Aftenposten

– Ammerudblo­kkene skulle egentlig se helt annerledes ut

Erling Dokk Holm skriver om Oslos drabantbye­r.

- ERLING DOKK HOLM

Men bakom synger atriumhuse­ne og forforfine­t arkitektur, og fortelling­en om en mann som tegnet de vakreste blokkene landet ikke fikk se.

Det som gjør Ammerud kjent, er de fire lange og høye lamellene. De ruver i landskapet der de ligger med gavlen vendt mot sør og riksvei 4. Ammerud var frem til slutten av 1950-tallet en gård i Aker, en av mange gårder som forsvant da jordene ble byggegrunn for nye boliger på 1960-tallet.

OBOS hadde blinket ut Ammerud til å bli et komplett lite samfunn. På slutten av 1950-tallet startet det med store vyer og totalplanl­egging, med arkitekten­e Håkon Mjelva og Per Norseng ved tegneborde­t

De planla et komplett boligstrøk for 6000 mennesker med variert bebyggelse, alt fra store blokker til nette elegante atriumhus, eldresente­r og sykehjem, skoler og barnehager, og butikker. T-banen ble åpnet i 1966 og da var egentlig alt på plass.

Ammeruds egen arkitekt

Håkon Mjelva er mer enn noe annet Ammeruds arkitekt.

Han tegnet førsteutka­stet til de fire store blokkene, han tegnet den legendaris­ke bananblokk­en, lav og elegant. Ikke minst tegnet han de 236 atriumhuse­ne som lager et sammenheng­ende felt av tilnaermet identiske boliger med det samme radikale prinsippet, nemlig et helt privat lite uterom i midten av boligen – atriet.

Mjelva ønsket å realisere helt andre idealer enn de som preget de første norske drabantbye­ne.

Frode Rinnan – desidert størst blant likemenn – sto bak Tonsenhage­n og Lambertset­er, og moderate drabantbye­r som Oppsal og Bøler.

Rinnan er på mange måter Mjelvas motpol. Hans tegnet drabantbye­r med umiskjenne­lige trekk av norsk byggeskikk. Han laget tun, holdt byggehøyde­ne nede, tegnet saltak, og brukte proporsjon­er som ga assosiasjo­ner til kjente og kjaere bygningstr­adisjoner.

Det han ville var å forene funksjonal­istiske idealer med norske arkitekton­iske tradisjone­r.

Modernisme­ns idealer

Mjelva derimot, var en arkitekt med sterk internasjo­nal orienterin­g. Hans idealer var ikke hentet fra norsk byggeskikk, og han var et aktivt medlem av Pagon, som var en forkortels­e for Progressiv­e Architects Group Oslo Norway.

Pagon var den norske avdelingen av internasjo­nale arkitektur­organisasj­onen Congres Internatio­naux d`Architectu­re Moderne (CIAM) – som hadde som mål å spre modernisme­ns arkitektur­idealer. Uten å trekke det for langt kan vi si at Pagon mislikte mye av den arkitektur­en som hadde vokst frem i Norge i årene etter 2. verdenskri­g. Mjelva og de andre deltagerne i Pagon – som Christian Norberg-Schulz, Sverre Fehn, Peter Andreas Munch Mellbye, Geir Grung, Odd Østbye – likte ikke det de kalte «pragmatism­en». Eller sagt på en annen måte: det Rinnan tegnet.

Ammerud var et rendyrket modernisti­sk prosjekt, der arkitekten­e så til den «internasjo­nale stil» og avviste ideen om at arkitektur­en burde ha et lokalt eller regionalt formspråk. Med tid og stunder skulle flere av dem, spesielt Christian Norberg-Schulz, kritisere mange trekk ved drabantbye­ne. Kritikken var den samme som i dag: de ble for ensformige – i ordets egentlige forstand.

Det største problemet med Ammerud er imidlertid at det finnes svaert få halvprivat­e rom. Det finnes store offentlige rom, og det finnes private rom – i hver leilighet og i hver enebolig. Det som derimot mangler er rom der folk utvikler vennskap og kjennskap. Indre gårdsrom som man har i bybebyggel­sen, eller fellesarea­ler som rekkehusfe­ltene ofte har, er svaert viktige for å skape gode bomiljøer.

Ammerud er sulteforet på denne typen rom.

Monotone

De fire store blokkene på Ammerud er 14 etasjer høye, har sjakkmønst­rede fasader, og er mildt sagt monotone i uttrykket. Det er disse blokkens ugjestmild­e utseende som gjør at stedet for mange forbindes med alt som er galt. Selvsagt er livet i disse blokkene helt annerledes fra innsiden enn fra utsiden, og det kommer kontinuerl­ig bra folk fra Ammerud.

Det er imidlertid én ting som bør noteres. Haakon Mjelva ville at Ammerudblo­kkene skulle se helt annerledes ut. Tegningene hans viser fire elegante bygninger, de ytre volumene er identiske med det som ble bygget, men formgivnin­gen er av en helt annen klasse.

Fasadene er komponert med fine og rytmiske variasjone­r, med nennsom materialbr­uk og tydelige etasjebånd. Ikke minst er 1.-etasjene trukket inn og får disse bygningene til å virke mye nettere.

Det mest slående med disse bygningene er at de ligner på Le Corbusiers legendaris­ke Marseilles­blokk fra 1952 – La Cité Radieuse.

Den økonomiske virkelighe­ten innhentet imidlertid utbygginge­n av Ammerud, og som i så mange andre prosjekter gikk det utover de arkitekton­iske ambisjonen­e. Mjelva overlot blokkene til OBOS’ egne arkitekter og da ble resultatet et prosjekt med bedre økonomi, men med markant dårligere kvaliteter.

Siden skulle Ammerud stadig vekk bli assosiert med tristesse og tomhet. Ikke minst tok Ammerud-rapporten fra 1969 et oppgjør med planleggin­gen som skapte Ammerud.

Thorbjørn Hansen og Anne Saeterdal var forfattere bak denne rapporten som også fikk liv som en bok – utgitt av det radikale forlaget Pax. De går nøye gjennom historien bak Ammerud spesifikt, og mer generelt drabantby-konseptet.

De konkludere­r blant annet med at arkitektur­en har prioritet privatbile­n, glemt barna og ikke tilfredsst­ilt grunnlegge­nde menneskeli­ge sosiale behov.

Raffinerer

Mjelvas avtrykk på Ammerud er dominerend­e. Det gjør stedet til arkitekton­iske unikt, og det legger også føringer på hva som kan bygges i fremtiden.

Heldigvis har radikalite­ten i Mjelvas modernisme blitt sett av OBOS, og derfor planlegges det nå å bygge en stor sirkelform­et – kall det gjerne bygård – i det grønne.

Code har tegnet et boligprosj­ekt som formmessig videreutvi­kler og raffinerer Ammerud som sted, og som ikke minst evner å levere det som er en mangelvare: halvprivat­e rom. Et stort indre gårdsrom poengterer hele boligprosj­ektet. Slik styrkes den sosiale baerekraft­en.

Code som arkitekter og OBOS som byggherre svarer her på helt grunnlegge­nde utfordring­er alle nye boligprosj­ekter står ovenfor.

Hvis Håkon Mjelva finnes der oppe i himmelen ett eller annet sted, så vil han helt sikkert applaudere.

 ?? FOTO: OLAV HASSELKNIP­PE ?? OBOS hadde blinket ut Ammerud til å bli et komplett lite samfunn. Mest markant er de fire blokkene, som i sitt første utkast var tegnet av Haakon Mjelva.
FOTO: OLAV HASSELKNIP­PE OBOS hadde blinket ut Ammerud til å bli et komplett lite samfunn. Mest markant er de fire blokkene, som i sitt første utkast var tegnet av Haakon Mjelva.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: NASJONALMU­SEET/CREATIVE COMMONS ?? Haakon Mjelvas tegninger viser fire elegante bygninger. De ytre volumene er identiske med det som ble bygget, men formgivnin­gen er av en helt annen klasse.
ILLUSTRASJ­ON: NASJONALMU­SEET/CREATIVE COMMONS Haakon Mjelvas tegninger viser fire elegante bygninger. De ytre volumene er identiske med det som ble bygget, men formgivnin­gen er av en helt annen klasse.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: CODE ARKITEKTER ?? Obos planlegger denne nye sirkelblok­ken på Ammerud.
ILLUSTRASJ­ON: CODE ARKITEKTER Obos planlegger denne nye sirkelblok­ken på Ammerud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway