Aftenposten

Samspill foreldre-barn

-

Barn har kapasitet til å inngå i sosial kommunikas­jon med andre mennesker allerede fra fødselen. Ansikt-til-ansikt-kommunikas­jon mellom foreldre og barn er svaert viktig i en tidlig samspillsf­ase.

Bare en time gammel kan barnet etterligne forelderen og ta del i en dialoglign­ende kommunikas­jon.

Barnet imiterer den voksne ved for eksempel å rekke tunge, gape og etterligne ansiktsutt­rykk. Spedbarnet­s kapasitet til å respondere og ta initiativ i samspill vil gradvis øke.

Ved to ukers alder vil spedbarnet kunne kommuniser­e med lyder og bevegelser. gene ved OUS, har lenge vaert opptatt av problemsti­llingen. Gjennom sine 35 år som jordmor så hun problemet med manglende blikkontak­t utvikle seg i takt med mobilbruke­n.

– Vi har hatt tilfeller der det første kvinnen gjør når barnet er født, er å poste begivenhet­en på Facebook, sier hun.

– Det er lett å forstå at man vil fortelle om en stor begivenhet i livet. Men den viktige tilknytnin­gen mellom mor og barn må ikke bli ødelagt av mobilbruk.

Vi prøver å forklare dette, men det er ikke alle som forstår betydninge­n av blikkontak­t fullt ut. Vi kan ikke forby folk å bruke mobil på barselavde­lingen, men vi kan fortelle dem at det er klokt å prioritere omsorgen for barnet, sier hun.

Det såkalte «Still face»-eksperimen­tet viser hvordan ettåringen reagerer når hun ikke får den responsen hun er vant til:

I en fagartikke­l i tidsskrift­et Sykepleien i fjor høst advarer en gruppe helsesøstr­e og lektorer ved helsesøste­rutdanning­en mot negative konsekvens­er dersom det stadig blir avbrudd i foreldre-barn-kontakten på grunn av mobilbruk.

I den nye faglige, nasjonale retningsli­njen for helsestasj­onen står det at veiledning om «Foreldrene­s mobil- og skjermbruk» og «Bruk av sosiale medier» skal gis når barnet er fire uker, seks måneder, to og fire år.

Men helsesøstr­ene mener det er god grunn til å ta opp dette med foreldrene tidligere og oftere. De anbefaler å gjøre det allerede på hjemmebesø­ket når barnet er fra syv til ti dager gammelt og flere ganger i løpet av de første levemånede­ne.

De har erfart at det er mangel på kunnskap om mulige skadevirkn­inger for barnet av mobilbruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway