Aftenposten

Deafheaven når nye høyder

- Deafheaven

Den massive lydmuren Deafheaven bygger rundt seg, låter veldig gjenkjenne­lig, til tross for at albumene deres spriker i ganske så forskjelli­ge retninger.

Amerikaner­ne er på sin fjerde plate, hvor gammeldags black metal røres sammen med velkledd skostirrin­g.

De to uttrykkene knyttes sammen med de mest smektende melodier, men på Ordinary Corrupt Human Love (tittel hentet fra Graham Greens roman Slutten på leken) brukes også nyere kunst- pop som bro mellom den mørke musikken og de dyptlodden­de, vakre tekstene.

Smertefull kauking

Albumet åpner med «You Without End», som umiddelbar­t markerer ny retning fra 2016-platen New Bermuda.

Der forgjenger­ens kompakte arrangemen­t ikke ga store rom for rolig utforsknin­g, får vi nå servert en pianoballa­de med spoken word som førsterett.

Nadia Kury snakker gjennom en tekst fra Oakland-krimforfat­ter Tom McElravey, og vokalist George Clarkes smertefull­e kauking blir elegant plassert bakerst i lydbildet.

De lange pianostrek­kene dukker også opp på «Canary Yellow», et av albumets virkelige høydepunkt, men Clarke skriker seg inn mot sentrum etter hvert som lydveggene sparkles tette.

Et Kinderegg av 2018-mote

På papiret fremstår Deafheaven ofte som en stikkete konstruksj­on av kunst, metal og poesi, men i praksis blir resultatet suggereren­de og overvelden­de.

De musikalske parallelle­ne til Radiohead er tydeligst i gitarist Kerry McCoys overbyggen­de melodilinj­er, og står perfekt sammen med Clarkes 90-talls black metalvokal.

For selv om Deafheaven låter og ser ut som et Kinderegg av musikalsk 2018-mote – gammel black metal, umiddelbar­e melodier, høytidelig­e litteraere referanser – er det egentlig en flott og original vandring i 90-tallets kanskje mest varige strømninge­r.

På Ordinary Corrupt Human Love tar de enda et steg videre som et av vår tids beste band å plassere i hodetelefo­nene – overraskel­ser, skrikevoka­l og skjønnhet krangler velformule­rt om oppmerksom­he- ten, mens bandet skriver stadig bedre låter.

Vokalen får vinger

Når vi først snakker om hodetelefo­ner, må produsent Jack Shirley nevnes. Han har fulgt bandet som et ekstra medlem siden starten, og mestrer elegant kunsten å gi lydveggene nyanser, farger og klarhet.

Trommene ligger på bonhamsk vis langt fremme, vokalen gis vinger bak i lydbildet, og piano og gitar får akkurat den plassen de til enhver tid trenger.

Ballade gir løft

Ordinary Corrupt Human Love får også en ekstra dimensjon av et nydelig gjestespil­l fra Chelsea Wolfe, Clarkes duettpartn­er på «Night People».

Inni et byggverk av piano, synthgitar og marsjtromm­er lager duoen en Twin Peaks-verdig ballade som løfter albumet perfekt inn mot avslutning­en «Worthless Animal».

Strekker strikken

I løpet av to låter og det siste kvarteret demonstrer­er Deafheaven hvor langt de har strukket sin musikalske strikk, fra den sarteste lille duett til den kaldeste og mest Pink Floyd-aktige fortelling om «war cries (...) through lurching light».

Etter åtte år og fire album har de laget et album som vil inspirere i tiår, akkurat slik de selv speider tilbake til 90-tallet.

 ?? FOTO: PLAYGROUND MUSIC ?? Deafheaven er klare med sin fjerde plate, Ordinary Corrupt Human Love. Tilgjengel­ig på CD, LP og strømmetje­nester.
FOTO: PLAYGROUND MUSIC Deafheaven er klare med sin fjerde plate, Ordinary Corrupt Human Love. Tilgjengel­ig på CD, LP og strømmetje­nester.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway