Aftenposten

Bjørgens supersmøre­r skal hjelpe Northug

- STEIN ERIK KIRKEBØEN

I 2013, da han gikk ut av landslaget og dannet sitt eget lag, brøt Petter Northug samarbeide­t med smører Perry Olsson fra Sverige.

Han ville prøve noe nytt.

– Jeg tror en ny smører kan gjøre meg enda bedre, sa Northug til VG den gang.

– Jeg ble «lite lessen», innrømmer Olsson.

Nå er Petter tilbake på landslaget igjen, og vil prøve noe gammelt. Olsson har igjen ansvaret for hans ski.

Faktisk var planen at de to skulle gjenforene­s under fjorårets OLsesong, men det ble ikke helt slik. Mesteparte­n av sesongen ble spolert for Northug.

– Ja, Petter gikk jo ikke mange renn. Jeg smurte for ham bare én gang, på Lillehamme­r, sier Olsson, som har tro på et mer omfattende samarbeid til vinteren.

– Petter virket veldig tent på Sognefjell­et i våres og så mye bedre ut enn i fjor. Jeg har tro på at han kommer tilbake og blir bedre.

Northug er på tur og utilgjenge­lig, men pappa John Northug skriver i en sms at det ikke er noe problem: – Perry var smører for Petter i mange år, og de hadde et godt samarbeid.

I en annen melding presiserer han at Petter Northug aldri ønsket å bryte samarbeide­t med Olsson, at det ikke er løperne som bestemmer hvem som skal ha ansvar for ski og smøring og at «de samarbeide­r igjen i tråd med Petters ønske».

En måned på etterskudd

En måned senere enn normalt ble vinterens smørerkaba­l lagt. Løpere og smørere kommer og går etter hver sesong, det betyr at kabalen med hvilke smørere som skal ha ansvar for hvilke løpere må legges hver vår.

– Det er riktig at det pleier å skje rundt 1. juni. I år tok det ytterliger­e en drøy måned. Det er ikke noe problem, det haster foreløpig ikke. En av grunnene til at vi ble forsinket, er at det først måtte en ny smøresjef på plass, sier SteinOlav Snesrud.

Han overtar sjefsjobbe­n etter Knut Nystad, som har gitt seg etter 12 år som sjef.

Vunnet mange medaljer

Siden han kom inn i det norske smøreteame­t i 2003, har svenske Perry Olsson bokstaveli­g talt lagt grunnlaget for ikke mindre enn 56 norske OL- og VM-medaljer.

Petter Northug har tatt 13 av medaljene Olsson har «vunnet»,

Marit Bjørgen har tatt 38, tre vant hun før han ble hennes smører.

Olsson smurte Bjørgens ski fra våren 2003 til i våres.

– Han er veldig god på alt som har med ski og smøring å gjøre, og vi har samarbeide­t godt hele veien, sier Bjørgen.

Hun understrek­er også et annet poeng:

– Jeg har alltid vaert trygg på at jeg får gode ski, og har ikke brukt en eneste kalori på å bekymre meg over det. Jeg tror ikke jeg hadde vunnet like mye uten Perry.

Fikk ikke Johaug-ansvar

Etter samlingen på Lillehamme­r etter påske tok Olsson med seg Therese Johaugs ski hjem til Bruksvalla­rna for å bli kjent med dem. Men da vinterens kabal var lagt, fikk han ikke løperansva­r for henne.

Johaug trener i amerikansk tynnluft sammen med Ingvild Flugstad Østberg, men hennes manager Jørn Ernst sier at han ikke er kjent med at det vaert noe dramatikk rundt dette oppsettet.

Og Olsson er ikke av den typen som lager dramatikk: – Nei, men det hadde vaert spennende å smøre for Therese siden mange av Marits ski, som jeg kjenner godt, er aktuelle for henne.

– Jeg vet ikke hvorfor det ble sånn, kanskje hun ønsket en annen? sier Olsson, som i tillegg til Northug skal fortsette å smøre for Sondre Turvoll Fossli og overta ansvaret for Ingvild Flugstad Østberg.

 ?? FOTO: RUNE PETTER NESS ?? Perry Olsson (t.v.) skal igjen smøre skiene til Petter Northug på fast basis. Her er de to sammen i 2015.
FOTO: RUNE PETTER NESS Perry Olsson (t.v.) skal igjen smøre skiene til Petter Northug på fast basis. Her er de to sammen i 2015.
 ?? FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX ?? Perry Olsson smurte skiene til Marit Bjørgen, her fra 2009.
FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX Perry Olsson smurte skiene til Marit Bjørgen, her fra 2009.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway