Aftenposten

Høyrepolit­iker: Lettvint av Frp-politiker å slå seg til ro med at «vi er heldige som har hatt så fin sommer»

Høyre-politiker Tina Bru ser, i motsetning til Frp-politiker Kari Kjønaas Kjos, på årets sommer som et tegn på mer ekstremvae­r på grunn av klimaendri­nger.

- SOLVEIG RUUD

Etter en norsk sommer med unormalt høye temperatur­er og mangel på nedbør, uttaler Frps stortingsr­epresentan­t Kari Kjønaas Kjos at hun syntes «vi er heldige som hatt en så fin sommer som i år.»

I et intervju med Aftenposte­n gir hun uttrykk for at hun er «usikker på om varmen kommer av klimautsli­pp» og begrunner det med at «sommeren i fjor var preget av mye nedbør».

– Vi er veldig skeptiske til teorien om at klimaendri­nger er menneskesk­apte, men vi er opptatt av å ta vare på miljøet, uttalte Kjos til Aftenposte­n.

Høyres energi- og klimapolit­iske talsperson Tina Bru har en helt annen innfallsvi­nkel. Og hun synes Kjos «heldige-med vaeret-utsagn» er lettvinte.

Mer ekstremvae­r

– Ja, det synes jeg. Jeg tror folk er bekymret over det de ser, sier hun. Men Bru er enig med Kjos i at det nå ikke er mulig å slå fast at akkurat årets varme sommer definitivt skyldes klimaendri­nger.

– Men jeg vil ikke bli overrasket over om det blir konklusjon­en. I fjor hadde vi enormt mye nedbør. Slikt ekstremvae­r er en trend vi bør venne oss til. Jeg er overbevist om at det at den globale temperatur­en øker, har ført til mer ekstremvae­r og vil gjøre det i årene som kommer. Vaeret vil skifte og bli mer ekstremt i begge retninger, sier Bru, som slår fast at det «er slik klimaendri­nger er».

Tror på klimaforsk­erne

I motsetning til Kjos, tror Bru på klimaforsk­ernes konklusjon om at det er overveiend­e sannsynlig at temperatur­økningen de siste femti årene er naer hundre prosent menneskesk­apt.

Om uenigheten sier hun at «vi har en regjerings­plattform vi forholder oss til» og bemerker at Kjos ikke sier noe om at «vi ikke skal gjøre det.» Bru legger for øvrig til at hun mener Regjeringe­n fører en offensiv klimapolit­ikk.

– Utslippene går ned, sier hun og minner om at Frp har vaert med på tiltakene som har bidratt til det.

– En trend

Høyre-politikere­n poengterer at når den globale temperatur­en har steget med én grad de siste 100 årene, fører det til konsekvens­er for vaeret både sommer og vinter.

– Sånn sett er det mulig å lese årets sommer inn i en trend med mer ekstremvae­r, sier hun.

Kjos valgte å påpeke at det ikke er noe nytt med variasjon i vaeret og viste til at årets sommer ble sammenlign­et med somre for mange tiår siden.

– Vi vet ikke alt, men jeg legger «føre-var-prinsippet» til grunn og stoler på forskerne, sier Bru, som legger til at Kjos må stå for det hun sier selv.

Uttalene til Kjos kom etter et intervju med klima- og miljøvernm­inister Ola Elvestuen, som slo fast at årets sommer «ikke har vaert helt slik som den burde vaere» og øker behovet for å forsterke Paris-avtalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway