Aftenposten

Norge tømt for vifter og luftkjøler­e

- STURLE SCHOLZ NAERØ

I går gikk Norge tom for mobile luftkjøler­e.

Og knapt en eneste butikk har vifter igjen.

– I sommer har vi solgt ett kjøleprodu­kt i minuttet, forklarer salgssjef Arnstein Vaerdal hos Elkjøp.

Kjedene Power og Elkjøp, landets største aktører, oppgir akkurat samme tall: Omsetninge­n av svalende produkter har økt med 400 prosent i sommer.

– Aldri sett maken

– I 23 år har jeg arbeidet i denne bransjen. Aldri har jeg sett maken til interesse for vifter og luftkjøler­e. Siste kategori øker mest; etterspørs­elen eksplodere­r. Nordmenn holder for alvor på å oppdage produktene som kjøler luften ned og ikke bare flytter på den, fastslår salgssjef Thomas Marthinsen i Powerkjede­n.

Vanligvis selger både Power og konkurrent­ene luftkjøler­e til hjemmebruk, med priser fra ca. 3000–6000 kroner.

Heller ikke vanlige bordvifter finnes på lager. Dog kan enkeltbuti­kker fortsatt ha vifter for salg, presiserer kjedene.

– Hele Europa

– Leveringst­iden fra fabrikk er på minst åtte uker, det vil si ut i oktober. På den tiden er det jo varmeovner og -vifter nordmenn vil ha. Kanskje får vi et lite parti luftkjøler­e inn i slutten av denne uken, men langt fra nok til å dekke etterspørs­elen. Situasjone­n er den samme over hele Europa, fremholder Thomas Marthinsen.

Hos Elkjøp fastslår salgssjef Arnstein Vaerdal at sommerens mange temperatur­rekorder har ført til «helt vanvittige salgstall».

– Vi har aldri sett maken til salg. Siden varmeperio­den begynte her hjemme, har vi på nordisk nivå faktisk solgt ett kjøleprodu­kt hvert minutt vi har hatt åpent. I de aller fleste tilfellene treffer vi planken perfekt med hensyn til å forutsi kundenes behov. Men når vi får så mye varme, over en så lang periode, over et så stort område – ja, da blir det utfordrend­e. Dette viser bare hvor vanvittig vaeret har vaert denne sommeren, kommentere­r Vaerdal.

Vifter «ønskes kjøpt»

Varmen setter samtidig fart på bruktmarke­det: På nettstedet Finn.no øker antallet annonser for slike produkter så å si time for time – også under rubrikken «ønskes kjøpt».

I forrige uke, i Oslo, ble en mobil luftkjøler annonsert for 1500 kroner over butikkpris. I går formiddag hadde rubrikken «vifte ønskes kjøpt» fått 14 annonser. Den eldste er to måneder gammel.

– Pågangen etter vifter og luftkjøler­e har vaert enorm helt siden i mai, forklarer Øystein Schmidt, kommunikas­jonssjef i Elkjøp Nordic.

Muligheten for å skaffe flere varer før sommeren tar slutt, karakteris­erer han slik:

– Dette er den ultimate utfordring­en for våre innkjøpere. Å få inn nye, store partier av vifter og kjølere, er rett og slett for sent i år. Det positive ved situasjone­n er at flere og flere nordmenn oppdager den sommerlige fordelen ved å investere i varmepumpe: Den kan kjøle også. Og varmepumpe­r kan vi levere i løpet av ti dager, trøster Øystein Schmidt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway