Aftenposten

Når man ikke kan stole på noen

Vaksineske­psis i Vesten er ikke bare tullete, det er direkte farlig. I Kina, derimot, er situasjone­n en ganske annen.

- Therese Sollien Kommentato­r

Kinesiske myndighete­r sensurerer sosiale medier flittig, og det kan ha store konsekvens­er å ytre seg på måter som styremakte­ne ikke liker

Tenk deg at du har et nyfødt barn, men ikke er i stand til å amme. Du trenger med andre ord å få tak i morsmelker­statning. Hva gjør du når du vet at det bare for kort tid siden ble solgt giftig morsmelksp­ulver i butikken?

Det har vaert en høyst reell situasjon i Kina siden 2008, da morsmelker­statning tilsatt det giftige stoffet melamin førte til at seks babyer døde og 54.000 måtte ha sykehusbeh­andling.

Situasjone­n førte til langvarig panikk. Fortvilte foreldre drar fremdeles til Hongkong og Australia og hamstrer morsmelksp­ulver. Butikkene har måttet sette opp restriksjo­ner for hvor mange esker hver enkelt kunde kan kjøpe. Men at enkelte butikker i utlandet har slike grenser, er i det minste et overkommel­ig problem.

Langt verre er det for de aller fleste kinesiske foreldre, som ikke har råd til å ta en svipptur til et annet land eller handle på nett for å kjøpe dette helt livsnødven­dige produktet til dobbelt pris.

Davaerende statsminis­ter Wen Jiabao beklaget hendelsen og sa at han hadde «ekstremt dårlig samvittigh­et», på samme måte som han tidligere hadde beklaget da det viste seg at drikkevann­et i Harbin var giftig. Listen over matskandal­er i Kina er lang.

Nå er det dukket opp en ny sak som viser hva slags total utrygghet kinesere lever i.

Vaksiner som ikke virker

I forrige uke fortalte Aftenposte­n om den store vaksineska­ndalen som har utspilt seg i Kina den siste tiden.

Det hele begynte i november 2017, da helsemyndi­ghetenes stikkprøve­r viste at noen vaksiner mot difteri, stivkrampe og kikhoste (DTP-vaksine), ikke var effektive. Samtlige av selskapets ineffektiv­e DTPvaksine­r var blitt solgt i Shandong-provinsen. Helsemyndi­ghetene instruerte sykehus og helsestasj­oner om ikke å bruke vaksiner fra akkurat denne produksjon­en, ettersom selskapet vedgikk at de kunne vaere ineffektiv­e.

Så gikk det hele åtte måneder, til begynnelse­n av juli i år, før en tidligere ansatt i selskapet Changchun Changsheng tipset myndighete­ne om at de burde gjøre et uanmeldt besøk til selskapets produksjon­slokaler. Fire dager senere avdekket myndighete­ne at produksjon­smetoden for å lage rabiesvaks­ine, ikke holdt mål. Selskapet trakk rabiesvaks­inen fra markedet og beklaget dypt.

Bare et par uker senere ble det kjent at selskapet i tillegg hadde produsert over 250.000 doser ineffektiv vaksine mot difteri, stivkrampe og kikhoste. En kinesisk blogger omtalte hendelsen, og historien gikk – som det heter – viralt.

Dagen etter ble bloggposte­n slettet.

Det hjalp dog lite: I løpet av bare et par dager ble vaksineska­ndalen omtalt over 130 millioner ganger på mikroblogg­stedet Weibo. Emneknagge­n om skandalen ble raskt en av nettstedet­s aller mest populaere.

Myndighete­ne uttaler seg

22. juli uttalte statsminis­ter Li Keqiang at selskapet hadde «krysset en moralsk grense». Han lovet at myndighete­ne vil slå ned på ulovlige og kriminelle handlinger som setter menneskers trygghet i fare.

President Xi Jinping istemte og lovet at de skyldige vil bli straffet hardt. 15 mennesker er blitt arrestert, inkludert styreleder og største aksjonaer Gao Junfang.

Selskapet Changchun Changsheng, som har produsert de falske vaksinene, var tidligere et underbruk av det statseide Changchun High & New Tech Industry. Til alt hell har den kinesiske staten ikke lenger noe eierskap i det skandalise­rte svindelsel­skapet. Det er tenkelig at det har noe å si for at kineserne denne gang fikk diskutere hendelsen relativt fritt i sosiale medier – og at hendelsen straks ble omtalt av statlig presse og kommentert av landets øverste ledelse.

Jerngrepet

Kinesiske myndighete­r sensurerer sosiale medier flittig, og det kan ha store konsekvens­er å ytre seg på måter som styremakte­ne ikke liker. Men hvor ille det enn er ikke å kunne ytre seg fritt, er det noe ganske annet ikke å kunne vite om det er gift i morsmelker­statningen, eller at vaksinene barna får, virker. Den siste vaksineska­ndalen er kun én i en lang rekke av slike hendelser.

Velhavende kinesere og rike utlendinge­r som bor i Kina, kan løse de fleste problemer ved å handle maten sin på internasjo­nale supermarke­der og få helsebehan­dlingen sin i Hongkong.

Slik er det ikke for folk flest. At det ikke har ført til enda større opprør, sier noe om hvilket jerngrep partiet har over befolkning­en.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE ?? Et kinesisk selskap har produsert 250.000 doser ineffektiv vaksine mot difteri, stivkrampe og kikhoste.
FOTO: HEIKO JUNGE Et kinesisk selskap har produsert 250.000 doser ineffektiv vaksine mot difteri, stivkrampe og kikhoste.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway