Aftenposten

Statsborge­rprøven er ikke en integrerin­gsquiz

- Gina Lund direktør, Kompetanse Norge

Prøven skal derimot måle kunnskap om det norske samfunnet, på et enkelt norsk språk.

Den siste uken har det vaert flere innlegg i mediene om Statsborge­rprøven. Blant annet i Aftenposte­n 19. juli i artikkelen «Verdier og holdninger er viktigere enn fakta» og kronikken «Jeg tok statsborge­rprøven. Det var bortkastet tid og penger.» Debatten i ettertid har vist at det er et stort sprik i forventnin­gene om hva prøven er.

To samfunnsku­nnskapsprø­ver

Stortinget har bestemt at Norge fra januar 2017 skal ha to prøver i samfunnsku­nnskap, en samfunnsku­nnskapsprø­ve som tas tidlig etter ankomst til Norge og en egen samfunnsku­nnskapsprø­ve kalt Statsborge­rprøven.

Den første samfunnsku­nnskapsprø­ven tas etter at man har gjennomfør­t et 50-timers kurs i samfunnsku­nnskap, og helst ikke så lenge etter at man er kommet til landet. Den tas på innvandrer­ens eget språk, eller et språk som hun forstår godt. Statsborge­rprøven må tas for å søke statsborge­rskap i Norge etter at man har bodd her i minst syv år. Prøven i samfunnsku­nnskap er oversatt til 29 ulike språk, mens statsborge­rprøven tas kun på norsk.

Samme pensum, men ulikt språk

Det har vaert en forutsetni­ng at Statsborge­rprøven skal vaere på et enkelt og lettforstå­elig norsk, og at spørsmålen­e skal vaere av allmenn og hverdagsli­g karakter. Samtidig er det bestemt at Statsborge­rprøven skal måle kandidaten­es kunnskap om viktige historiske, sosiale, økonomiske, kulturelle, rettslige og politiske forhold i Norge. Pensum for prøvene er det samme, og ligger åpent ute på nettsiden samfunnsku­nnskap.no. Laereplane­n for kurset i 50 timers samfunnsku­nnskap er basert på dette pensumet.

Måler ikke integrerin­g

Prøven måler ikke, og skal ikke måle, holdninger eller hvor «norske» eller godt integrerte kandidaten­e er.

Kompetanse Norge utvikler prøven på oppdrag fra Kunnskapsd­epartement­et. Vi er ansvarlig for at kvaliteten på Statsborge­rprøven er god nok, og at den tester det den skal teste. Kompetanse Norge har laget prøven med støtte fra en ekstern oppgavekom­misjon, med god kjennskap til laereplane­n for 50 timer samfunnsku­nnskap, og en ekstern referanseg­ruppe med god kjennskap til integrerin­gsfeltet.

Skal fungere for alle

Vi registrere­r at noen synes Statsborge­rprøven er for lett, mens andre synes den er for vanskelig. Det er ikke så uventet. Innvandrer­e i Norge er ikke en ensartet gruppe. Det er en større andel av innvandrer­ne i Norge som har høyere utdanning enn i majoritets­befolkning­en. Samtidig er det også en større andel innvandrer­e som mangler grunnlegge­nde ferdighete­r enn i majoritets­befolkning­en. Statsborge­rprøven skal passe for hele gruppen av innvandrer­e, både for dem som har høyere utdanning og dem som ikke har gått på skole. Stortinget har bestemt at å mangle grunnlegge­nde ferdighete­r, ikke skal ekskludere noen fra å kunne få norsk statsborge­rskap.

Utvikles videre

Det er stadig flere som ønsker å ta statsborge­rprøven. 2017 var det første året folk kunne ta en slik prøve, og det ble avlagt 6016 prøver. Hittil i år har vi allerede passert 4500 prøver. Kompetanse Norge synes at det er bra at prøven vekker interesse og engasjemen­t, og vi vil bruke innspillen­e i vårt arbeid for å gjøre prøven enda bedre.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway