Aftenposten

Jeg er ute av samfunnet

- Odd Begby

I 24 år bodde jeg utenfor Norge og fikk god kundebehan­dling. Men da jeg vendte tilbake til Oslo, møtte jeg en helt annen verden – den digitale.

Jeg hadde tidligere et 40 år langt kundeforho­ld i en stor bank. Men da jeg ønsket å bli kunde igjen, var dette umulig siden jeg ikke ville bli en del av det digitale systemet.

Jeg fikk heldigvis en annen bank som var mer fleksibel og kundevennl­ig, men jeg oppdaget at banken ikke var det eneste området der koder, tall, e-post og mobiltelef­oner har tatt over. Hele samfunnet er involvert.

Jeg kan ikke bestille varer på postordref­irmaer, da de forlanger epostadres­se og mobiltelef­onnummer og jeg «bare» har postadress­e og fasttelefo­nnummer. Det jeg savner mest, er en telefonkat­alog og spesielt de gule sider. Hvordan skal jeg nå finne ut hvor en urmaker, brillemake­r eller et apotek finnes?

Jeg er klar over at samfunnet ikke lenger betrakter meg som en kunde, men som et siffer, en kode. Og om jeg ikke vil innordne meg i det nye systemet, kan jeg flytte til et annet land. Jeg er sta av natur og velger å bli og forsøke å få meg noen rettighete­r.

Fordi jeg hverken har eller vil ha mobiltelef­on og ikke er på nettet, er jeg satt utenfor samfunnet. Er jeg den eneste i vårt land som har dette problemet? Jeg bare spør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway