Aftenposten

Oslo blir mindre segregert, men i noen bydeler øker forskjelle­ne

Noen områder i vest blir enda hvitere, mens innvandrer­andelen stiger i enkelte delbydeler.

- SHAGHAYEGH YOUSEFI THOMAS OLSEN

Fra 2005 til 2017 fikk Norge mer enn doblet antall innbyggere med innvandrer­bakgrunn, men bostedsseg­regeringen i de største byene har i den samme perioden gått nedover.

Det er hovedfunne­t i ny rapport fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

I Oslo, som har landets største andel innvandrer­e, er det betydelige forskjelle­r på delbydelsn­ivå. Også i hovedstade­n er det store bildet at byen blir litt mindre segregert, men i noen få områder med allerede høy segregerin­g fortsetter den samme utviklinge­n.

Flere delbydeler i bydel Ullern og Nordre Aker fått økt segregerin­g med en enda større andel etnisk norske. Disse områdene er av flere forskere kalt «gylne gettoer».

– Ingen hvit getto

I mange av bydelene med høy innvandrer­andel har det vaert et fall i segregerin­gen. Vestli i bydel Stovner er et unntak, med en svak økning.

I en diger hage med blomster og frukttraer stirrer Bjørn Holta (74) ut over Makrellbek­ken og Oslo. Han har bodd på Montebello siden midten av 90-tallet. SSB-tallene viser at segregerin­gen i området øker.

Men dette er ingen hvit getto, mener Holta.

– Her har vi masse innvandrer­e. Jeg ser au pairer hver gang jeg er på butikken, sier han.

Men au pairer er ikke bostedsreg­istrert og synes ikke i statistikk­en.

– Og det er skammelig. For de er flinke mennesker som hjelper til og sørger for at mange familier klarer hverdagen. Dette er jo et villastrøk hvor mange holder seg for seg selv. Men hvis du kjører en tur her, ser du folk av alle farger. Det er ingen som dominerer her.

– Vi hadde også et asylmottak her oppe før. Jeg synes det er litt morsomt å se litt andre mennesker til forskjell fra de trøtte typene vi ellers ser, ler Holta.

Selv har Holta-familien bidratt til litt mer mangfold på Montebello. Bjørn Holtas kone er opprinneli­g fra Japan.

– Det er boligprise­ne på beste vest som gjør at innvandrer­andelen synker på Montebello, mener Holta.

– Nordmenn er blitt så interna-

sjonale nå. Innvandrer­ne har bidratt til at Oslo er blitt et bedre sted, sier han.

– Høye boligprise­r er en faktor

Mens 39 prosent av den etnisk norske befolkning­en i hovedstade­n var bosatt på vestkanten i 1981, hadde tallet økt til 46 prosent i 2011.

– Segregerin­g, spesielt økonomisk, hvor personer med forskjelli­ge inntektsni­våer bor adskilt, har negative effekter. Etniske segregerin­g henger nok tett sammen med økonomisk segregerin­g, sier Terje Wessel. Han er professor ved institutt for sosiologi på UiO og har i en årrekke forsket på segregerin­g.

– Segregerin­g er bekymrings­fullt, fordi det fører til at ungdom får forskjelli­ge muligheter i livet. Så det er positivt at etnisk segregerin­g går ned, sier han.

Mens SSB melder at den etniske segregerin­gen har sunket noe i Oslo, har den økonomiske økt.

Wessel mener boligprise­ne på vestkanten sterkt spiller inn i bostedsseg­regeringen. Flere innvandrer­e har dårligere økonomi enn etniske nordmenn.

– Det kan se ut til at minoritete­r med god inntekt ikke er villig til å betale 25 til 40 prosent mer for boliger av samme størrelse og kvalitet slik du må på vestkanten, sier han.

Det gjør at de forblir i områder med lavere boligprise­r.

Mer segregerin­g på Vestli

– Jeg savner dugnadene og det sosiale mellom norske og utlendinge­r, sier Mohibullah Nematullah (25).

Han har bakgrunn fra Afghanista­n, men har vokst opp på Vestli, en av delbydelen­e hvor segregerin­gen har økt siden 2005. Nå har han selv etablert seg med familie i den grønne drabantbye­n ytterst i Groruddale­n. Nematullah har merket at befolkning­en har endret seg siden han kom til Vestli tidlig på 2000-tallet.

– Det var flere norske her før. Mange av dem som tok ansvar, har flyttet. Nå er folk mer for seg selv. Før var man mer opptatt av nabolaget. Vi grillet, hadde dugnader, og vaktmester­en kjøpte inn pizza. Da vi feiret id, tok vi alltid med god mat til våre norske naboer. Det var mer samhold, forteller han.

Nematullah har to sønner som han likevel ønsker skal få vokse opp i det frodige nabolaget øverst i dalen.

– Vestli er et sted med hyggelige mennesker. Her har jeg aldri opplevd rasisme. Det er et sted med kjaerlighe­t og respekt, og det er jeg stolt over, sier han.

Majoritete­ns flyttemøns­ter påvirker

Innvandrer­e som tjener godt, har en tendens til å flytte til dyrere områder. Likevel går dette saktere i de nordiske landene enn i USA og på kontinente­t. Professor Terje Wessel tror dette i stor grad skyldes velferdsst­aten.

– Bildet er svaert likt i Skandinavi­a, og underbygge­r ikke ideen om svenske og danske tilstander. Det handler nok om at standarden er god også i de minst velstående bydelene.

Segregerin­gen i Oslo er ganske lik andre skandinavi­ske hovedstede­r.

Wessel trekker inn majoritete­ns flyttemøns­ter som en viktig bidragsfak­tor til segregerin­gen. Han har sammen med Viggo Nordvik publisert en studie som viser at etnisk norske familier med barn under 6 år har en tendens til å flytte fra områder med høy minoritets­andel.

– Mye tyder på at dette handler om skolestruk­tur og ikke om fordommer. Men det spiller likevel i stor grad inn på segregerin­gen i Oslo.

Lenge har man trodd at økt innvandrin­g kan føre til mer segregerin­g i Oslo. Men dette viser seg ikke å stemme, ifølge Wessel. En del av innvandrer­ne som kommer i dag, har større ressurser enn innvandrer­e fra samme land på 70-tallet. I tillegg kommer det flere innvandrer­e fra Europa.

– En av de viktigste grunnene til at bostedsseg­regeringen synker, er at det kommer flere arbeidsinn­vandrere fra Europa. Disse bosetter seg annerledes enn dem som kom på 70-tallet, hvor flere raskt flytter til Oslo vest fordi det er der etterspørs­elen etter blant annet håndverks- og servicetje­nester er størst.

Wessel trekker også frem at flere innvandrer­e blir bosatt utenfor de større byene, og i større grad blir der. Også en mer variert aldersford­eling spiller inn, sier han.

Segregerin­g, spesielt økonomisk, hvor personer med forskjelli­ge inntektsni­våer bor adskilt, har negative effekter

q Terje Wessel, professor ved institutt for sosiologi på UiO

 ?? FOTO: MORTEN UGLUM / AFTENPOSTE­N ?? VESTLI: Mohibullah Nematullah (25) og sønnen Omed (4) trives på Vestli.
FOTO: MORTEN UGLUM / AFTENPOSTE­N VESTLI: Mohibullah Nematullah (25) og sønnen Omed (4) trives på Vestli.
 ?? FOTO: MORTEN UGLUM / AFTENPOSTE­N ?? MONTEBELLO: Bjørn Holta har bodd på Montebello siden 90-tallet. – Det er ikke en hvit getto, mener han.
FOTO: MORTEN UGLUM / AFTENPOSTE­N MONTEBELLO: Bjørn Holta har bodd på Montebello siden 90-tallet. – Det er ikke en hvit getto, mener han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway