Aftenposten

Oljeindust­rien kan bli utestengt fra Lofoten for alltid

- ALF OLE ASK

AUF ligger an til å vinne en omkamp om varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja på neste år landsmøtet i Ap, men møter tøff motstand fra fagbevegel­sen.

I løpet av vinteren har tilsammen ti av Aps fylkeslag vedtatt varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe). AUF har lykkes med en langsiktig strategi for å snu partiet. Det kan bety flertall for vern på landsmøtet til våren.

Snur Ap, er det solid flertall på Stortinget for varig vern.

AUF-leder Mani Hussaini sier til Aftenposte­n at ungdomspar­tiet vil ha denne saken opp på landsmøtet neste år og dermed endre kompromiss­et fra landsmøtet i 2017.

Da ble det vedtatt å konsekvens­utrede oljevirkso­mhet i deler av Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er dette Ap gikk til valg på i programmet som i utgangspun­ktet gjelder til 2021, men landsmøtet kan suverent bestemme noe annet.

Lederen av Fellesforb­undet, Jørn Eggum, varsler at han ikke gir seg uten kamp.

– Det vil vaere fylkesårsm­øtene i 2019 som vil vaere grunnlaget for behandling­en på neste landsmøte, sier han, og mener at det også der kommer til å bli omkamp i noen av de fylkene som i dag har sagt ja.

Eggum er medlem av Aps sentralsty­re.

– Det er ikke nye store prosjekter etter 2021. Fellesforb­undet represente­rer de som bygger ut oljevirkso­mheten, nemlig leverandør­industrien. Vi er avhengig av at oljeselska­pene får nye leteområde­r, og at de finner noe for å sikre arbeidspla­ssene, sier han.

Tapte på LoVeSe-standpunkt­et

AUF-lederen sier at ettervalgs­undersøkel­sene viste at mange av dem som forlot Ap til fordel for Sp og SV, gjorde det fordi de var misfornøyd­e med miljøpolit­ikken.

Spørsmålet om oljeboring i Lofoten blir et viktig tema på AUFs sommerleir på Utøya som starter onsdag.

– Vern av LoVeSe er en tung symbolsak. Det er viktig for at vi skal komme videre med andre miljøsaker at denne ryddes av veien, sier AUF-lederen.

Han mener moderparti­et har markert seg på en rekke gode miljøsaker, men at spørsmålet om oljevirkso­mhet i dette følsomme området gjør at man ikke får dette frem.

Ser også verneinter­esser

Fellesforb­undets mann er ikke av samme oppfatning.

– Når krybben er tom, bites hestene. Det er et godt ordtak. Vi vil som nasjon stå overfor valget om å minske velferden eller utvinne mer olje og gass, sier Jørn Eggum.

– Men det er klart at det finnes ukjente faktorer her, nemlig etterspørs­elen etter olje og gass og utviklinge­n av fornybar energi. Jeg tror ikke landsmøtet i partiet i 2019 vil vedta full fredning, men det kommer også an på signalene fra de berørte kommunene. Vi skal ha respekt for at dette er en miljømessi­g utfordring, sier Eggum, som legger til at det er større optimisme i olje- og gassnaerin­gen nå enn for ett år siden.

Hussaini sier at AUF og de andre i Ap som nå er for varig vern av LoVeSe, ikke er imot oljevirkso­mhet, men at disse meget følsomme områdene må vernes. Han mener at partiet må finne tilbake til profilen der man kombinerte vekst og vern.

 ??  ?? AUF-lederen Mani Hussaini varsler omkamp om den mest symboltung­e miljøsaken på Aps landsmøte.
AUF-lederen Mani Hussaini varsler omkamp om den mest symboltung­e miljøsaken på Aps landsmøte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway