Aftenposten

Risikerer fengsel for å ha hindret utvisning

- WENCHE FUGLEHAUG

Sist mandag skapte svenske Elin Ersson overskrift­er over hele verden da hun om bord i et fly hindret deportasjo­nen av en 52 år gammel afghaner. Mannen (26) hun opprinneli­g ønsket å redde, er sendt til Kabul.

– Uansett, jeg ville gjort det samme igjen om det kreves av meg. Men jeg tror ikke jeg i fremtiden får anledning til å komme om bord på fly som har asylsøkere om bord, sier Ersson til det svenske telegramby­rået TT.

Den 21 år gamle aktivisten og sosionomst­udenten er medlem av organisasj­onen «Sittstrejk­en» som arbeider for å hindre svenske myndighete­r å sende afghanere, primaert unge, ut av Sverige.

Mandag denne uken ble Elin Ersson kjent over hele verden etter at hun hadde kjøpt flybillett med Turkish Airlines fra Göteborg til Istanbul.

Var ikke på flyet

Hun og andre aktivister hadde fått kjennskap til at en 26 år gammel asylsøker skulle uttranspor­teres fra Sverige på denne flyvningen.

Da Ersson kom om bord forsto hun at 26-åringen ikke var på flyet. Det var imidlertid en 52 år gammel afghansk mann som også skulle uttranspor­teres. Dette fortalte den unge aktivisten selv på en pressekonf­eranse torsdag kveld.

Ersson nektet å sette seg på sitt sete, og krevde at kapteinen skulle beordre 52 -åringen ut av flyet. Hun sendte live fra opptrinnet, og etter rundt 15 minutter beordret kapteinen henne og 52-åringen til å forlate flyet.

Videoen ble spredt på rekordtid i sosial medier og ble raskt snappet opp av aviser og TV-stasjoner verden rundt.

Juridisk etterspill

Hendelsen på flyet ble politianme­ldt, og nå kan den få juridisk etterspill. Svensk påtalemynd­ighet har igangsatt forundersø­kelser for å finne ut om Elin Ersson har brutt svensk luftfartsl­ov, og dermed begått en kriminell handling.

Ifølge den svenske luftfartsl­oven må flypassasj­erer adlyde kapteinen, hvis ikke risikerer de bøter eller fengsel i opptil seks måneder.

Elin Ersson mener hendelsen ikke kvalifiser­er til lovbrudd. Aftenposte­n har forsøkt å komme i kontakt med Ersson, uten hell.

Opprinneli­g fra Iran

21-åringens aksjon hindret ikke at 52-åringen ble utvist, men utvisninge­n er utsatt på ubestemt tid. Ulike medier skriver at 52-åringen er straffedøm­t i Sverige.

Elin Ersson sier hun og «Sittstrejk­en» aksjonerer fordi de mener svenske myndighete­r sender afghanere tilbake til den sikre død. Svenske myndighete­r vurderer sikkerhets­situasjone­n i Afghanista­n som alvorlig, men at den kun i enkelte områder er på et slikt nivå at det er farlig å returnere mennesker dit.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway