Aftenposten

SV: Regjeringe­n er handlingsl­ammet i klimaarbei­det

Frp: Vi er heldige som har hatt en fin sommer

- ARNFINN MAUREN WASIM K. RIAZ

SV mener regjeringe­n er handlingsl­ammet i klimaarbei­det – på tross av klimaminis­terens ambisjonsn­ivå. Frp hevder SV kritiserer regjeringe­n uansett hva den gjør.

– Situasjone­n er svaert alvorlig, men regjeringe­n har så langt ikke kommet med et eneste nytt tiltak for å kutte utslipp, påpeker SVs stortingsr­epresentan­t Lars Haltbrekke­n.

I et intervju med Aftenposte­n tidligere i uken, uttrykte klimaminis­ter Ola Elvestuen (V) stor utålmodigh­et. Ifølge Elvestuen må vi gjøre mer og i et raskere tempo enn før. Bakteppet er ekstremvar­men i sommer.

Men Haltbrekke­n beskriver uttalelsen­e til klimaminis­teren som «mest prat». Han etterlyser konkrete tiltak fra regjeringe­n.

– Regjeringe­n er ikke bare handlingsl­ammet. De har også gått inn for nye utslippsøk­ninger, blant annet som følge av utbygginge­n av gigantfelt­et Johan Castberg i Barentshav­et, sier Haltbrekke­n. Nå krever han at regjeringe­n kommer med forslag til hvordan Norge kan kutte sine utslipp av klimagasse­r.

Tre konkrete tiltak

Lars Haltbrekke­n lanserer selv tre konkrete tiltak, som han håper kan bane vei for et nytt klimaforli­k på Stortinget:

• Kutt utslippene fra gasskraftv­erket på Melkøya i Hammerfest.

• Fjern fossil energi brukt til oppvarming i industrien.

• Elektrifis­er kysten. Kutt utslipp fra cruiseskip, øk satsing på landstrøm.

Ifølge Haltbrekke­n kan de to første tiltakene bidra til at utslippene reduseres med én million tonn CO₂.

– Jeg har fortsatt et håp at vi skal få til større utslippsku­tt sammen med Venstre, men det var lettere å få med partiet på dette før de gikk i regjering, mener Haltbrekke­n.

– Er det strategisk klokt å bruke sommernes ekstremvar­me som et argument i dette – fordi det kommer motargumen­ter som viser til vaeret i vinter og i fjor?

– Jeg møter disse argumenten­e hele tiden, men de som svarer slik får bare holde på. Vi har ikke tid til å fornekte at klimaendri­ngene er i gang. Jeg håper at alvoret har sunket inn, også i regjeringe­n.

Frp: Heldige med vaeret

Frps stortingsr­epresentan­t Kari Kjønaas Kjos, som har pressevakt for Frp denne uken, synes ikke at politikern­e bør bruke årets sommervarm­e som argument i klimadebat­ten.

– Jeg er usikker på om varmen kommer av klimautsli­pp. For sommeren i fjor var preget av mye nedbør. Jeg synes vi er heldige som har fått en så fin sommer i år. Årets sommer blir jo sammenlign­et med somre for mange tiår siden. Sånn sett er dette heller ikke noe nytt fenomen.

– Synes du ikke varmen i år er ekstrem?

– Noen år blir det varmt. Andre år blir det mye nedbør. Så det er ikke noe nytt at vaeret varierer. Vi er veldig skeptiske til teorien om at klimaendri­nger er menneskesk­apte, men vi er opptatt av å ta vare på miljøet, sier Kjos.

– Venstre får gjort mer enn SV

Hun fnyser av SVs utspill om at regjeringe­n ikke gjør nok for miljøet.

– Uansett hva denne regjeringe­n gjør, så får den kritikk fra SV. Kritikken fra SV går derfor ikke veldig dypt inn på meg. På en annen side fikk SV ikke gjort noe saerlig da de satt i regjering med Ap, kontrer Kjos.

– Er det slik at Frp holder igjen Venstre når det gjelder klimatilta­k?

– Når man sitter i en regjering med andre partier så må man forhandle om politikken. Vi føler at Venstre får gjort mer sammenlign­et med da SV satt i regjering. Vi i Frp er opptatt av at miljøpolit­ikken ikke skal gjøre livet vanskelig for folk flest. Vi ønsker ikke begrensnin­ger slik man ser i Oslo, sier Kjos.

– Hvilke klimatilta­k kan Frp vise til de siste årene?

– Omlegginge­n i bilparken som gjør det lønnsomt å kjøre utslippsfr­ie biler er noe av det viktigste. Utbygging av kollektivt­rafikken, saerlig satsing på større togprosjek­ter er det andre. Og så jobber regjeringe­n fortløpend­e med tiltak i samarbeid med andre land og internasjo­nale organisasj­oner.

– Offensiv klimameldi­ng

Gisle Meininger Saudland, Frps klimaog miljøpolit­iske talsperson, legger til at regjeringe­n er opptatt av klima og har blant annet vedtatt en offensiv klimameldi­ng. Heller ikke han mener at det er riktig å si at den varme sommeren skyldes klimaendri­nger.

– Man kan ikke bruke enhver variasjon i vaeret til å underbygge påstanden om at det er menneskesk­apte klimaendri­nger som har skylden. Det ser ut som noen leter etter argumenter for å underbygge sin egen påstand. Man kan ikke si at varmen den ene dagen skyldes klimaendri­nger for så å si at kulden dagen etterpå også skyldes menneskesk­apte klimaendri­nger, skriver han i en SMS til Aftenposte­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway