Borchseniu­s om hva man må tenke på når man spiller fotballtur­nering.

Her er vår oversikt.

Sommeren 2018 har vaert brennhet. Mye tyder på at man unngår ekstremvar­men under Norway Cup-uken, men det kan likevel bli temperatur­er rundt 25 grader. Da er det lurt å vaere på den sikre siden. Her er arrangøren­s tips:

Husk solkrem.

Drikk masse vann.

Ta med bøtte og svamper som kan fylles med vann. Spis godt.

Søk skyggen.

På en turnering med 30.000 deltagere er det mye som kan gå galt. Her er noen av de vanligste tabbene, ifølge Norway Cup-arrangøren.

At folk ikke passer på verdisaken­e sine slik at de blir stjålet.

At man tar bil i stedet for kollektiv (det er mange trafikale utfordring­er).

At man ikke sjekker kampoppset­tet for endringer.

At man kommer for sent til kamp.

Dette bør du spise og drikke

Det kan bli lange dager på sletten og mye å gjøre. Da er det viktig med riktig naering. Vi spurte ernaerings­fysiolog Cathrine Borchseniu­s om hva som er viktig å tenke på under Norway Cup. Hun trekker spesielt frem én ting:

– Nå i varmen er det aller viktigst å tenke på nok drikke. Ha med en stor flaske med vann, drikk jevnlig og fyll opp flasken regelmessi­g. Det er ikke nødvendig med sportsdrik­ker, men for dem som sliter med å få i seg nok vann, er det helt greit å drikke litt av dette også. Sportsdrik­ker som inneholder både litt salt og sukker, gjør at man tar opp vaesken bedre også. Med mange kamper og mye løping, så er det helt greit at noe av drikken inneholder sukker.

Borchseniu­s peker også på viktighete­n av en god frokost. Grovt brød, knekkebrød, frokostbla­nding osv. er en god start, siden det inneholder bra med fiber.

– Det gir et stabilt blodsukker utover dagen. Så akkurat på slike dager der det skjer mye, og er litt usikkert når man får spist neste måltid, er frokosten et viktig måltid.

– Det ideelle er selvfølgel­ig å også ha med seg en skikkelig matpakke. Frukt er jo også en fin ting å ha med seg. Det er lett å spise mellom kamper, og holder seg godt. Det samme er nøtter. Nå i varmen er det helt ok om nøttene er litt salte også, sier hun.

Skal man kjøpe mat på cupen, peker hun på at det er lurt ikke å kaste i seg for mye sukker.

– Dette har en tendens til å gi masse «krefter», men dette er krefter som forsvinner mye raskere enn hvis man får i seg litt skikkelig mat.

 ??  ??
 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? 30.000 barn og unge skal i aksjon i Norway Cup den kommende uken.
FOTO: MONICA STRØMDAHL 30.000 barn og unge skal i aksjon i Norway Cup den kommende uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway