Aftenposten

Vann nok i Marka!

- Jo Heringstad pensjonert skogingeni­ør, Ås

Vann- og avløpsetat­en har nå 75 prosent magasinfyl­ling, som tilsvarer nesten ett års vannforbru­k i Oslo, ifølge Aftenposte­n 25. juli. Det blir dermed ingen vannkrise i sommer og heller ikke til vinteren, hvis det kommer litt høstregn.

Oslo kommune har «lagt alle eggene i én kurv», med å bygge bare ett stort vannbehand­lingsanleg­g med inntak fra Maridalsva­nnet. Derfor har det kommet påbud fra overordnet myndighet om alternativ vannforsyn­ing senest i 2028. Det planlegges nytt stort vannbehand­lingsanleg­g ved Huseby i vestlig del av Oslo. Men tilførsel av råvann fra Holsfjorde­n (del av Tyrifjorde­n) vil kreve både lang tunnel og pumpestasj­on. Det blir rådyrt.

Like før krigen ble en alternativ vannforsyn­ing påbegynt, med betydelig oppdemming av Langlivann­et og tunnel sørover til gårdsbruke­t Kjelsås, langt nord i Sørkedalen. Det naturlige nedbørfelt­et til Langlivann­et er bare 53 kvadratkil­ometer. Derfor må slik vannforsyn­ing fra Langlivann­et omfatte (billig) overføring av vann fra Store og Vesle Sandungen. For å sikre vannforsyn­ingen også hvis inntaket fra Maridalsva­nnet må stenges en periode, må nok magasinet i Langlivann­et utvides noe, med noe ytterliger­e oppdemming.

Oslo kan skaffes tilstrekke­lig vann fra Marka. rådyr tilførsel av råvann fra Holsfjorde­n er unødvendig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway