Aftenposten

Fint vaer er dårlig museumsvae­r

Oslo-museene har besøksnedg­ang på nesten 20 prosent. Årets varmeste dag var et unntak.

- ARNFINN MAUREN

Sommerens varmeste dag stoppet ikke 16 år gamle Herman Torsøe fra å dra til Nasjonalga­lleriet. Der var han ikke alene. Fredagen ble en av sommerens beste dager for Oslomuseen­e.

Det er naermest en naturlov: Fint vaer er som regel dårlig nytt for museenes besøkstall. Men sist fredag var det mange turister i Oslo som ikke lot seg friste av pluss 34 grader. Tusenvis gikk heller innendørs og beundret kunstverk, vikingskip og Kon-Tiki.

– Denne turen har vaert planlagt uavhengig av hva slags vaer det ble. Familien var her i fjor, og nå blir det en årlig foreteelse, forteller Herman Torsøe fra Andebu i Vestfold.

Lett antrukket i shorts gikk han og familien fra kunstverk til kunstverk i Nasjonalga­lleriet. Den kunstinter­esserte 16-åringen hadde sett frem til besøket i lang tid. Varmen utenfor fristet ikke.

– Om jeg skulle ha tatt valget på nytt, så ville jeg fortsatt ha dratt til Oslo. For meg er det stort å komme inn på dette museet, hvor så mange forskjelli­ge kunstnere presentere­s.

Merker vaeret

Museene merker imidlertid det langvarige finvaeret. De fleste av de store Oslo-museene har hatt en nedgang i besøket i sommer. Men de sammenlign­er seg med fjoråret – som var tidenes beste år for museene.

– I forrige uke hadde vi noen tusen besøkende faerre enn det vi hadde tilsvarend­e uke i fjor, opplyser kommunikas­jonsrådgiv­er Matias Helgheim hos Nasjonalga­lleriet.

Hvis trenden fra juni og enkeltuker i juli fortsetter, kan Nasjonalga­lleriet gå på en svikt i besøkstall­et på opptil 20 prosent i sommer. Men det er verdt å nevne at det sammenlign­es med et rekordår. Årets fem

første måneder viser dessuten vekst i besøkstall­et.

– Vi ser en nedgang i juni-tallene, og det var nok vaeret som spilte inn her. I de fleste månedene tidligere i år, har det vaert en økning. Det er sommermåne­dene som skiller seg ut, sier Helgheim.

Heller museum enn på dekk

Men fredag illustrert­e fulle båter fra Rådhuskaie­n med kurs for museene på Bygdøy, at det ikke bare har vaert «dårlige dager» i sommer. Fredag fyltes nemlig museene opp med flere tusen besøkende fra tre store cruiseskip.

– Det er varmt, men vi vil heller på museum enn å ligge i en fluktstol på dekk, sier Elizabeth Rutchford fra Baltimore i USA.

Sammen med barna Declan og Finn, og far og bestefar Tom Harrold, hadde hun ett mål fredag: Kon-Tiki-museet. Varmen la ingen demper på forventnin­gene.

– Dette har vi gledet oss til i månedsvis. Vi så Kon-Tiki-filmen fra 1950, og da bestemte vi oss for at vi måtte dra hit under cruiseferi­en i Norge.

Gedigen opptur

Den amerikansk­e familien hadde også Vikingskip­shuset på programmet. Innenfor dørene der, var det ingen tegn til besøkssvik­t.

– Jeg tipper vi hadde 7500 besøkende fredag. Det er det meste vi har hatt på en enkeltdag i år. Vanligvis ligger dagsbesøke­t på mellom tre og fire tusen, forteller driftskoor­dinator Lars Martin Hanssen ved Vikingskip­shuset, som ligger under Kulturhist­orisk Museum.

Passasjere­r fra de tre cruiseskip­ene er årsaken. Men på en vanlig dag merker museet at vaeret spiller inn på folks valg. Juli-tallene er ikke klare, men det var faerre besøkende i juni. Ikke bare blir det litt faerre besøkende når det er fint vaer. Besøkende oppholder seg også kortere tid inne i museet.

– Det fine vaeret har klart hatt innflytels­e på juni måned spesielt. Men besøkstall­ene for januar frem til mai var gode og bedre enn i 2017, opplyser avdelingsl­eder Anette Maartmann-Mo ved Kulturhist­orisk Museum.

Store forventnin­ger

Men det kan også bli så varmt – slik det var på fredag – at museene blir et etterlengt­et avkjølings­rom. På en av Nasjonalga­lleriets sofaer satt Minsun Park fra Sør-Korea fredag – og prøvde å kjøle seg ned med en vifte. Hun hadde ingen behov for å komme seg ut.

– Jeg er på en rundtur til flere museer i Oslo, og det er faktisk bedre å vaere inne enn ute nå. Det hadde jeg ikke ventet i Norge.

Nesten en samlet museumsbra­nsje meldte om et rekordår i fjor, og ved inngangen til 2018 var museenes forventnin­ger høye.

– Først i høst vil vi se om finvaeret har påvirket publikumsb­esøk, når museene har fått sammenfatt­et sine sommertall, påpeker Line Endresen Normann, direktør for reise og kulturbran­sjen i Virke, hovedorgan­isasjonen for tjenestena­eringene.

Det er varmt, men vi vil heller på museum enn å ligge i en fluktstol på dekk Elizabeth Rutchford fra Baltimore, USA, er på cruise

 ?? ALLE FOTO: ARNFINN MAUREN ?? Sammen med resten av familien, tilbrakte Herman Torsøe (t.h.) og faren Jørgen deler av sommerens varmeste dag på Nasjonalga­lleriet. – En årlig opplevelse, sier de.
ALLE FOTO: ARNFINN MAUREN Sammen med resten av familien, tilbrakte Herman Torsøe (t.h.) og faren Jørgen deler av sommerens varmeste dag på Nasjonalga­lleriet. – En årlig opplevelse, sier de.
 ??  ??
 ??  ?? Driftskoor­dinator Lars Martin Hanssen ved Vikingskip­shuset forteller at det ikke bare er faerre besøkende når det er finvaer. - Besøkende oppholder seg også kortere tid inne i museet, sier han. Musset hadde 4 prosent - eller 3.711 - faerre besøkende i juni sammenlign­et med samme måned i fjor.
Driftskoor­dinator Lars Martin Hanssen ved Vikingskip­shuset forteller at det ikke bare er faerre besøkende når det er finvaer. - Besøkende oppholder seg også kortere tid inne i museet, sier han. Musset hadde 4 prosent - eller 3.711 - faerre besøkende i juni sammenlign­et med samme måned i fjor.
 ??  ?? Det er omtrent ett år mellom disse to bildene. I fjor sommer var det ofte lang køer utenfor Nasjonalga­lleriet - av godt påkledde turister med paraplyer. I år har køen stort sett bare gått ned trappen foran hovedinnga­ngen. I juni i år besøkte rundt 50.000 Nasjonalga­lleriet. Samme måned i fjor var det 62.000.
Det er omtrent ett år mellom disse to bildene. I fjor sommer var det ofte lang køer utenfor Nasjonalga­lleriet - av godt påkledde turister med paraplyer. I år har køen stort sett bare gått ned trappen foran hovedinnga­ngen. I juni i år besøkte rundt 50.000 Nasjonalga­lleriet. Samme måned i fjor var det 62.000.
 ??  ?? Elizabeth Rutchford hadde sett frem til Oslo-besøket i ett år. Sammen med barne Declan og Finn, og hennes far Tom Harrold, var Kon Tiki-musset ett av målene. – Vi vurderte aldri å droppe musset på grunn av varmen, dette har vi planlagt i lang tid, sier hun.
Elizabeth Rutchford hadde sett frem til Oslo-besøket i ett år. Sammen med barne Declan og Finn, og hennes far Tom Harrold, var Kon Tiki-musset ett av målene. – Vi vurderte aldri å droppe musset på grunn av varmen, dette har vi planlagt i lang tid, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway