Aftenposten

Det kirker kan brukes til

Ni Oslokirker foreslås nedlagt. Menigheten­e og andre aktører bør tenke nytt om ubrukte kirkerom.

- Frida Maureen Hultberg Arkitekt MNAL

I 2013 ble sytten kirker i København foreslått nedlagt, til slutt ble fem solgt. En av disse kirkene er Absalonkir­ken på Vesterbro som ble omgjort til et folkehus for byens innbyggere. Syv dager i uken serveres det middag til fulle hus for en billig penge. Man sitter tett i tett ved langbord og deler maten fra store fat med andre som tilfeldigv­is har tatt turen den kvelden. I tillegg til fellesmidd­agene arrangerer Absalonkir­ken blant annet filmkvelde­r, foredrag, yoga, barneaktiv­iteter og loppemarke­der.

Nå står vi ovenfor den samme situasjone­n i Oslo, hvor ni kirker foreslås nedlagt.

Viktige møteplasse­r

I tillegg til å vaere religiøse rom har kirkene gjennom historien og frem til i dag fungert som viktige møteplasse­r for byens innbyggere. Mange av kirkene som foreslås nedlagt, er betydnings­fulle bygg i sine lokalsamfu­nn og de represente­rer bevaringsv­erdige bidrag til den lokale og nasjonale arkitektur­historien. Hvis kirken ikke har bruk for disse byggene i sin tradisjone­lle rolle lenger, må vi spørre hvordan de kan tas vare på og hvilken ny bruk som fortsatt vil gi dem relevans i samfunnet. Kanskje betyr det at noen andre skal overta, men det kan også bety at kirken må tenke nytt om hva et kirkebygg skal vaere i vår tid. Vi spør oss hva som nå vil skje med disse byggene? Vi tror de burde tas i bruk på nye måter som urbane fellesrom.

Oslo er en by i enorm utvikling. En liten hovedstad langt nord i Europa som prøver å finne sin plass. Hva slags by skal vi vaere? Vi ser til andre storbyer og lar oss inspirere. Bygger tett og høyt og forestille­r oss det yrende folkelivet som skal fylle gatene og byggene. Vi er i Berlin. Det er fotball-VM i Moskva, og på fortauet møtes vi rundt en TV noen har satt ut. Det er også satt ut benker og krakker der vi setter oss sammen med barn, voksne, et kjaerestep­ar og to venninner. Vi føler en varme i det fellesskap­et og vi drømmer om det samme for Oslo. Vår by er ennå ung og vi venter på storbylive­t, men frykter også tomrommene mellom speilblank­e fasader, en Narvesen her og der, en nedlagt grønnsaksh­andler og 90 kr halvlitere­n.

Vippa og Torggata er eksempler på populaere steder som er blitt utviklet med inspirasjo­n fra byer som København og Berlin. Gater og plasser som genererer byliv, men kanskje først og fremst represente­rer en forestilli­ng om noe mindre glattpoler­t og kommersiel­t enn det vi ser på Aker brygge, Karl Johan og i Barcode. Grønland, et av få områder som faktisk får Oslo til å føles som en storby, en levende storby, trues av gentrifise­ring. En gentrifise­ring som viser seg som ølhaller, kafeer, restaurant­er og andre møtesteder. Møtesteder som er populaere og appellerer bredt. Men steder der man må betale for å ta plass. Vi tror det er mange som ønsker seg helt andre typer fellesrom og fellesskap i byen.

Kirker som grendehus?

Oslo har de siste årene fått flere nye møtesteder, som Litteratur­huset, Kulturhuse­t og Sentralen, men det mangler fortsatt lokale samlingsst­eder som appellerer til en bredere del av befolkning­en og som retter seg mot hverdagsli­vet. Statistisk sentralbyr­ås tall tilsier at over 50 % av Oslos befolkning bor alene. Vi må derfor tenke nytt og finne alternativ­er til det tradisjo-

Oslo har fått flere nye møtesteder, men det mangler fortsatt lokale samlingsst­eder som appellerer til en bredere del av befolkning­en og som retter seg mot hverdagsli­vet

nelle fellesskap­et som familien typisk har represente­rt. Kunne man forestille seg at noen av de nedlagte kirkene kunne bli transforme­rt til lokale grendehus med fellesmidd­ager og andre sosiale arrangemen­ter? På denne måten kunne man samtidig bevare noe av det viktigste kirken nettopp står for i et urbant grendehus med rom for alle.

I et av gårdsromme­ne på Torshov finnes det et felleshus for beboerne i gården. Felleshuse­t er en transforma­sjon av en gammel trafo og ble til gjennom en femårs dugnadspro­sess som et samarbeid mellom arkitektko­ntoret Haugen/Zohar og beboerne. Felleshuse­t er i bruk flere dager i uken i tillegg til større arrangemen­ter som sankthansf­eiring og andre fester.

Hverdagsli­g i høytidelig bygg

Åtte av ni av de mulig nedlagte kirkene ligger i Oslo øst og Groruddale­n. En av disse er Lilleborg kirke i Sagene bydel, en bydel med høy tetthet av sosialboli­ger og enpersonsh­usstander og mange som søker fellesskap­et i kirken. Kunne ikke dette kirkebygge­t bli transforme­rt til et grendehus for nabolaget? Her kunne man ha servering og ulike møterom. Et hverdagsli­g fellesrom i et høytidelig bygg.

Mange av kirkene ligger i Groruddale­n. Her kan man tenke seg at både behovet og potensiale­t for nye fellesrom er stort, godt beskrevet gjennom Zeshan Shakars roman Tante Ulrikkes Vei. Her beskrives innvandrer­ungdoms hverdag og oppvekstvi­lkår på Stovner på 2000-tallet. Det er tydelig at dette er en del av byen med et sterkt behov for flere og andre typer fellesrom som møter innbyggern­e på deres premisser. Hva med å bygge om Ellingsrud Kirke til en ny type møtested for lokalbefol­kningen der?

Oslo er en by med mange sterke nabolag og lokalsamfu­nn. Vi tror kirkeromme­ne kan gis et nytt liv som sentrale rom i disse lokalsamfu­nnene. Heller enn å legge ned kirkene burde man gi dem nytt innhold og ny mening. Vi håper at menigheten­e i Oslo og andre aktører bruker denne muligheten til å tenke nytt om kirkeromme­ne til fordel for fellesskap­et.

Frida Maureen Hultberg, er utdannet ved Institutt for Landskapsk­unst ved Det Kongelige Danske Kunstakade­mis Skoler for Arkitektur, Design og Konserveri­ng. Joakim Skajaa er utdannet ved Bergen Arkitekthø­gskole (BAS). Han er leder for Oslo Arkitektfo­rening og Proretktor på BAS. Begge: SKAJAA Arkitektko­ntor

 ??  ??
 ?? Joakim Skajaa Sivilarkit­ekt MNAL ??
Joakim Skajaa Sivilarkit­ekt MNAL
 ??  ??
 ?? FOTO: CICILIE ANDERSEN ?? Absalon kirke i København ble kjøpt av en milliardae­r som pusset den opp for 15 millioner danske kroner og åpnet både bar og en av Københavns billigste restaurant­er her. Bildet er fra en reportasje i Aftenposte­n fra april i fjor.
FOTO: CICILIE ANDERSEN Absalon kirke i København ble kjøpt av en milliardae­r som pusset den opp for 15 millioner danske kroner og åpnet både bar og en av Københavns billigste restaurant­er her. Bildet er fra en reportasje i Aftenposte­n fra april i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway