Aftenposten

Laerernorm­en treffer dårlig

-

OSLO KOMMUNE får halve potten satt av til saerskilt kompensasj­on i forbindels­e med laerernorm­en. De andre store byene legger beslag på nesten alt som er igjen. Totalt får bare 43 av 422 kommuner penger.

Det viser tall Nationen har hentet inn denne uken.

Tallene er like lite overrasken­de som de er nedslående. I en tid da Norge må prioritere hardere, deles det nå blindt ut penger etter et kvantitati­vt mål om antall laerere på skolenivå.

Konsekvens­en er at skoler med gode resultater og godt miljø, men med faerre laerere, får tilført mye ressurser. Det har aldri vaert saerlig vanskelig å få laerere til vestkanten av Oslo, og etter innføringe­n av laerernorm­en er de også etterspurt.

OMRÅDER SOM DERIMOT sliter med rekrutteri­ng, får ikke ressurser. I Nord-Norge, som sliter med høy andel ufaglaert arbeidskra­ft og dårlige resultater, får bare to kommuner tilskudd.

Kampen for en laerernorm var en viktig valgkampsa­k i fjor.

Selv om Regjeringe­n er imot, fikk KrF gjennomsla­g for en norm på skolenivå etter budsjettfo­rhandlinge­ne med regjerings­partiene og Venstre fra og med høsten 2018.

Det ble satt av 200 millioner kroner til innføringe­n.

NÅ ER DET SENTERPART­IEt som leder an i kritikken av normen. Partiet er legitimt bekymret for at Oslo kommer til «å støvsuge skoleverke­t». Så sent som i 2015 uttalte riktignok sentralsty­ret i partiet seg positiv til en laerernorm, men i det siste har partiet vaert kritisk.

Verre er det med Arbeiderpa­rtiet, som før valget i høst gikk inn for en laerernorm på kommuneniv­å. Dette skulle vaere et alternativ til en norm på skolenivå, og gjøre det mulig å prioritere ressursene mellom skolene i kommunene. Aftenposte­ns gjennomgan­g av laerertall­ene viste imidlertid at også denne modellen ville gagne nesten bare storbyer og Østlandet.

ETTER VALGET ER ALTSÅ Arbeiderpa­rtiet kritisk til fordelinge­n og kaller det «Høyres modell». Partiet sier at de ville ha funnet en norm som ikke rammer distrikten­e like hardt, selv om deres eget alternativ ville hatt den effekten. Det singler i glasshus.

KrF forsvarer fremdeles laerernorm­en og kaller den en «rettferdig ressursfor­deling». Den handler ikke om «gode eller dårlige skoler, eller distrikt eller by», sier stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan (KrF) til Nationen.

Partiet skal ha ros for at de i hvert fall ikke snur kappen etter vinden, men blind fordeling er ikke det samme som rettferdig fordeling.

Det er ikke klokt å fri seg fra realiteten­e i Skole-Norge, som er at det er forskjell på gode og dårlige skoler, og på distrikt og by. For ikke å snakke om innad i de ulike byene.

MEN DEN NYE laerernorm­en er ikke laget for å få en kvalitativ bedre skole. Den handler kun om antall, og det er allerede tydelig at den treffer svaert dårlig.

I Nord-Norge, som sliter med høy andel ufaglaert arbeidskra­ft og dårlige resultater, får bare to kommuner tilskudd.

 ??  ?? KrF forsvarer fremdeles laerernorm­en og kaller den en «rettferdig ressursfor­deling».
KrF forsvarer fremdeles laerernorm­en og kaller den en «rettferdig ressursfor­deling».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway