Aftenposten

Ingen studentbol­igkrise

-

DET MANGLER FREMDELES 14.000 studentbol­iger for å nå Norsk studentuni­ons (NSO) målsetning om at 20 prosent av studentene skal ha tilgang til samskipnad­enes studentbol­iger.

Det viser den årlige studentbol­igundersøk­elsen som ble presentert mandag.

Det er forståelig at studentene­s organisasj­on arbeider for flere rimelige studentbol­iger. Likevel er det lite som tyder på studentbol­igpolitikk­en er på avveie.

MAN SKAL IKKE mer enn 10 år tilbake da økningen i antallet studentbol­iger lå på 400–600 i året. Dagens regjering har økt det antallet til 2200 boliger i året.

Så betyr ikke det at det er bygget så mange boliger hvert år. Kostnadsra­mmene har ikke økt siden 2014. Prisvekste­n har ført til at studentsam­skipnadene har slitt med å få entreprenø­rer til å gjøre jobben. Ifølge Kunnskapsd­epartement­et er bygging av totalt 2800 studentbol­iger av ulike årsaker satt på vent i perioden 2014–2017. For å få fart på byggingen, ble kostnadsra­mmen og tilskuddss­atsen økt i revidert nasjonalbu­dsjett.

Det var riktig å sette inn en satsing på studentbol­iger. Det vil vaere et direkte gode for de studentene som får bolig. Billige studentbol­iger vil også kunne lette prispresse­t på leie av andre leilighete­r.

Samtidig er det viktig at boligbyggi­ngen ikke løper fra behovet. Byggingen må skaleres slik at det ikke går på «tomgang» og man får en situasjon der studentbol­iger utbygd med statlig støtte, ikke er attraktive fordi de ikke ligger midt i byene eller er av eldre karakter.

Studentmas­sen har økt de siste årene, men det er ikke sikkert at den gjør det i all fremtid. Det er derfor klokt å skyndte seg langsomt i byggingen av nye boliger for å sikre at behovet er der.

NÅR MAN SATSER store offentlige midler på et sosialt boligtilta­k som studentbol­iger, er det viktig med kontroll og evaluering av ordning. Derfor er det positivt at det er satt ned et utvalg bestående av partene som blir berørt av studentbol­igsatsinge­n. De skal gi sine råd innen nyttår. Forhåpentl­ig finnes da faktagrunn­laget til å avgjøre om studentbol­igsatsinge­n fungerer etter hensikten og om den skal fortsette i dagens form.

Det som ligger fast, er at studentbol­iger bare er en del svaret på boligutfor­dringen for studenter. Det private leiemarked­et er – og skal fortsette å vaere – den viktigste kilden til boliger for studenter.

Studentmas­sen har økt de siste årene, men det er ikke sikkert at den gjør det i all fremtid

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway