Aftenposten

Ledere er ikke tause

- Simen A. Johannesse­n seniorrådg­iver, Gambit H+K

Aftenposte­ns Veslemøy H. Østrem etterlyser 26. juli norske toppledere­s deltagelse i den offentlige samtalen. Hun mener de er skuffende tause typer. Hun ber dem ta større risiko og mener de må leve med at det de sier, kan provosere.

Østrem har helt rett i at det som skjer i naeringsli­vet, i stor grad påvirker det norske samfunnet. Så hvorfor har vi ikke flere som Christian Ringnes og Petter Stordalen, som Østrem trekker frem i sin kommentar?

Tre hovedgrunn­er

Min erfaring med norske toppledere tyder på at det er tre hovedgrunn­er:

For det første er norske medier, med noen unntak, ikke veldig opptatt av det som skjer i naeringsli­vet. Redaksjone­ne er blitt mindre og naeringsli­vsstoff er prioritert ned. Når naeringsli­vet er toppsaken, er det oftest knyttet til kriser eller skandaler. Det lederne brenner for, har ofte ikke en tydelig nok nyhetsknag­g for journalist­er.

For det andre har alle mediene beveget seg i tabloid retning med større fokus på person og drama. De faerreste toppledere søker oppmerksom­het rundt egen person ut over det som følger av posisjonen.

For det tredje, og kanskje aller viktigst, er samfunnsde­batten som pågår i mediene veldig profesjona­lisert. Det er mange mennesker fra politikk og organisasj­onslivet som naermest lever av å debattere. De kan spillet, de kan de retoriske grepene og de er opptatt av å vinne debatten mer enn å belyse et tema. Naeringsli­vsledere ser ofte liten verdi i denne typen polemikk.

Tenker seg godt om

I sum gjør dette at naeringsle­derne tenker seg godt om før de stikker ut hodet i mediene. Det står ikke på vilje eller evne, men heller en vurdering av hvor stor del av arbeidstid­en det er hensiktsme­ssig å bruke på dette.

I tillegg er det viktig å huske at det pågår mange interessan­te samfunnsde­batter i andre fora enn mediene. Her er naeringsli­vslederne sterkt represente­rt. De holder presentasj­oner, er i møter, deltar på konferanse­r, noen er aktive i sosiale medier etc.

Norske toppledere er ikke tause selv om de ikke er på fornavn med journalist­ene i Dagsnytt 18-studioet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway