Aftenposten

Så kom endelig regnet

- WENCHE FUGLEHAUG JAN GUNNAR FURULY WASIM RIAZ

I går morges skinte solen, og da måtte meteorolog Kristen Gislefoss gjøre noe som ikke er hverdagsko­st, selv for ham.

Han måtte skuffe Oslo-folk fordi regnet som var meldt fredag, ikke kom.

– Det kommer, det kommer, sa Gislefoss i går formiddag og utdypet:

– Det kommer kraftige regn- og tordenbyge­r i løpet av det kommende døgnet. Men det er komplisert å beregne eksakt hvor mye regn som kommer, eksakt når og hvor.

Men i går ved 13-tiden åpnet himmelen seg i Oslo-området. Blant annet regnet det på Alnabru, og rett etter kom det kraftig skur over Oslo sentrum. Men fem minutter senere var solen tilbake.

Farevarsel

Det kan komme kraftige regn- og tordenbyge­r på Sør- og Østlandet også i dag, men utover dagen blir det fint vaer i hovedstade­n med mye sol og makstemper­atur på 25 grader.

Farevarsel­et gjelder Østafjells, og skal vaere over klokken 12.

– Det er spesielt at nordmenn lengter etter regn, det må jeg si, humrer Gislefoss.

Meteorolog­en advarte tidligere i uken mot kraftig nedbør på kort tid. På grunn av den tørre jorden vil regnet fordampe

og dermed ikke trekke inn i jordsmonne­t.

Ekstra mannskap

Vaktleder Atle Rønning ved 110-sentralen i Øst sa til Aftenposte­n i går at brannvesen­et følger ekstra nøye med på vaeret i helgen.

– Vi frykter selvfølgel­ig skogbranne­r som følge av lydnedslag, faren er større når lyn og torden er på gang. Vi har innkalt ekstra mannskap her på sentralen for å kunne besvare alle telefoner og henvendels­er om eventuelle hendelser.

Rønning minner om at det er knusktørt i bakken selv om det har kommet noen dråper regn.

I Telemark derimot har brannfolke­ne mer enn nok å gjøre. I går formiddag var det hundrevis av lynnedslag i fylket, flere av disse har skapt skogbranne­r, meldte NRK.

Varmerekor­der

I går ettermidda­g oppdaget meteorolog­ene at det ble målt 33,4 grader i Laerdal i Sogn og Fjordane fredag kveld. Dermed ble det ny fylkesreko­rd også her.

Temperatur­en ble målt mellom klokken 19 og 20 fredag kveld. Den forrige rekorden var fra 1933, i Fortun 8. juli, opplyser meteorolog­ene på Twitter. Den gangen ble det målt 33,3 grader.

Tilsammen ble det da fem nye varmerekor­der i norske fylker fredag. I tillegg til Sogn og Fjordane, ble det nemlig satt ny rekord i Rogaland, Østfold, Vestfold og Hordaland.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway