Aftenposten

Obligatori­sk sommerskol­e er ikke løsningen

Sommerskol­e vil for mange oppleves som en straff.

- Christian Lomsdalen lektor og far, Sandsli, Bergen

Replikk Robin Ulriksen fra Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) ønsker at vi skal prøve ut obligatori­sk sommerskol­e for elever som sliter i norsk skole. Dette er ikke riktig medisin for de elevene som allerede opplever lav skolemotiv­asjon og har få mestringso­pplevelser i skolen.

Oppleves som straff

Ulriksen trekker frem at mange elever får en tilbakegan­g på de skolefagli­ge kunnskaps- og ferdighets­nivåene sine i sommerferi­en. Dette kalles sommertilb­akegang eller sommerlaer­ingstap. Dette er et saerlig problem for de elevene som ikke kommer fra familier hvor det oppfordres til at elevene gjør skolerelat­erte aktivitete­r i løpet av sommerferi­en.

I 2015 og i 2017 har jeg tatt til ordet for at norsk skole skal innføre sommerlesn­ingsprogra­mmer for å motvirke sommerlig laeringsta­p, hvor elevene forventes å lese et elevtilpas­set antall bøker som elevene selv er med på å velge ut – som laereren følger opp etter ferien.

Disse elevene sliter oftere enn andre med skolemotiv­asjonen og mangler i stor grad mestringso­pplevelser knyttet til skolen. Ulriksen trekker frem at dette tiltaket bør ha en viss varighet, noe som ytterliger­e svekker det frirommet som elevene trenger og som gir mulighet for mestringso­pplevelser på andre arenaer. Selv om det er et ekstratilb­ud og en fordel, så vil sommerskol­e for mange oppleves som en straff og en fortsettel­se av det de har slitt med hele året.

Må vaere frivillig

Jeg er ikke motstander av sommerskol­er. Det er imidlertid noen faktorer som må vaere på plass. Elevene må ha valgt å vaere der selv. Det vil vaere avgjørende for at de skal få mest mulig ut av programmet. I tillegg til at laereren skal ha noe annet å vise til enn at de MÅ vaere der når de vil ut i solen til vennene sine. Rekrutteri­ngen må skje gjennom skolen, gjennom foreldresa­mtaler, og det bør vaere kontaktlae­rer som fyller ut søknaden sammen med foreldrene og eleven. På denne måten sikres det at de som har mest behov, i størst grad blir med.

Ellers er det viktig at laeringen skjer i nivåtilpas­sede små grupper med opplegg som ikke er så «skolske». Mye praktisk innlaering og fokus på mestringso­pplevelser vil ikke bare minske laeringsta­pet, men også bedre motivasjon­en generelt for skolearbei­d. Det må også vaere mye fysisk aktivitet, lek, og opplaering i praktiske og sosiale ferdighete­r. Elevene bør få mat som en del av programmet, og felles måltid er en god sosial arena. Uten at alle disse elementene er på plass, vil dette bare bli nok en nederlagsa­rena for disse elevene.

Obligatori­ske sommerlesn­ingsprogra­mmer innebaerer en aktiviseri­ng av skoleferdi­ghetene til elevene i løpet av sommeren – uten å tvinge på elevene mer skole som de allerede sliter med. Det vil nok fungere bedre for flere av elevene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway