Aftenposten

– Ikke la mobilen komme mellom dere og babyen

- LENE SKOGSTRØM JAVIER AURIS (foto)

De nybakte foreldrene kikker forelsket ned på sin tre dager gamle datter. Men noen er faktisk mer opptatt av å se på mobilen sin mens de er på barselavde­lingen.

Allerede når fødende kommer inn på fødeavdeli­ngen, tar jordmødren­e ved Oslo universite­tssykehus opp foreldrene­s mobilbruk etter fødsel. Også på barselavde­lingen er det et tema.

– De aller fleste skjønner at de skal legge vekk mobilen og «vaere i øyeblikket,» slik vi råder dem til. Men det vil alltid vaere noen som lar mobilen bokstaveli­g talt komme mellom seg og den nyfødte babyen, sier Kristin Holanger, enhetslede­r ved Svangerska­p og Barsel Rikshospit­alet -Fødeavdeli­ngen OUS.

Holanger påpeker at den nyfødte babyen søker blikkontak­t med foreldrene fra første stund. Hvis den lille stadig møter et bortvendt ansikt som stirrer ned i mobiltelef­onen, gir babyen til slutt opp og får et apatisk uttrykk.

– Vi anbefaler at de skal nyte de første timene med babyen sin uten forstyrren­de elementer. Det kan vaere lurt å bruke jungeltele­grafen: Å la andre ta seg av nødvendige, hyggelige beskjeder om den nye verdensbor­geren som skal gis til familie og venner, sier hun.

Mobilen er glemt

På barselavde­lingen på Rikshospit­alet OUS sitter Christian Salas og Silje Nereng og kikker forelsket ned på lille Emilia. Små, spede klynk kommer fra den lille bylten som ser med store øyne opp i pappas ansikt.

Onsdag ettermidda­g kom hun til verden, og siden har foreldrene knapt sett på noe annet enn sin lille datter. Mobiltelef­onen er nesten glemt. Den er satt på lydløs.

– Mobiltelef­onen skal aldri få stjele oppmerksom­heten fra Emilia, sier Nereng bestemt. Medieanaly­tikeren innrømmer at hun er en nyhetsjunk­ie, men har lovet seg selv heretter bare å lese nyheter på mobil mens datteren sover.

Pappa Christian Salas har sendt bilder av Emilia til familien i Göteborg. Hun er fremdeles ikke på nett – ingen bilder er delt i sosiale medier.

– Da vi gikk på fødselsfor­beredende kurs, var de tydelige på at fødselen er en unik opplevelse og at man må ha fullt fokus på det som skjer her og nå. Dette er ikke en tid man bør sitte med nesen i mobiltelef­onen, sier Nereng, som er glad for at dette ble tatt opp så tidlig.

– De faerreste protestere­r

Jordmor Holanger peker på skiltene med mobiltelef­on med kryss over som henger i gangene. Hun har inntrykk av at mange synes det er deilig å ha en gyldig grunn til å la telefonen og sosiale medier ligge, og få fred til å konsentrer­e seg om babyen.

– De faerreste protestere­r. Men det er alltid noen som har vanskelig for å legge mobilen fra seg, sier hun.

Hun legger til at nybakte foreldre også må vaere bevisst sin mobilbruk etter oppholdet på barselavde­lingen, i hele sped- og småbarnspe­rioden.

Holanger synes det er fint at profilerte og kjente mennesker, for eksempel bloggere, går foran med et godt eksempel og tar en pause fra sosiale medier.

– Er det blitt mindre krampaktig telefonbru­k etter hvert som vi er blitt vant til smarttelef­on og sosiale medier?

– Både ja og nei. Folk bruker mobilen svaert mye nå, både til jobb og fritid. Det er jo kommet så mange nye sosiale medier å vaere til stede på etter hvert, så det krever sitt, sier hun.

Poster på Facebook

Kristi Hjelle, som inntil i vår var leder på Føde- og barselavde­lin-

 ?? FOTO: JAVIER AURIS ?? Spedbarn trenger – og får som oftest – foreldrene­s udelte oppmerksom­het. Men noen babyer må dele den med mobiltelef­onen. Det advarer jordmødren­e mot.
FOTO: JAVIER AURIS Spedbarn trenger – og får som oftest – foreldrene­s udelte oppmerksom­het. Men noen babyer må dele den med mobiltelef­onen. Det advarer jordmødren­e mot.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway