Aftenposten

Kristin Clemet: Hvis vi skal ha en god sykelønnso­rdning også om 40 år, må den justeres

I sommer er det 40 år siden sykelønnso­rdningen ble innført. Hvis vi skal ha en god ordning også om 40 år, må den justeres.

-

Det finnes noen saker som det er veldig vanskelig å diskutere for de politiske partiene. En sak som naermest er tabu, er sykelønnso­rdningen. Med et lite unntak for Venstre er det ingen partier på Stortinget som vil gjøre noe med ordningen, og ingen av dem vil diskutere den.

Det er flere gode grunner til å ha en mer åpen diskusjon om sykelønnso­rdningen.

Dyr ordning

Den viktigste grunnen er at ordningen er svaert dyr og bidrar til et unødvendig høyt sykefravae­r. Norge har kanskje verdens friskeste befolkning og samtidig verdens høyeste sykefravae­r.

Sykefravae­ret ligger nå på mellom 6,3 og 6,5 prosent. I Danmark var sykefravae­ret 3,6 prosent og i Sverige

4,1 prosent i 2015. Tall fra OECD viser at det i 2014 gikk tapt ca. 32 millioner dagsverk, eller 16,2 dager pr. person, i sykefravae­r i Norge. De tilsvarend­e tallene for Danmark, Finland og Sverige var mellom 8,1 og 10,6 dager.

I 2018 vil utbetaling­ene fra staten beløpe seg til nesten 43 milliarder kroner. I tillegg kommer kostnader for bedriftene som staten ikke dekker, og tapte inntekter for både stat og samfunn. Dette svekker baerekraft­en i velferdsst­aten og gjør det vanskelige­re å bevare gode og sjenerøse velferdsor­dninger på sikt.

Høyest fravaer

En annen viktig grunn er at den såkalte IA-avtalen, det vil si avtalen om inkluderen­de arbeidsliv, snart skal revideres. IA-avtalen er en avtale mellom partene i arbeidsliv­et og myndighete­ne der de blant annet er enige om å arbeide for redusert sykefravae­r, men uten å røre ved selve sykelønnso­rdningen. Men denne strategien har bare delvis lyktes. Privat sektor har riktig nok nådd sine mål, men offentlig sektor har ikke gjort det, og samlet sett er derfor sykefravae­ret i Norge fortsatt mye høyere enn i andre land. Da avtalen ble inngått i 2001, var målet å få ned sykefravae­ret med 20 prosent. I 2017 var fravaeret bare blitt redusert med i underkant av 12 prosent. Ifølge Virke viste den siste målingen fra NAV at det legemeldte sykefravae­ret var på 7,1 prosent i kommunesek­toren, 5,4 prosent i statlig forvaltnin­g og 4,9 prosent i privat sektor.

Kristelig Folkeparti har åpnet for å gjøre noe med sykelønnso­rdningen, dersom målene i IA-avtalen ikke nås.

Valget 2021

En tredje viktig grunn til at vi nå bør diskutere sykelønnso­rdningen, er at de politiske partiene snart skal starte arbeidet med de programmen­e de skal gå til valg på i 2021. Det er direkte usunt dersom det ikke ved slike anledninge­r er mulig å snu alle steiner. Både den forrige og den nåvaerende regjering har lagt frem beregninge­r som viser at oljeinntek­tene vil få stadig mindre betydning, og at vi nå i større grad må sette taering etter naering. Regjeringe­n selv er opptatt av å sikre velferdsst­aten ved å øke arbeidstil­budet. En måte å gjøre det på, er å redusere sykefravae­ret.

Partienes ungdomsorg­anisasjone­r har skjønt dette. Både Senterungd­ommen, Unge Venstre, Kristelig Folkeparti­s Ungdom, Fremskritt­spartiets Ungdom, Unge Høyre og Grønn Ungdom vil gjøre noe med sykelønnso­rdningen. De vet at det er bedre å gjøre den litt mer baerekraft­ig nå fremfor å risikere dramatiske kutt i fremtiden. For å sitere Senterungd­ommens leder Ada Arnstad: «Jeg er mye mer nervøs for at vi om ti år må kutte sykelønnen ned til 50 prosent enn å ta noen kutt allerede nå».

Rammer ikke de svakeste

Sykelønnso­rdningen er ikke en ord-

 ??  ??
 ?? Leder i Civita ?? åPå en søndag Kristin Clemet
Leder i Civita åPå en søndag Kristin Clemet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway