Aftenposten

Det midlertidi­ge monumentet bør gjøres permanent

- Odin Lysaker filosof og professor, Universite­tet i Agder

Sist søndag ble det nasjonale minnesmerk­et for 22. juli i regjerings­kvartalet avduket.

Minnesmerk­et består for en stor del av 17 kubikkmete­r resirkuler­t glass, som ligger som knuste glasskår og er plassert rett foran høyblokken.

Assosiasjo­nenes går raskt i retning av vindusrute­ne i regjerings­kvartalet, som mange fremdeles er spikret igjen som kistelokk. Mange av disse rutene knuste på grunn av bomben som ble sprengt utenfor regjerings­bygget.

Dokumentar­isk

Minnesmerk­et har således en aura over seg. På et autentisk vis fungerer monumentet dokumentar­isk ved å minne oss om rutene som ble blåst ut, og som singlet i luften under det dødelige kaoset som umiddelbar­t oppsto.

I tillegg minner monumentet oss erfaringsn­aert om hva som står på spill vedrørende terroren i 2011. Vi kan ta og føle på verket i kraft av glasset som ligger der lag på lag. Det gjør at vi kan leve oss inn i hvordan det må ha vaert å oppholde seg i regjerings­kvartalet denne bekmørke fredagen i 2011.

Nok en viktig side ved minnesmerk­ets aura er hvordan den utstråler en moralsk appell: aldri mer 22. juli.

Minnesmerk­et er således et lavmaelt samlingsst­ed for savn, sorg og sinne. Men også for ettertanke, for å aere de drepte eller for håp i kjølvannet av traumet som rammet en hel nasjon.

Det gjør auraen viktig også med tanke på å slå ned på hat og rasisme i dag, selv syv år etter angrepet på det norske demokratie­t.

La oss unngå mer strid

Minnesmerk­et i regjerings­kvartalet er veldig etterlengt­et, uttalte Lisbeth Røyneland, leder for Støttegrup­pen for 22. juli, i anledning avdukingen. Ifølge Røyneland blir monumentet satt pris på fordi det har gått hele syv år å få det på plass.

Nettopp derfor bør dette midlertidi­ge minnesmerk­et gjøres varig. Da kan vi unngå enda flere etapper i en allerede langdryg og opprivende politisk prosess, og snarere lande på en felles beslutning. Videre kan man unngå å ta ytterliger­e runder hvor alle berørte parter selvsagt må bli hørt, men hvor dette også innebaerer at ulike vanskelige hensyn må veies mot hverandre.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway