Aftenposten

Thorvald Stoltenber­g

- Bjørn Tore Godal

Thorvald er død. Ubegripeli­g. Og likevel sant. Så naer. Så klok. Så midt iblant oss. Alltid med kunnskap og innlevelse, med håp og tro. Det internasjo­nale engasjemen­tet førte oss sammen.

Fra slutten av 1960-tallet, da han var internasjo­nal sekretaer i LO etter å ha vaert medarbeide­r i utenriksmi­nister John Lyngs sekretaria­t. Jeg fortalte den gang bygutten og diplomaten Thorvald om mitt første AUF-landsmøte i Oslo i 1964 som ung delegat fra Telemark. Over scenen i landsmøtes­alen sto det med store bokstaver: «Verdens fremtid, vårt ansvar!». – Ikke glem det, sa Thorvald. – Det gir retning og mening.

Siden har vi vaert sammen om mye. I Arbeiderpa­rtiets internasjo­nale utvalg, i Oslo Arbeiderpa­rti, da vi overtalte ham til å lede opposisjon­en i Oslo bystyre og til å vaere ordførerka­ndidat. Eller da jeg som fersk leder av utenriksko­miteen og senere handelsmin­ister skulle lose EØS-forhandlin­gene gjennom i Brussel og i Stortinget.

Barentssam­arbeidet, Osloproses­sen og Thorvalds fredsmegli­ng på Balkan reflektert­e hans dype engasjemen­t: Det handler om mennesker, de må se det beste i hverandre, bekjempe gamle fiendebild­er og gradvis bygge tillit. Dette var Thorvalds dype overbevisn­ing. Om naboen er utrygg, er du det også. Johan Jørgen Holst og jeg, senere Thorbjørn Jagland gikk på hver vår måte i hans fotspor som utenriksmi­nistre. Det ga trygghet, selv om vi ikke alltid tenkte på det der og da.

Thorvald syntes ikke utenrikspo­litikk og lokalt engasjemen­t var to adskilte verdener. Tvert om, det handler om mennesker og deres rammevilkå­r. Om ufred og krig truer, er vi som samfunn ute å kjøre. Makter vi ikke å bygge trygge og gode lokalsamfu­nn, er det folkestyre­ts fallitt. Noen oppgaver er så store at de bare kan løses gjennom grenseover­skridende samarbeid.

Thorvald så mennesker i det store og i det små. Hans dype engasjemen­t for de vanskeligs­t stilte og fortvilte ga retning og mening. Han etterlater seg tusen gode minner. Medmennesk­elighet, varme og solidarite­t var hans varemerke, hjemme som ute.

Det er en stor arv å bringe videre. Det synes viktigere enn på lenge, i den snevre egenintere­ssens tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway