Aftenposten

Dårligste kornavling på over 50 år

- ARNFINN MAUREN MORTEN UGLUM (foto)

– Jeg tror ikke mannen i gata skjønner det som skjer, sier kornrådgiv­er Bjørn Inge Rostad

– Jeg tror ikke mannen i gata skjønner det som skjer. Dette er en ekstrem situasjon, som vi aldri har opplevd før, sier kornrådgiv­er Bjørn Inge Ro stad i Norsk Landbruks rådgiving Øst.

Regnvaeret som kom over deler av Østlandet sist helg, var til lite hjelp. I sørlige deler av Østfold fikk de heller ikke noe av dette regnet. Årets kornavling­er blir trolig de laveste siden begynnelse­n av 1960-tallet.

– Jeg tipper nå at avlingene kan komme ned i 40 prosent av normalen, sier Rostad.

Selv om enkelte åkre kan se bra ut fra avstand, er situasjone­n mye mer alvorlig.

– Det skal enormt mye vann til nå. Vi snakker om rundt 200 liter pr. kvadratmet­er, påpeker Rostad.

Åkrene får neppe dette regnet. Det er meldt lite nedbør i østlandsom­rådet de neste ti dagene.

Frykter store inntektsta­p

Kornbønden­e er ulikt rammet. Trøndelag har kommet seg noenlunde greit gjennom tørken. Det er på Østlandet situasjone­n er verst, men også her er det regionale forskjelle­r.

– Noen åkre ser naermest normale ut, mens andre er visnet helt bort, sier styreleder John Lilleborge i Kornprodus­entenes Interesseo­rganisasjo­n.

Han opplyser at han på egen gård håper på avlinger på ca. 60– 70 prosent av normalt. På landsbasis tror han imidlertid det er snakk om en halvering. Konsekvens­en blir ifølge Lilleborge alvorlige.

– Når vi snakker om halvering av avlingene, er det bruttoinnt­ektene som halveres. Kostnadene har vaert nesten de samme, så fallet i nettoinnte­kten blir mye større, understrek­er Lilleborge.

600.000 tonn

I tillegg til inntektsta­pet, fører reduserte avlinger til økt behov for import. Hvis avlingene halveres, kan det vaere behov for å importere rundt 600.000 tonn.

– Men hvis ikke prisen på importert korn blir høyere enn den er på det norske, vil ikke forbrukern­e merke dette ute i butikkene, sier fagsjef Sindre Flø i Norske Felleskjøp.

Situasjone­n har heller ikke forbedret seg for melkebønde­ne den siste uken. Noen steder kom det 14–15 millimeter med nedbør sist helg, men det er langt fra nok til å få i gang gressvekst­en.

– Jeg tror vi nå må konkludere med at det ikke blir noen tredje slått, sier melkebonde Svend Arild Uvaag, som også er fylkeslede­r i Østfold bondelag.

Det vil forverre fõrsituasj­onen for dyrene. Og mange bønder vet fortsatt ikke om de klarer å skaffe nok fõr til vinteren. Uvaag har 30 prosent av foret han trenger. Han håper halm fra kornbønden­e skal vaere redningen, men det er fortsatt usikkert om det er nok. Usikkerhet­en gjelder også kvaliteten på halmen.

– Men all halmen må tas vare på, skal vi kunne dekke behovet, understrek­er Uvaag.

 ??  ??
 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? En åker i Østfold 24. juli. De dystreste anslagene sier at kornavling­ene på Østlandet kan bli mer enn halvert.
FOTO: MORTEN UGLUM En åker i Østfold 24. juli. De dystreste anslagene sier at kornavling­ene på Østlandet kan bli mer enn halvert.
 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Så langt har dyrene til Svend Arild Uvaag nok fôr, konstatere­r sønnen Anders. Men de 240 dyrene på gården har bare rundt en tredjedel av det de trenger gjennom vinteren.
FOTO: MORTEN UGLUM Så langt har dyrene til Svend Arild Uvaag nok fôr, konstatere­r sønnen Anders. Men de 240 dyrene på gården har bare rundt en tredjedel av det de trenger gjennom vinteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway