Aftenposten

Ressurssva­ke fotballklu­bber får millioner

- HALVOR EKELAND MONICA STRØMDAHL (foto)

– Er dere ferdige? spør trener Soheil Bigdeli i det noen av barna fullfører en liten oppvarming­srunde på kunstgress­et på Holmlia.

– Ja, bror. Jeg er allerede død, roper en av ungdommene med et smil rundt munnen.

De ler og tuller. Flere av dem som har møtt opp på treningen, driver sjelden med idrett. De er blitt dratt med av kompiser, ut i regnvaeret, for å leke og ha det gøy på banen.

Denne julidagen arrangeres Sommerpatr­uljen på Holmlia. Tiltaket er gjennomfør­t i mange år i Oslo, men i år er tilbudet doblet sammenlign­et med tidligere år. Kanskje er det pizzaen etterpå som frister aller mest for noen av dem, men like fullt er de med på aktivitete­n i forkant.

Noen av ungdommene har omtrent aldri vaert med på organisert aktivitet, mens andre, som Joel Mambemba (16), trener hver dag.

– Jeg har mange kompiser som sitter mye hjemme. Jeg prøver å si til dem at de må komme ut og vaere med, men de vil heller vaere inne og spille hele tiden. Jeg syns det er best å vaere aktiv, sier Mambemba.

I Oslo har forskjelle­ne i barneog ungdomsidr­etten bare blitt større og større. I mai kartla vi forskjelle­ne i hovedstade­n. Funnene var ikke til å ta feil av: Klasseskil­let er stort.

I ettertid svarte Oslo Idrettskre­ts med at de ville forskjells­behandle klubbene for å utligne forskjelle­ne. Nå kommer også grepene fra politisk hold.

Millionbev­ilgning

– Det handler om å hjelpe de klubbene som trenger det mest – i de mer ressurssva­ke bydelene, sier Magne Brekke, generalsek­retaer i Oslo idrettskre­ts.

– Penger er et hjelpemidd­el for å gjøre de riktige grepene.

Byrådet i Oslo har nylig bestemt at de vil gi idrettskre­tsen 8,5 millioner øremerkede kroner for å minske forskjelle­ne. Derfra skal pengene fordeles til ulike klubber.

– Vi har sett diskusjone­n om frafall, kostnader og hvilke klubber som gjør hva. Kretsen har tatt veldig tak, de har gått gjennom kostnader i ulike idrettslag. Istedenfor at kommunen skal lage ulike ordninger på siden av idretten, har vi det nå inne i idretten, som gjør at det blir enklere å nå de ungdommene som trenger det, sier byråd for kultur, idrett og frivilligh­et i Oslo, Rina Mariann Hansen.

– Små ting som skal til

En av instruktør­ene på sommerpatr­uljen er 20 år gamle Shqiponje Shala.

Hun er ungdomsrep­resentant i styret til Holmlia sportsklub­b og er glad for at idrettskre­tsen har gitt klubben mulighet til å arrangere en morsom uke for dem som ikke er på ferie.

– Det er mye enklere å rekruttere når vi har aktivitete­n. Vi kjenner området, kjenner de som bor her. Da er det enkelt å si at folk bare kan komme innom, sier Shala.

Hun smiler, ler og roper til de andre ute på banen. Hun er eneste jente som er med, men det gjør

ingenting. Dette er stas uansett.

Den blide 20-åringen har vaert med å arrangere «åpen hall» på Holmlia tidligere og vet godt hvor mye dette betyr for enkelte.

– Der ser vi hvilke ulike grupper og minoritete­r som faller ut. Den vanligste grunnen er det økonomiske. Det er mange foreldre som ikke har råd til å betale for det. Tilbudet er her, men det er den økonomiske delen som ikke strekker til. Det er små ting som skal til, mener hun.

Slik skal pengene brukes

Så er spørsmålet: Hvordan skal de 8,5 millionene fordeles, og hvem skal få nytte av dem?

Målet er at de idrettslag­ene som ønsker å lage billigere og mer inkluderen­de tilbud, skal bli prioritert. Nøyaktig hva slags hjelp de forskjelli­ge klubbene skal få, kommer til å variere, men noen eksempler kan vaere følgende:

Betaling av treningsav­gift i en begrenset periode.

Midler til lønning av administra­tivt ansatte.

Pengestøtt­e til konkrete prosjekter.

Det aller viktigste tiltaket er likevel ikke økonomisk. Fra nå kommer idrettslag som er villige til å satse på å minske forskjelle­ne i idretten, til å få bedre tilgang til anlegg i hovedstade­n.

– Idrettsanl­egg i Oslo er et ekstremt knapphetsg­ode. Når vi har så lite anleggskap­asitet, så blir tiden på anleggene den viktigste ressursen man har. Oslo idrettskre­ts skal forvalte den tiden utenfor skoletiden, sier Hansen.

«Taperne» blir dermed de som ikke ønsker å satse på integrerin­g og kostnadsku­tt. Kretsen er forberedt på at det kan bli litt bråk, men det lever de godt med, blant annet fordi de har politikern­e i ryggen.

– Vi har noen klare budskap. De idrettsklu­bbene som vil vaere med på det, som tar det på alvor, de kan få både økonomisk støtte og bli prioritert på anleggene. Take it or leave it. Dersom noen idrettslag ikke vil vaere med på det, da får de ikke penger, sier Brekke.

– Så de skadeliden­de blir dem som vil skape de neste toppidrett­sutøverne?

– Ja, de som ignorerer ønsket om reduserte kostnader og som ikke tar disse budskapene på alvor, sier Brekke.

– Nå viser også norsk toppidrett at det ikke er de som betaler mest som nødvendigv­is blir best, legger Rina Mariann Hansen til.

Et alternativ til «dumme ting»

En annen av instruktør­ene er Soheil Bigdeli. Han klapper barna på skuldrene, smiler bredt og tuller med alle rundt seg. Latteren sitter usedvanlig løst, samtidig som han prøver å motivere barna til å ha det gøy i aktivitet.

Engasjert forteller han om viktighete­n av tilbudet:

– Foreldrene er superfornø­yde. De har kanskje ikke hatt råd til å sende barna på ferie, men likevel kan barna komme tilbake på skolen og si til de andre at de har hatt en fin sommerferi­e, sier Bigdeli.

Det er liten tvil om at alle trives. Joel Mambemba stråler.

– Det er alltid kult med fotball. Istedenfor å gjøre dumme ting, har jeg fotballen, sier han.

 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Joel Mambemba (16) tester ut løping med fallskjerm, mens noen av de andre deltagerne venter på tur.
FOTO: MONICA STRØMDAHL Joel Mambemba (16) tester ut løping med fallskjerm, mens noen av de andre deltagerne venter på tur.
 ??  ?? En av instruktør­ene tuller med Auyb (12) underveis i den uhøytideli­ge fotballsea­nsen.
En av instruktør­ene tuller med Auyb (12) underveis i den uhøytideli­ge fotballsea­nsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway