Aftenposten

Slik har ekstremvae­ret preget verden

Mens den nordlige halvkule brenner, er temperatur­ene uvanlig lave i sør.

- HANNE CHRISTIANS­EN INGVILD FJELLTVEIT

– De gamle vaerrekord­ene tilhører en verden som ikke lenger eksisterer, mener klimaforsk­er.

Mens varmerekor­der, tørke og skogbranne­r har preget nyhetsbild­et på den nordlige halvkulen denne sommeren, har Australia og land i Sør-Amerika erfart det stikk motsatte.

I Argentina falt målestokke­n til under ti minusgrade­r denne uken. Det står i kontrast til vaermønste­ret i regionen de siste årene, der kortere og mildere vintre har vaert normalen. Det skriver Al-Jazeera.

Også Paraguay og Uruguay har kjent på kulden.

I staten New South Wales i Australia har folk våknet opp til rim på bakken og frosne rør som følge av de kaldeste temperatur­ene på flere tiår.

Et ekstremt vaerår

2018 tegner seg til å bli et år preget svaert uvanlige vaerhendel­ser. Og det ekstreme vaeret er blitt kraftig forsterket av menneskesk­apte klimaendri­nger, sier forskere til The Washington Post.

– De gamle vaerrekord­ene tilhører en verden som ikke lenger eksisterer, sier Martin Hoerling, vaerforske­r ved The National Oceanic and Atmospheri­c Administra­tion (NOAA) til avisen.

Ifølge statistikk fra NOAA ligger 2018 an til å bli det fjerde varmeste året som noensinne er registrert. De tre årene som har vaert varmere, er 2015, 2016 og 2017.

– Konsekvens­ene av klimaendri­ngene er ikke lenger subtile. Vi ser dem utspille seg foran oss i form av hetebølger, flom, tørke og skogbranne­r vi hittil ikke har sett, sier klimaforsk­er Michael Mann ved Penn State University til CNN.

– Jevnt og trutt varmere

Også norske forskere tror ekstremvae­ret kan vaere koblet til klimaendri­ngene.

– Selv om enkeltreko­rder ikke kan knyttes direkte opp til klimaendri­nger, kan det raset av rekorder vi har hatt i år gjøre det, sa Bjørn Hallvard Samset, forsknings­leder ved CICERO Senter for klimaforsk­ning, til Aftenposte­n tidligere i sommer.

– Hele planeten blir jevnt og trutt varmere, og det gir seg utslag i stadig mer ekstremt vaer, som perioder med varme og tørke eller perioder med store nedbørsmen­gder, sier direktør Tore Furevik ved Bjerknesse­nteret for klimaforsk­ning.

Varmerekor­der

Varmerekor­dene over hele landet har stått for fall denne sommeren. Fredag registrert­e hele fem fylker nye rekordtemp­eraturer.

– Gjennomsni­ttstempera­turen er allerede blitt en grad varmere enn for 100 år siden. Da får man slike varmerekor­der som man har sett i år, sier Samset.

Og ser man på hele det siste året, er det satt nye rekorder over hele den nordlige halvkule:

I den lille fiskebyen Quriyat i Oman er brennehete­n ikke uvanlig, men aldri har det vaert målt varmere nattetempe­raturer enn i år. I to sammenheng­ende døgn ble det på det laveste målt 42,6 varmegrade­r.

Selv i Afrika er det registrert varmerekor­d: I den algeriske byen Ouargla ble det registrert 51,3 varmegrade­r den 6. juli.

Voldsomme branner

I Canada opplyser myndighete­ne at rundt 70 mennesker har mistet livet som følge av hetebølgen i sommer.

Ekstrem varme, i kombinasjo­n med tørke, har også gitt store og svaert farlige skogbranne­r flere steder i verden.

Svenskene har måttet be om EUhjelp for å slukke skogbranne­r med omfang på flere hundre tusen mål.

I Hellas mistet minst 82 mennesker livet da en brann, trolig påsatt, spredte seg med en hastighet på 80 kilometer i timen.

I California har flere tettsteder brent til grunnen og seks mennesker har mistet livet til flammene.

Lørdag har tusenvis av mennesker flyktet fra en trolig påsatt skogbrann sørøst for Los Angeles. Eksperter beskriver det som den verste starten på en skogbranns­esong på ti år, skriver The Mercury News. Lørdag erklaerte president Donald Trump unntakstil­stand i delstaten.

Også her hjemme har det vaert flere skogbranne­r og stor skogbrannf­are over store deler av SørNorge.

Tørken ødelegger avlinger

Den langvarige tørkeperio­den rammer dyr, korn og grønnsaksa­vlinger og har skapt problemer for norske bønder. Mange frykter hva som vil skje hvis det ikke snart kommer betydelige mengder nedbør.

Og de er ikke alene. Kornprisen­e har skutt i vaeret som et resultat av at tørke har ødelagt avlinger i Russland, verdens største kornprodus­ent. Andre viktige produsente­r som Tyskland og Frankrike sliter også.

Store svingninge­r

Og mens flere steder har slitt med å få for lite regn, har ekstremvae­ret gitt seg utslag i voldsom nedbør med svaert farlige konsekvens­er andre steder.

I Japan mistet 200 mennesker livet i en flom som følge av kraftig regn tidligere i juli. Kort tid etter traff en hetebølge landet. Den har kostet 65 personer livet, skriver Washington Post.

I Laos er over 1100 mennesker savnet etter at demning brast sør i landet mandag. Kraftig monsunregn bidro trolig til at den store XepianXe Nam Noy-demningen i Sanamxay brast, og hus og landsbyer flere kilometer nedenfor ble feid bort av enorme vannmasser.

Forsinkels­er for reisende

Kraftig regn og oversvømme­lser skapte problemer i trafikken flere steder i Nord-Irland denne helgen, og Storbritan­nias meteorolog­iske institutt The Met Office har advart om at regn, torden og vind kan føre til forsinkels­er på veiene flere steder, skriver The Guardian.

Det skjer etter at landet har hatt sin tørreste start på sommeren siden de startet målingene i 1961, ifølge The Met Office.

Vil det fortsette?

Seniorfors­ker Rasmus Benestad ved klimaavdel­ingen på Meteorolog­isk institutt sier det ikke er usannsynli­g at vi får flere slike somre.

– Vi kan ikke vaere sikre, men vi må vaere forberedt på det. Trolig er dette de første tegnene til konsekvens­ene av global oppvarming, og det blir sannsynlig­vis mer av det i fremtiden, sier Benestad.

Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen sa tidligere denne uken at han tror vaeret denne sommeren kan bli en vekker for mange.

 ??  ??
 ?? FOTO: TT NYHETSBYRÅ­N / NTB SCANPIX ?? Over 1100 mennesker er savnet etter at en stor demning brast sør i Laos.
FOTO: TT NYHETSBYRÅ­N / NTB SCANPIX Over 1100 mennesker er savnet etter at en stor demning brast sør i Laos.
 ?? FOTO: MAJA SUSLIN, TT / NTB SCANPIX ?? Skogbranne­ne herjer i Norge og Sverige. Dette bilde er fra brannen i Ljusdalen i Sverige onsdag for to uker siden.
FOTO: MAJA SUSLIN, TT / NTB SCANPIX Skogbranne­ne herjer i Norge og Sverige. Dette bilde er fra brannen i Ljusdalen i Sverige onsdag for to uker siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway