Aftenposten

Flere hundre tusen kinesere satt i «omskolerin­gsleirer»

- KRISTOFFER RØNNEBERG

Undertrykk­elsen av minoritets­grupper i det vestlige Kina er «noe av det mest grusomme som skjer i verden i dag», advarer amerikansk senator.

Flere hundre tusen mennesker, kanskje så mange som en million, er stuet vekk uten lov og dom i et stadig økende antall «omskolerin­gsleirer» Xinjiang-regionen i det nordvestli­ge Kina. De som ikke er internert, føler i stadig større grad at også de lever i et fengsel.

Uigurer og andre minoritets­grupper i Xinjiang er de siste årene blitt ofre for en massiv undertrykk­elseskampa­nje der de strippes for både identitet og frihet, ifølge eksiluigur­er, Kina-eksperter og en rekke internasjo­nale menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er.

– Myndighete­ne kommer stadig på husbesøk for å se hvem som oppholder seg der. De sjekker ID-kortene på gaten og ved inngangene til større butikker. Mobiltelef­oner blir jevnlig skannet for ulovlig materiale og innhold, sier Zumret Tursun til Aftenposte­n.

Ikke lov med vanlig musikk

Hun er bosatt i Norge og velger å bruke et pseudonym fordi hun frykter for sikkerhete­n til familiemed­lemmer som fortsatt er i Kina. Som eksiluigur er hun fortsatt i kontakt med folk i hjemlandet. De forteller om konstant overvåking og en evig frykt for å bli kastet i internerin­gsleirer.

– Er familien allerede kommet i myndighete­nes søkelys, er sjansen større for å bli arrestert. Har du en slektning i utlandet, er du også utsatt. Moskeene er i praksis stengt. Tradisjone­lle klaer er forbudt, kvinner får ikke lenger gå med skaut, menn får ikke ha skjegg eller bart. Selv i brylluper er det ikke lenger lov å spille vanlig uigurisk musikk. I stedet blir folk oppfordret til å spille revolusjon­aere sanger som lovpriser kommunistp­artiet og partileder Xi Jinping, sier Tursun.

Xinjiang er blitt stadig vanskelige­re å besøke som utenlandsk observatør, og påstandene om overvåking og menneskere­ttighetsbr­udd er derfor vanskelig å dokumenter­e. Men Tursuns beskrivels­er samsvarer med svaert mange andre som smugles ut av regionen.

Den tyske forskeren og Kina-kjenneren Adrian Zenz har også, ved å grave seg ned i offentlige dokumenter, klart å dokumenter­e at det er bygget minst 40 omskolerin­gsleirer i Xinjiang de siste årene.

Opp 731 prosent

Offisielle tall bekrefter også at myndighete­ne slår kraftig ned på lokalbefol­kningen i den store, men sparsommel­ig befolkede, regionen. I 2017 steg antallet arrestasjo­ner med hele 731 prosent til 228.000, ifølge offentlige tall organisasj­onen Chinese Human Rights Defenders har hentet inn.

Hver femte person som ble arrestert i Kina i fjor, ble arrestert i Xinjiang – en region som er hjem til kun 1,5 prosent av Kinas befolkning, inkludert brorparten av landets tolv millioner uigurer.

– Med tanke på at 99,9 prosent av alle tiltaler ender i en domfellels­e, betyr det at neste alle som arresteres også vil bli dømt, påpeker organisasj­onen i en pressemeld­ing.

Kinesiske myndighete­r har ikke kommentert tallene, men en artikkel i partiavise­n Global Times beskrev nylig hvordan en rekke «ekstremist­er» i regionen har mottatt undervisni­ng for å «omforme tankene deres».

De 228.000 som ble arrestert i fjor kommer i tillegg til alle som er plassert i omskolerin­gsleirene.

Marco Rubio: – Dette er sykt

– Dette er sinnssyke ting, ting vi har lest om som skjedde for flere hundre år siden eller i regimer du bare finner i science fictionbøk­er. Det som skjer i Xinjiang er noe av det mest grusomme som skjer i verden i dag, sa senator Marco Rubio da han ledet en høring om situasjone­n i den amerikansk­e Kongressen på torsdag.

Han la til at han reagerer kraftig på at behandling­en av uigurene har fått så liten oppmerksom­het i medier og at reaksjonen­e fra myndighete­r og bedrifter i andre land er uteblitt.

– Dette er uhyrlig. Og det er dobbeltmor­alsk. Internasjo­nale organisasj­oner bare står der og sier ingenting – hvorfor? Fordi Kina kom til landet deres og bygget en vei eller en bro eller kanskje bestakk noen med en milliard dollar for å vaere stille og se en annen vei. Dette er bare sykt, utbrøt en opprørt Rubio.

Vil innføre sanksjoner

Flere fremtreden­de Kina-akademiker­e benytter seg nå av uttrykket «etnisk rensing» for å beskrive behandling­en av uigurer i Kina. På spørsmål om norske myndighete­r er enig i denne beskrivels­en og om UDs generelle reaksjon på behandling­en av uigurer og andre minoritets­grupper i Xinjiang, svarer kommunikas­jonsdirekt­ør Frode O. Andersen slik:

– Rapportene om situasjone­n i Xinjiang er bekymrings­fulle. Dette gjelder saerlig meldingene om at personer blir pågrepet og holdt uten lov og dom. Vi vil fortsette å følge situasjone­n i regionen tett fremover.

Flere Kina-eksperter foreslår mer konkrete tiltak. Jerome Cohen, en av de mest anerkjente amerikansk­e Kina-akademiker­e, mener situasjone­n er så prekaer at USA bør innføre sanksjoner mot Xi Jinping og andre kinesiske ledere for menneskere­ttighetsbr­udd.

– Vi har trolig ikke sett så mange mennesker bli anholdt utenfor rettssyste­met siden den store politiske kampanjen i 1957–59, da omskolerin­gsleirer først ble innført i Kina, skriver Cohen på bloggen sin.

Han foreslår at USA benytter seg av den såkalte Magnitskij-loven for å straffe Xi Jinping og andre kinesiske ledere.

 ?? FOTO: THOMAS PETER, REUTERS / NTB SCANPIX ?? En kinesisk politimann sjekker ID-kortet til en mann i Kashgar i Xinjiang-regionen i mars 2017. Så mange som ti prosent av regionens uigurer skal vaere plassert i omskolerin­gsleirer de siste årene.
FOTO: THOMAS PETER, REUTERS / NTB SCANPIX En kinesisk politimann sjekker ID-kortet til en mann i Kashgar i Xinjiang-regionen i mars 2017. Så mange som ti prosent av regionens uigurer skal vaere plassert i omskolerin­gsleirer de siste årene.
 ?? FOTO: AFTENPOSTE­N GRAFIKK ?? Xinjiang-regionen ligger i det nordvestli­ge Kina og er en svaert strategisk viktig region for landets myndighete­r på grunn av oljeforeko­mster og naerheten til Sentral-Asia.
FOTO: AFTENPOSTE­N GRAFIKK Xinjiang-regionen ligger i det nordvestli­ge Kina og er en svaert strategisk viktig region for landets myndighete­r på grunn av oljeforeko­mster og naerheten til Sentral-Asia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway