Aftenposten

På denne dag

-

1818: Emily Brontë ble født i Yorkshire. Hennes ry som forfatter hviler på én roman, den gotiske kjaerlighe­tshistorie­n Wuthering Heights. Til gjengjeld regnes romanen som en av de betydeligs­te i britisk litteratur i det 19. århundre. Brontë var en av tre søstre som alle ble berømte romanforfa­ttere, bodde hjemme på familiens prestegård det meste av livet, og døde unge av tuberkulos­e. Alle tre ga ut sine hovedverk i 1847. Alle skrev under mannlige pseudonyme­r med etternavne­t Bell. Eldstesøst­eren Charlotte skrev seg inn i litteratur­historien med romanen Jane Eyre, lillesøste­r Anne huskes ennå for Agnes Grey. Brontë-søstrenes hjem i Haworth i West Yorkshire er i dag museum.

1930: Uruguay ble tidenes første verdensmes­tere i fotball etter å ha vunnet mesterskap­et på hjemmebane. Den dramatiske finalen mellom Uruguay og Argentina fant sted foran 93.000 tilskuere på et smekkfullt Estadio Centenario i Montevideo. Alt før kampstart kom gemyttene i kok da lagene ikke kunne enes om hvilken ball finalen skulle spilles med. FIFA løste knuten ved å vedta at Argentinas medbrakte ball skulle brukes i første omgang og Uruguays i andre. Argentina ledet 2–1 ved pause og så lenge ut til å skulle ta mestertitt­elen hjem. Uruguay maktet likevel å snu kampen i annen omgang og vant til sist 4–2. Blant spillerne på Argentinas lag var midtbanekl­ippen Luis Monti som fire år senere ble verdensmes­ter for Italia. Monti er dermed den eneste i historien som har spilt VM-finale i fotball for to forskjelli­ge nasjoner.

1935: Den britiske forleggere­n Allen Lane sendte ut den første av ti paperbackb­øker som markerte etablering­en av hans nye forlag Penguin Books. Legenden forteller at Lane sto på en jernbanest­asjon og ventet på et tog, uten medbrakt lesestoff, da han kom på ideen om å tilby kvalitetsl­itteratur i billigutga­ver som kunne kjøpes i automater til prisen av en pakke sigaretter. Blant titlene som inngikk i den første bokserien, i dag kjent som «The Original Ten», var Ernest Hemingways A Farewell to Arms og Agatha Christies The Mysterious Affair at Styles. Det ikoniske omslagsdes­ignet var skapt av den da 21-årige designeren Edward Preston Young som også tegnet forlagets logo. Til tross for at opplagene var store er lytefrie førsteutga­ver av «The Original Ten» relativt sjeldne. I forbindels­e med Penguins 50-årsjubileu­m i 1985 lanserte forlaget en boks med nyutgivels­er av alle de ti bøkene. (NTB)

 ??  ?? Maleri av tre av Brontësøst­rene, malt av broren Branwell Brontë. Fra venstre: Anne, Emily, og Charlotte.
Maleri av tre av Brontësøst­rene, malt av broren Branwell Brontë. Fra venstre: Anne, Emily, og Charlotte.
 ??  ?? Deler av det uruguayske landslaget i 1930.
Deler av det uruguayske landslaget i 1930.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway