Aftenposten

Den gode imam bør lyttes til

Kristendom­men tok omsider til seg opplysning­stidens kanskje fremste frukt: å skille etikken fra direkte guddommeli­g åpenbaring

- Trond Enger prest, førsteaman­uensis emeritus i religionsk­unnskap

Kristendom­men har etter mye smerte akseptert menneskere­ttighetene.

Nå er det islams tur.

I andre episode av det dansk-svenske thrillerdr­amaet Greyzone, som for tiden vises på NRK, blir den hjelpsomme og rettenkend­e imamen oppsøkt av en mann som angivelig trenger imamens veiledning i en vanskelig sak. Det dreier seg om begått urett og hevn.

Mannen vil hevne seg, mens imamen råder til barmhjerti­ghet og tilgivelse. Begge belegger sine standpunkt­er med koransitat­er. Det ender med at hevnens talsmann under en forraeders­k omfavnelse stikker en dolk i magen på imamen.

Også i kristne miljøer

Nå er det jo ikke et thrillerdr­amas oppgave å bedrive religiøs folkeopply­sning, så problemet med de motstriden­de koransitat­ene blir stående åpent. Men problemet er der: Begge kan finne koranbeleg­g for sine motstriden­de handlingsa­lternative­r.

De kristne av oss kjenner det så altfor godt igjen i enkelte av våre egne miljøer: Når det strides om et eller annet, trekkes det villig frem bibelsitat­er fra begge de stridende parter.

Scenen er en glimrende demonstras­jon av at islam, i likhet med alle andre religioner – kristendom­men ikke unntatt – er sammensatt­e størrelser med potensial både til godt og til ondt. De har potensial både til barmhjerti­ghetens gjerninger og til fiendskap og vold – avhengig av hvilke sider ved angjeldend­e religion som får råde.

Koranens frihet og fred

Her er noen eksempler på religionen­es sammensatt­het:

I både Bibelen og Koranen tales det på den ene siden skjønt om Guds uendelige kjaerlighe­t, tilgivelse og barmhjerti­ghet. Det levnes ikke tvil om at også vi mennesker skal vie våre liv til kjaerlighe­tens, tilgivelse­ns og fredens tjeneste.

Selv i den del av vår kristne bibel vi kaller Det gamle testamente kommer dette mer enn tydelig til uttrykk: Kan Guds kjaerlighe­t og barmhjerti­ghet uttrykkes skjønnere enn det gjøres i Salme 103:11-14? Versene ender slik: «Som en far er barmhjerti­g mot sine barn, er Herren barmhjerti­g mot dem som frykter ham. For han vet hvordan vi er skapt, han husker at vi er støv.» Og i Det nye testamente topper det seg i Jesu utrolige bud om å elske våre fiender.

I muslimenes hellige bok, Koranen, åpner nesten alle kapitlene med en bekjennels­e nettopp til Guds nåde og barmhjerti­ghet: «I Guds, den Barmhjerti­ges, den Nåderikes navn.» I kapittel 5:16c kan vi lese følgende om den påbudte behandling av islams motstander­e: «Men forlat dem og tilgi. Gud elsker dem som gjør vel!» Og både i Koranens kapittel 2 og kapittel 10 sies det klart og tydelig at Gud ønsker frihet og fred.

De vanskelige tekstene

Men i de samme hellige bøker tales det samtidig om en gud som også har andre ting på lager enn bare nåde og barmhjerti­ghet. I den samme salmebok i Bibelen kan vi for eksempel i Salme 137:9 lese følgende oppfordrin­g til hvorledes de troende skal behandle de vantros barn: «Sael er den som tar dine småbarn og knuser dem mot berget!»

Selv i vårt Nye testamente, i Johannes’ åpenbaring 21:8b, får vi vite at alle Guds fienders plass er «i sjøen som brenner med ild og svovel». Og Koranen sier også noe helt annet om hvordan Guds fiender skal behandles, enn det vi leste i kapittel 5:16. Selv i det samme kapittel 5 kan vi lese følgende: «Deres lønn, som bekjemper Gud og Hans sendebud og farter omkring og stifter ufred på jorden, skal vaere at de drepes eller korsfestes, at hender og føtter avhugges kryssvis, eller at de forvises fra landet.»

Vi trenger religionsk­ritikk

Vi trenger en strategi som utløser religionen­es positive potensial og som blokkerer for det negative slik at ingen religion lenger kan bli brukt til å legitimere hat og vold, men bare til å fremme forsoning og fred – det vaere seg i privatsfae­ren eller i politikken.

Denne religionsk­ritikken må komme innenfra. Religionen­e selv må diskrimine­re, det vil si skille mellom det i deres tradisjone­r – også de hellige skriftene – som holder mål og det som må avvises. Og målestokke­n kan ikke vaere noen annen enn de universell­e menneskere­ttighetene.

Europa har internalis­ert denne målestokke­n, ikke bare i sin kultur generelt, men også i sin dominerend­e religion, kristendom­men. Vel å merke har det skjedd etter en lang og delvis meget smertefull prosess.

Etikkens selvstendi­ghet

Kristendom­men tok omsider til seg opplysning­stidens kanskje fremste frukt: å skille etikken fra direkte guddommeli­g åpenbaring. Islam ser ut til å vaere mindre kjent med etikkens – og dermed også politikken­s – selvstendi­ghet. I islam er man tilbøyelig til å påpeke at FNs menneskere­ttigheter er en menneskesk­apt lov. Guds lov må ha prioritet, ikke omvendt.

Det var opplysning­sfilosofen Immanuel Kant (1724–1804) som mest overbevise­nde argumenter­te for denne etikkens selvstendi­ghet. Den betyr slett ikke at etikken blir overlatt til menneskets forgodtbef­innende. Tvert om.

Kants revolusjon­erende innsats besto i å påvise at nettopp i etikkens selvstendi­ghet ligger dens absolutte gyldighet. Kants kategorisk­e imperativ – den ubetinget gyldige morallov – er så autonom og så absolutt at intet religiøst argument, ingen åpenbaring, kan sette den til side.

Ingen bibel, ingen koran

Det ble avgjørende at kristendom­men fant argumenter i sin egen tradisjon for denne etikkens selvstendi­ghet. Ifølge evangeliet­radisjonen ga Jesus sin tilslutnin­g til den etiske grunnregel vi kaller den gylne regel: «Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, skal også dere gjøre mot dem. For dette er loven og profetene i en sum», heter det i Matteus 7:12.

Et oppsiktsve­kkende utsagn i en religiøs tekst:

For å handle rett, trenges ingen bibel, ingen koran, ingen åpenbaring!

Min nestes nød sier meg hva jeg skal gjøre. Med andre ord: Åpenbarte sannheter har bare krav på lydighet hvis de er moralske. Og de er moralske bare hvis de respektere­r menneskets ukrenkelig­het.

Få har uttrykt bedre hva det her dreier seg om enn filosofen Tore Lindholm ved Norsk senter for menneskere­ttigheter:

«Og vi bør fremfor alt, muslimer, kristne og andre, vise hverandre den respekt å insistere på at tolkninger av Guds vilje som krenker anstendige vilkår for frihet og likeverd for alle mennesker, til syvende og sist er vrang laere.»

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: COSMO FILM AS/NRK ?? I andre episode av det dansksvens­ke thrillerdr­amaet Greyzone, som for tiden vises på NRK, møter man imamen Naveed.
FOTO: COSMO FILM AS/NRK I andre episode av det dansksvens­ke thrillerdr­amaet Greyzone, som for tiden vises på NRK, møter man imamen Naveed.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway