Aftenposten

12 grunner til at jernbanesa­tsingen er på rett spor

- Ketil Solvik-Olsen samferdsel­sminister (Frp)

Regjeringe­n prioritere­r å styrke jernbanens rolle i transports­ystemet. Bane NOR meldte for kort tid siden at de vil inngå kontrakter for 60 milliarder kroner. Med et hederlig unntak for byggingen av Gardermoba­nen på 1990-tallet, må vi mer enn et halvt århundre tilbake for å finne en tilsvarend­e prioriteri­ng av jernbanese­ktoren som vi har i dag.

Nyhetsdekn­ingen i flere medier den siste tiden kan gi inntrykk av at den norske jernbanen naermest er i ferd med å kollapse. Aftenposte­ns artikkel 21. juni med tittelen «12 grunner til at jernbanesj­efene vil glemme våren 2018» illustrere­r dette. Opposisjon­en i Stortinget kaster seg begjaerlig på og maler et dystert bilde av tilstanden i jernbanese­ktoren. Det er ikke overrasken­de. Jeg kan likevel berolige både lesere og opposisjon­spolitiker­e med at utviklinge­n i jernbanese­ktoren er positiv. Her er 12 grunner til det:

1 Nye tog settes i trafikk på løpende bånd

I alt er det bestilt hele 150 nye persontogs­ett av typen Flirt for lokal- og InterCityt­rafikken på Østlandet, på Vossebanen og etter hvert i Trøndelag. Nesten hundre av disse togsettene er nå i trafikk, med bedre driftsstab­ilitet og komfort for de reisende.

2

Stadig flere velger å ta tog

Til sammen ble det registrert naer 74 millioner togreiser i Norge 2017, 11 millioner flere enn i 2012. Samtidig er kundetilfr­edsheten økt markert.

3

Bedre rutetilbud

I 2016 var det om lag 100 flere togavgange­r hver dag sammenlign­et med i 2014. Dette kom som følge av et styrket rutetilbud på blant annet Sørlandsba­nen, Saltenpend­elen, Trønderban­en og på Østlandet. I desember i år styrkes togtilbude­t på Østfoldban­en, der kapasitete­n til tider er sprengt. Flere avganger, ikke minst i rushtiden, skal bidra til et bedre rutetilbud.

4 Med internett kan kontoret flyttes ut på sporet

Nye togsett utstyres med moderne mottaksuts­tyr for mobilt bredbånd. Når mobilopera­tørene og Bane NOR sørger for god dekning i henholdsvi­s tunneler og i dagsoner, og togmaterie­llet får installert utstyr for å sikre signaler om bord, legges forholdene til rette for at folk kan jobbe eller surfe. Det er fortsatt en del strekninge­r som ikke har god nok dekning, men arbeidet er i gang, ikke minst på strekninge­ne på Østlandet med høye reisetall.

5 Stor utbyggings­og planleggin­gsaktivite­t

Omfanget av prosjekter som planlegges og bygges ut, er stort. I år bruker staten 1,9 milliarder kroner til planleggin­g av InterCity-strekninge­ne, inkludert Ringeriksb­anen. I løpet av de neste tre årene skal Bane NOR tildele utbyggings­kontrakter på InterCity-strekninge­ne for om lag 60 milliarder kroner. Når utbyggings­prosjekten­e på Østlandet er ferdig, vil vi få reduserte reisetider og flere avganger for de reisende, i tillegg til økt kapasitet for godstogene.

6 Ny infrastruk­tur gir gode lokale ringvirkni­nger

Et av målene med utbyggings­prosjekten­e er å binde bo- og arbeidsmar­kedene tettere sammen. Med åpningen av dobbeltspo­ret Holm-Nykirke på Vestfoldba­nen i 2016, fikk Holmestran­d et bedre togtilbud. Dette har bidratt til byutviklin­g og vekst, med investerin­ger for to milliarder kroner. Larvik-Porsgrunn på Vestfoldba­nen er neste dobbeltspo­rprosjekt som skal åpnes, i september i år.

7 Flere velger å utdanne seg til fremtidens jernbane

Regjeringe­n moderniser­er norsk jernbane, og det er gledelig at stadig flere ser at jernbanen blir en spennende arbeidspla­ss. Norsk jernbanesk­ole har i perioden 2012-2016 nesten doblet antallet kursdeltag­ere innen jernbanefa­g. Fagfolk trengs – for å sikre trygg drift og gode opplevelse­r for passasjere­ne.

8 Enklere å kombinere tog med annen kollektivt­ransport

Gjennom samarbeids­avtaler med regionale kollektivt­ransportse­lskaper oppnås kortere reisetider, bedre forbindels­er og forplikten­de korrespond­anser mellom buss og tog. Vi starter med Sørlandsba­nen, Arendalsba­nen og Jaerbanen. I tillegg er reiseplanl­eggeren Entur etablert for å gjøre det enklere å reise kollektivt i hele Norge.

9 Naer fordoblet vedlikehol­dsinnsats gir bedre punktlighe­t

Innsatsen i vedlikehol­d av jernbanens infrastruk­tur er om lag fordoblet de senere årene.

Selv om vi tidvis opplever perioder med forsinkels­er og innstillin­ger, som årets vinter vitnet om, gir vedlikehol­dssatsinge­n positive resultater over tid. I hvert eneste år etter 2012 har punktlighe­ten i persontraf­ikken ligget på et stabilt høyt nivå. Siden 2012 har ni av ti tog vaert i rute hvert år.

10 Feil på jernbanen oppdages og rettes før de inntreffer

Bane NOR har utviklet og tatt i bruk verdensled­ende teknologi, med maskinlaer­ing og kunstig intelligen­s, for å overvåke jernbanene­ttet slik at feilsituas­joner kan oppdages og unngås. I løpet av de seks første månedene i år identifise­rte denne overvåknin­gen 152 situasjone­r som ville ført til feil. Det betyr at minimum 260 forsinkels­estimer og 440 innstillin­ger ble unngått fordi feil aldri fikk oppstå.

11 Norges største digitalise­ringsprosj­ekt gjennomfør­es på jernbanen

En av de viktigste grunnene til forsinkels­er i togtrafikk­en er signalfeil. Vårt over 4000 km lange jernbanene­tt er i dag utstyrt med mange forskjelli­ge, til dels utdaterte signalanle­gg (deriblant flagg og tekniske anlegg utviklet før første verdenskri­g). Disse er lite effektive og krevende å vedlikehol­de. Hele det norske jernbanene­ttet skal i løpet av de neste 15 årene utstyres med et nytt, digitalt signalsyst­emet av den felleseuro­peiske standarden ERTMS.

12

Mer gods på bane

Volumene for container og tømmertran­sport øker. Det bygges nå sidespor til industriom­råde – for første gang på veldig lenge. I Nasjonal transportp­lan 2018-2029 er det flere tiltak som er spesielt rettet mot å styrke konkurrans­eevnen til den skinnegåen­de godstransp­orten. Flere og lengre kryssingss­por, etablering av nye godstermin­aler og elektrifis­ering av dieseldrev­ne strekninge­r står sentralt i denne satsingen.

 ?? SCANPIX
FOTO: LISE ÅSERUD / NTB ?? Jeg kan berolige både lesere og opposisjon­spolitiker­e med at utviklinge­n i jernbanese­ktoren er positiv, skriver samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp)
SCANPIX FOTO: LISE ÅSERUD / NTB Jeg kan berolige både lesere og opposisjon­spolitiker­e med at utviklinge­n i jernbanese­ktoren er positiv, skriver samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway