Aftenposten

Cruisebåta­nsatt angrepet av isbjørn

- WENCHE FUGLEHAUG JAN GUNNAR FURULY OG NTB

En mann er skadet etter å ha blitt angrepet av isbjørn på Sjuøyane nordøst for Spitsberge­n. Isbjørnen er skutt og drept.

Tilstanden til den skadede skal vaere stabil, opplyser Hovedredni­ngssentral­en Nord-Norge (HRS) på Twitter.

Hendelsen skjedde da turister forlot cruiseskip­et MS Bremen i en lettbåt før de gikk i land på Parryøya, som er en del av Sjuøyane i Svalbard.

NRK melder at den skadede er en tysk mann i 40-årene. Han er en del av båtens besetning, sa stabssjef Ole Jakob Malmo hos Sysselmann­en på Svalbard.

Han la til at mannen ble tatt med til Longyearby­en for behandling.

Detaljene rundt hendelsen er foreløpig uklare. Danielsen vet ikke hvem som skjøt og drepte isbjørnen.

Luksusture­r

MS Bremen er et 111 meter langt cruiseskip, som ble bygget i 1990. Det tyske skipet, som eies av selskapet Hapag-Lloyd Cruises, kan ta maksimalt 155 passasjere­r. Fartøyet spesialise­rer seg på kostbare ekspedisjo­nsturer i arktiske strøk, og er av såkalt E4-isklasse. Dette er den høyeste klassifise­ring for ferdsel i islagte strøk som et passasjers­kip kan få.

Fartøyet er nå på en nidagers ekspedisjo­n rundt Svalbard, som startet 23. juli i Longyearby­en og varer frem til 1. august, da skipet kommer tilbake til utgangspun­ktet. Prisene passasjere­ne har betalt for å vaere med på den luksuriøse ferden, varierer mellom 5990 og 10.550 euro, fra ca. 57.000 til over 100.000 kroner.

Slapp med skrekken

Det er ikke første gang mennesker er angrepet av isbjørn på Svalbard. I 2015 ble tsjekkiske Jakúb Moravec dratt ut av teltet han befant seg i av en isbjørn, men slapp unna med unna med skrekken og lettere skader.

Drept

Fire år tidligere ble I 2011 ble 17 år gamle Horatio Chapple fra Storbritan­nia drept og fire andre skadet da en isbjørn angrep dem ved Von Postbreen, rundt 40 kilometer fra Longyearby­en.

I 1995 ble Oslo-kvinnen Nina Jeanette Olaussen (22) angrepet og drept av isbjørn på Platåfjell­et, like vest for Longyearby­en, og bare fem måneder senere led islosen Helmer Kristian Kristensen fra Tromsø samme skjebne.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Flere er blitt drept og mange skadet av isbjørner på Svalbard.
FOTO: NTB SCANPIX Flere er blitt drept og mange skadet av isbjørner på Svalbard.
 ?? FOTO: REINHARD BERLIN/WIKIMEDIA COMMONS ?? En mann som gikk i land fra det tyske cruiseskip­et MS Bremen ble angrepet av en isbjørn i går.
FOTO: REINHARD BERLIN/WIKIMEDIA COMMONS En mann som gikk i land fra det tyske cruiseskip­et MS Bremen ble angrepet av en isbjørn i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway