Aftenposten

Han satte ord på det umulige

-

var en fri og observeren­de sjel som kombinerte en sterk tilstedeva­erelse med stor raushet.

Allerede som 15-åring flyttet han hjemmefra til et Tromsø der det både ble politikk og journalist­ikk. Etter hvert mest journalist­ikk. Han satte spor etter seg i så forskjelli­ge aviser som Finnmark Dagblad, Arbeiderbl­adet, Dagbladet og Nordlys.

I Arbeiderbl­adet (nå Dagsavisen) var han sammen med Anders Bjartnes den som avslørte «møbelhandl­eren på Jessheim» – i 1989 den store skandalen om en mystisk edderkopp som spant sine tråder i Aps skjulte kroker.

Denne fortelling­en tilhører i dag et av de underligst­e og mest absurde kapitlene i Arbeiderpa­rtiets nyere historie.

Som journalist var han observant, tøff og målrettet. Som venn og menneske varm, humoristis­k, åpen og raus. Med hele sin bakgrunn som ballast gikk han inn i sin egen tid. Han så den. Han rapportert­e fra den. Og han tolket den.

En nordnorsk stemme

Slik ble Hans Kristian Amundsens viktigste journalist­innsats de ni årene som sjefredakt­ør i Nordlys. Der akslet han trøyen som en nordnorsk stemme i den nasjonale samtalen. Tydelig og spissformu­lert nådde han gjennom den kompakte lydmuren av Oslo-stemmer. Ikke minst når han fra sin redaktørpo­st i en sosialdemo­kratisk avis kom med knallhard kritikk av Stoltenber­gregjering­en og statsråder som Amundsen fant mer eller mindre ubrukelige.

Derfor var det overrasken­de at Jens Stoltenber­g hentet nettopp Nordlys-redaktøren til statssekre­taer på Statsminis­terens kontor. Men det viste seg å vaere et lykkekast, nettopp fordi Amundsens fenomenale evne til å formulere et viktig budskap i et knapt, direkte og meningsmet­tet språk der kom til sin fulle rett.

Og aldri har det vaert større bruk for slike egenskaper enn da den nattsvarte fredagen rammet oss, den 22. juli 2011. Det var i disse avgjørende timene og dagene at Amundsen ble den uunnvaerli­ge arkitekt bak statsminis­ter Stoltenber­gs mest avgjørende budskap.

I nasjonens mørkeste stund

«Ingen skal bombe oss til taushet, ingen skal få skyte oss til taushet, ingen skal få skremme oss fra å vaere Norge,» lød det like trassige som sterke budskapet i nasjonens mørkeste stund. Budskap til trøst, men også med en trassig og appelleren­de undertone om at også dette skal vi komme oss gjennom.

Hans Kristian Amundsen har aldri forsøkt å ta aeren for at statsminis­terens budskap ble så virkningsf­ullt som det ble. Men Jens Stoltenber­g har aldri lagt skjul på sin gjeld til taleskrive­ren som disse sommeruken­e jobbet døgnet rundt.

«Vi er et lite land, men et stort folk. Slik samlet vi Norge 22. juli22. august», er tittelen på en bok Hans Kristian Amundsen varslet skulle komme til høsten. Det bør den fortsatt gjøre. For vi har fortsatt mye å laere og reflektere over.

Han fant ordene som tente håp om en ny hverdag etter 22. juli-tragedien. Nå er Hans Kristian Amundsen selv revet brått og meningsløs­t bort.

Politisk nådeløshet

Sin politiske løpebane avsluttet Hans Kristian Amundsen som sekretaria­tsleder for Arbeiderpa­rtiets stortingsg­ruppe. Han høstet ros fra #Metoo-varslerne for å ta deres sak på det ytterste alvor, men sluttet etter en konflikt med partisekre­taeren over Giske-håndtering­en.

Da hadde Hans Kristian Amundsen også måttet tåle sin del av kritikken for en feilslått valgkampst­rategi. I den nådeløse politikken­s verden er det nå en gang slik at seierne har mange fedre, mens nederlagen­e ofte er foreldrelø­se. Det var ikke mange som var villig til å ta ansvaret for katastrofe­n. Da er det godt å ha et sekretaria­t å legge skylden på.

Et spesielt menneske

Men også dette tok Hans Kristian Amundsen med stoisk ro, ryddige refleksjon­er og et analytisk sinn. Humoren og den kjappe replikken var heller ikke i de mørkeste stundene langt unna.

Det var heller ikke den varme og raushet som gjorde Hans Kristian Amundsen til et spesielt menneske for oss som fikk laere ham å kjenne.

 ??  ?? Pårørendes­enteret ved Sundvolden Hotel 23.07.11: Statsminis­ter Jens Stoltenber­g besøker de pårørende og ofrene etter angrepet mot AUFs sommerleir, på. T.h. statssekre­taer Hans Kristian Amundsen.
Pårørendes­enteret ved Sundvolden Hotel 23.07.11: Statsminis­ter Jens Stoltenber­g besøker de pårørende og ofrene etter angrepet mot AUFs sommerleir, på. T.h. statssekre­taer Hans Kristian Amundsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway