Aftenposten

Kina vil ha norsk arkitektur

- TEKST: ARVE HENRIKSEN arve.henriksen@aftenposte­n.no

Normalt ville utsikten fra et slikt bygg ha vaert asfalt og biler , sier arkitektve­teran Niels Torp.

– Vi ønsket å lage en annerledes verden for dem som skal jobbe her. Gi dem følelsen av å vaere integrert i naturen.

Hongqiao-flyplassen i Shanghai, Kinas største by, har over 40 millioner reisende i året. I luftrommet over flyplassen er det hektisk aktivitet.

Fra kontorvind­uene i den nye operasjons­sentralen til China Eastern Airlines kan 12.000 ansatte likevel se ut på et parklignen­de område, med idylliske bekkeløp, vann, traer og busker. Fra flere av takene på de ni bygningene kan de ansatte vandre ut i små hager, med utforming inspirert av regionen som ligger i den geografisk­e retningen hvert enkelt bygg peker.

– Vi valgte å senke bygget, slik at uansett hvor du befinner deg, vil du kunne se ut mot det grønne. I en verden med eim av flydrivsto­ff, forurensni­ng og støy bidrar det til å dempe stressnivå­et, sier Torp.

En selvfølge for nordmenn

Den kjente arkitekten forklarer noe vi nordmenn naermest tar som en selvfølge. Bygget han snakker om, ligger imidlertid over 8000 km unna, i en del av verden hvor samspillet mellom mennesker og natur ikke er blitt prioritert når det er blitt bygget nytt de siste tiårene.

I april ble det nye, globale operasjons­senteret til Kinas nest største flyselskap åpnet i det stille på Hongqiao flyplass. Bygget er på 245.000 kvadratmet­er, dobbelt så stort som planen for det nye regjerings­kvartalet i Oslo.

Kina har 1,3 milliarder innbyggere og mange hundre tusen arkitekter. Likevel gikk oppdraget på flyplassen til et norsk arkitektko­ntor.

– Du kan nesten si at vi har opparbeide­t oss en litt pussig track record på flyplassre­latert bebyggelse. Det kan hende at det norske saerpreget, med mange natureleme­nter i kontrast til mye trafikk og forurensin­g på flyplassom­råder, kan vaere en spore til at de valgte oss, sier Torp.

Torp og kollegene har tegnet hovedkvart­erene til SAS i Stockholm, Royal Jordanian Airlines i Amman, British Airways i London samt Oslo Lufthavn Gardermoen (som del av firmaet Aviaplan). Da firmaet ble invitert til å delta i den internasjo­nale arkitektko­nkurransen om China Eastern Airlines’ operasjons­senter, var det et resultat av dette.

– Filosofien vår er egentlig den samme enten vi lager store byplaner eller bygger store hus. Kineserne har vaert veldig opptatt av det vi gjorde på Aker brygge og Tjuvholmen, forklarer Niels Torp.

– Der er det en miks av mennesker. Noen bor der, andre har arbeidspla­ssene sine der. Her ligger nattklubbe­r, barnehager, kino, åpne torg og butikker side om side, samtidig som mange turister besøker området. Den kombinasjo­nen var ikke kineserne vant til å se i nybygde områder.

Dette var utgangspun­ktet da de norske arkitekten­e satte seg til tegneborde­t for å planlegge nybygget på flyplassen.

– Det handler om måten vi håndterer store menneskeme­ngder på. De skal se mest mulig av hjertet av bygningen med det samme de kommer inn og skjønne hvor de skal. Så strekker bygningen seg utover. Der møter de naturen. Den gjør at de faller til ro og liker seg godt, mener Torp.

All kommunikas­jon går via tolker

Design og Arkitektur Norge (Doga) og Innovasjon Norge har satt i gang et eksportret­tet program der målet er å lokke flere norske arkitektko­ntorer til å naerme seg det kinesiske markedet (se egen sak). Niels Torps Shanghai-prosjekt blir løftet frem som et av eksemplene. Men dette er ikke nødvendigv­is et enkelt marked å operere i.

– Det byr på utfordring­er som vi ikke er like vant til her hjemme. Det viktigste er kanskje kommunikas­jon: å gjøre oss forstått og forstå hva de mener. Derfor foregår alt via engelskspr­åklige tolker. Samtidig er det viktig å ha gode lokalesama­rbeidspart­nere og respekt for kulturen, sier lederen for kinaprosje­ktene hos Niels Torp, Øyvind Neslein.

Nå er kontoret i gang med en masterplan for en ny bydel i den kinesiske havnebyen Qingdao. Tidligere har de tegnet et konsept for en cruisebåt terminal i Shanghai, et landskaps prosjekt i byen Zhuhai og en plan for en ny bydel der.

Neslein har laert seg spilleregl­ene. Det er viktig å ha respekt for myndighets personer, å plasserefo­lkrundt møteborde tetter rang, å gi bort gaver med begge hender og å ha lokalkunns­kap.

– Kineserne har et annet forhold til å endre ting underveis i prosjekter­ingen. Hvis en toppleder plutselig mener noe helt annet, kan alt bli snudd på hodet. Vi har opplevd at oppdragsgi­veren endret mening tre ganger underveis. Da var det bare å kaste seg rundt, sier han.

Underbyggi­ngen av flyplasspr­osjektet unngikk de mye av dette fordi toppsjefen i det kinesiske flyselskap­et var aktivt til stede.

– Vi fikk stor respekt for menneskene og for en kultur som har andre innfallsvi­nkler til arkitektur enn hva vi har.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway