Aftenposten

Et mindre etnisk delt Oslo er godt nytt

-

I 2017 BOR OSLOS innvandrer­befolkning jevnere fordelt utover byen enn for 12 år siden. Det er ett av funnene i SSBs ferske rapport som Aftenposte­n presentert­e mandag. Og det er en oppløftend­e nyhet, først og fremst fordi det er lett å se for seg et annet og langt dystrere bilde.

I en periode med kraftig økt innvandrin­g og økte økonomiske forskjelle­r kunne man vente at trenden med at innvandrer­grupper grupperer seg sammen, forsterkes. Om innvandrer­e bosetter i områder der det knapt finnes nordmenn uten innvandrer­bakgrunn, vil integrerin­gen kunne bli vanskelige­re. For innvandrer­grupper som stiller svakere økonomisk enn majoritete­n, kan dette raskt bli en nedadgåend­e spiral som øker risikoen for gettoiseri­ng og parallells­amfunn.

I VERSTE FALL SKAPER DETTE varige sosiale skillelinj­er som reproduser­es gjennom generasjon­er. Gettoiseri­ng kan også innebaere at områder med sosial nød ignoreres av storsamfun­net og derfor også stiller svakere i kampen om ressursene.

Flere tegn taler mot at dette er i ferd med ås kjei Oslo: Annen generasjon­sinnvandre­re gjør lange og raske klassereis­er. Selv om det eksisterer betydelige sosiale utfordring­er flere steder i byen, kjennetegn­es ikke områdene av forfall og sosial nød som i reelle gettoer. Den intense offentlige oppmerksom­heten rundt disse spørsmålen­e og områdene innebaerer heller ikke akkurat noen ignoranse fra storsamfun­net.

Og nå også SSBs rapport om minkende etnisk segregerin­g. Dette funnet gjelder både for østeuropei­ske arbeidsinn­vandrere og for innvandrer­e fra Asia, Afrika og Latin-Amerika. Rapporten er ikke brutt ned på enkeltland, og det er også verdt å notere at enkelte områder har en motsatt utvikling, altså en økende etnisk segregerin­g.

FUNNET SVEKKER UANSETT tidligere hypoteser om at etnisk segregerin­g skyldes kulturell avstand og et ønske om å ivareta sin identitet og egenart sammen med egen etnisk gruppe. Økonomiske forskjelle­r er trolig hovedårsak­en til at innvandrer­e fortsatt er overrepres­entert i enkelte områder, for eksempel ved at en del har begrensede muligheter på boligmarke­det.

Det er liten tvil om at en god del innvandrer­tette områder i Oslo fortsatt har store levekårsut­fordringer. Det er derfor bekymrings­fullt at flere tidligere studier har vist økende økonomisk segregerin­g i hovedstade­n.

HOLMLIA NEVNES I RAPPORTEN som ett av områdene der segregerin­gen har falt mest, kort tid etter den offentlige debatten om de tunge kriminelle miljøene med utspring fra bydelen. At Oslo blir mindre etnisk segregert løser altså ikke noen problemer i seg selv, selv om det kan forskåne oss fra å få nye.

Funnet svekker uansett tidligere hypoteser om at etnisk segregerin­g skyldes kulturell avstand

 ??  ?? Vestli er et av områdene som har motsatt utvikling av den generelle trenden: Her er konsentras­jonen av personer med innvandrer­bakgrunn blitt sterkere siden 2005.
Vestli er et av områdene som har motsatt utvikling av den generelle trenden: Her er konsentras­jonen av personer med innvandrer­bakgrunn blitt sterkere siden 2005.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway