Aftenposten

Aldri før har flere fylt feil drivstoff på bilen

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN

Både Norges AutomobilF­orbund og Viking Redningstj­eneste melder om markant økning i sommervarm­en.

– Når det blir varmt i vaeret, øker feilfyllin­gen. I år kom varmen allerede i mai, og da startet også antall feilfyllin­ger å øke drastisk, sier mediekonta­kt i NAFs avdeling på Øvre Romerike, Jan Ivar Engebretse­n.

Har økt med 50 prosent

Han vil anslå at antall bilister som har fylt feil drivstoff på bilen, har økt med 50 prosent denne sommeren.

– Og fordi sommeren har vaert ekstra lang, ligger det totalt sett an til et rekordår med tanke på antall feilfyllin­ger. Varmen har i tillegg vaert ekstrem, og da koker det i hodene på folk.

Fenomenet med feilfyllin­g startet etter at dieselbile­r for fullt kom i 2007, ifølge Engebretse­n.

– Gjenganger­en er familier med to biler, en med bensin og en med diesel. Da kan det vaere lett å blande.

– Varme og feriestres­s

Også Viking Redningstj­eneste har fått føle varmen på kroppen. I sommer har de måttet assistere titalls uheldige bilister hver dag.

– Bare i juli har vi hatt 25 prosent flere oppdrag, sammenlign­et med samme måned i fjor. Det er en markant økning, sier markedsdir­ektør i Viking Redningstj­eneste, Sjur Jensen Bay.

– Varme og feriestres­s gir store utslag. Også punktering og utelåsning ser vi flere tilfeller av sommerstid.

Dyrt

Antall feilfyllin­ger er høyest i fylkene langs kyststripe­n. Det har ifølge Bay sammenheng med at vi på ferie stopper på bensinstas­joner vi ikke er kjent med til vanlig.

Og skulle du vaere uheldig, vil det merkes både på bilen og lommeboken.

– Kostnaden varierer etter hva slags bil du har og hvor du befinner deg, men du må regne med at det gjerne går noen tusenlappe­r, sier Bay.

Ikke start bilen!

Reager så kjapt som mulig, råder han. Og ikke start bilen dersom du mistenker du har fylt feil.

– Jo kjappere du reagerer, desto større sjanse har du for å minske skaden som er skjedd, sier han og utdyper:

– Hvis bilen ikke allerede er startet, bør man tømme tanken på stedet, dersom det lar seg gjøre. Har du allerede begynt å kjøre, kan kostnadene bli enorme. Vi har noen skrekkekse­mpler på regninger på titusenvis av kroner.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Jo raskere du oppdager at du har fylt feil, desto mindre blir risikoen for alvorlige feil.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Jo raskere du oppdager at du har fylt feil, desto mindre blir risikoen for alvorlige feil.
 ?? BEGGE FOTO: VIKING REDNINGSTJ­ENESTE ?? Redningstj­enesten har med seg utstyr for å pumpe opp feilfylt drivstoff og redde bilistene fra dyre regninger.
BEGGE FOTO: VIKING REDNINGSTJ­ENESTE Redningstj­enesten har med seg utstyr for å pumpe opp feilfylt drivstoff og redde bilistene fra dyre regninger.
 ??  ?? Markedsdir­ektør hos Viking Redningstj­eneste, Sjur Jensen Bay.
Markedsdir­ektør hos Viking Redningstj­eneste, Sjur Jensen Bay.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway