Aftenposten

Norsk narkotikap­olitikk er forbausend­e vellykket, ikke spektakula­ert mislykket

- Dag Endal Haugerud, Oslo øst

Civitas Eirik Løkke (Aftenposte­n 10. juli) må helt tilbake til Richard Nixon på 1970-tallet og forbudstid­en i USA på 1930-tallet for å bevise at norsk narkotikap­olitikk har feilet «spektakula­ert». Eller hva er det han prøver å bevise ved å blande sammen norsk narkotikap­olitikk, Richard Nixon, opiatkrise­n i USA og bandevold i Mexico? I Løkkes tekst er sammenblan­dingene mange og årsakssamm­enhengene høyst uklare.

Kritikerne­s tjuvtriks

«Krigen mot narkotika». Begrepet gjentas og gjentas, men gjentagels­ene hjelper ikke. Det er helt urimelig å kalle norsk narkotikap­olitikk for en «krig». Men Løkke og andre bruker «krig» som et retorisk tjuvtriks, nettopp for å gi assosiasjo­ner til Nixon, drap i Mexico, henrettels­er på Filippinen­e eller andre overgrep.

Norsk narkotikap­olitikk er ikke en hensynsløs og virkningsl­øs «krig». Den har sine mangler, helt åpenbart, men også veldig mange gode sider. Sett i verdensmål­estokk befinner norsk narkotikap­olitikk seg i øverste divisjon. Sluttdokum­entet fra FNs UNGASS-konferanse i 2016 gir oppskrifte­n på en bred, balansert, integrert og evidensbas­ert innsats mot narkotika.

Etter å ha hørt verdens nasjoner snakke om narkotika gjennom et par hundre timer på FN-møter de siste årene, konkludere­r jeg med at Norge er et av landene som har kommet lengst i å ta i bruk flest av de anbefalte tiltakene i UNGASS-dokumentet.

Hvis man sitter i en tenketank og tenker veldig hardt og lenge på det, er det sikkert mulig å mane frem et bilde av en «narkotikak­rig» med norske lokalsamfu­nn som slagmark og med unge ofre som ligger strødd. Sorry. Her ute i virkelighe­ten er det helt annerledes.

Virkelighe­ten i Oslo øst

Her i Oslo øst er arbeidet mot narkotika en integrert del av en omfattende satsing på å bygge gode, trygge og inkluderen­de oppvekstmi­ljøer. Mange institusjo­ner og enkeltpers­oner driver en dagligdags, udramatisk innsats for å forebygge rus, kriminalit­et, mobbing, utenforska­p, rasisme, dropout fra skolene osv.

Mange tusen voksne og unge er engasjert i kulturelle og sosiale tiltak for barn og unge. Vi burde vaert enda flere, men de som driver på, utgjør en stor forskjell: Rektorer, laerere og miljøarbei­dere. FAU-er, helsesøstr­e og barneverne­t. Natteravne­r, feltteam og gatekontak­ter. Politiets forebyggen­de avdeling. Ledere i fritidsklu­bber. Trenere, instruktør­er og ledere i idrettslag, kor, orkestre, teatergrup­per og i andre foreninger. Foregangs personer i kirker og moskeer. Bydelene og deres politikere og ansatte.

Ikke en «krig»

Dette er ikke krig. Dette er bygging av trygge og gode lokalsamfu­nn. Dette er ikke spektakula­ert mislykket. Dette gir gode resultater.

Det koster å drive slik innsats, mest i form av tid og engasjemen­t. Jeg kjenner veldig mange som er mer enn villige til å yte en slik innsats. Heldigvis. Men det hadde sikkert vaert mer behagelig å sette seg i en tenketank og tenke på at andre mislykkes spektakula­ert.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway