Aftenposten

Gammel Røde Khmer-topp sikret seg makten i fem år til

-

Kambodsjas makthavere vant gårsdagens valg med solid margin, ifølge regjerings­partiet CNRPs talsmann.

Valget er blitt omtalt som en «farse», og få, om noen, var noen gang i tvil om at utfallet ville bli at statsminis­ter Hun Sen sikret seg nok en femårsperi­ode ved makten.

Den tidligere Røde Khmer-kommandant­en har de siste 33 årene styrt Kambodsja med jernhånd og får fortsette med det:

– Vi forventer å vinne over 100 av 125 seter. Det er en stor seier for oss, sier CNRP- talsmann Sok Eysan.

Selv om de 8,3 millioner stemmebere­ttigede hadde hele 20 partier å velge mellom, var utfallet gitt på forhånd.

Den 65 år gamle statsminis­teren slo an tonen da han rundet av valgkampen ved å stemple opposisjon­en som forraedere. Foran titusenvis av jublende tilhengere i hovedstade­n Phnom Penh skrøt Hun Sen uhemmet av hvordan han har kastet opposisjon­elle i fengsel og tvunget andre i eksil.

Ikke fritt og rettferdig

– Vi gikk nylig rettens vei for å utrydde forraedern­e som forsøker å styrte regjeringe­n, sa statsminis­teren, med henvisning til at landets høyesteret­t i november forbød det største opposisjon­spartiet CNRP.

– Dette skjedde etter en meningsmål­ing som viste at CNRP lå an til å vinne valget, konstatere­r rådgiver Trygve Augestad i Norsk Folkehjelp.

Kritiske medier og røster blir systematis­k brakt til stillhet i Kambodsja, der myndighete­ne før valget stengte 17 nettsteder – blant dem Voice of America – fordi de angivelig spredte informasjo­n som kunne ha innvirknin­g på landets sikkerhet.

– Valget i Kambodsja er ikke et genuint valg, og det er ikke fritt, slår Phil Robertson i Human Rights Watch fast. Han viser til at CNRP fikk 44 prosent av stemmene under fjorårets lokalvalg før partiet ble forbudt.

– Dette er historien om hvordan drømmen om demokrati dør under knyttneven til en diktator, sier Robertson.

Kambodsja er i realiteten en ettpartist­at der Kambodsjas folkeparti (CPP) har styrt sammenheng­ende siden 1979.

Flyktet fra Pol Pot

Hun Sen har sittet ved roret siden 1985 og er verdens lengst sittende statsminis­ter alt før han går løs på neste femårsperi­ode. Og han har gjort det klart at han akter å sitte i to perioder til.

Vestlige land protestere­r, og USA har innført sanksjoner. Men statsminis­teren har opp gjennom årene styrket sin stilling ved å bygge opp et nettverk av lojale støttespil­lere t, og han har fortsatt land som Kina og Russland i ryggen. Dette til tross for at han har en fortid som kommandant i Røde Khmer i andre halvdel av 1970-tallet.

Da Pol Pots skrekkregi­me, som kostet rundt en fjerdedel av Kambodsjas innbyggere livet, gikk mot slutten, hoppet Hun Sen av. Han sluttet seg til Vietnams invasjonss­tyrker, som fikk satt en stopper for Røde Khmers folkemord.

– Hun Sen forlot ikke Røde Khmer fordi han hadde innvending­er mot folkemorde­t, men i visshet om at han selv var havnet på Pol Pots liste over medarbeide­re som skulle ryddes av veien, konstatere­r en av verdens fremste Kambodsja-kjennere, journalist­en Nate Thayer, i Far Eastern Economic Review. (NTB)

Wien, Bratislava og Budapest med Hegge

 ?? FOTO: HENG SINITH, AP/NTB SCANPIX ??
FOTO: HENG SINITH, AP/NTB SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway