Aftenposten

– Blir godt for langrennsf­amilien å komme sammen og minnes Vibeke

- METTE BUGGE

Fra i dag vil veldig mange eliteløper­e, både norske og utenlandsk­e, vaere på plass i Sandnes.

I morgen er det 6-milsløp, allerede torsdag det beryktede Lysebotn Opp. Deretter fortsetter det med ulike løp på rulleski til og med lørdag.

Bortgangen til populaere Vibeke Skofterud, som også tidligere var med her, har satt sitt preg på langrennsf­amilien.

Arrangøren sier at det som skjedde, vil prege arrangemen­tet. Det vil bli ett minutts stillhet før kvinneløpe­t fredag.

Øystein Pettersen mener at utøverne har behov for å kunne snakke om henne og minnes en populaer utøver, som la opp for få år siden etter ti år på landslaget.

– Mange hadde et forhold til Vibeke på ulike måter. Jeg tror det blir fint at vi møtes og snakker om den flotte damen hun var, sier Pettersen.

– Livet er skjørt

Selv har løperen, som bor på Lillehamme­r, vaert med alle årene siden starten av Blinkfesti­valen i 2006.

Nyheten han fikk søndag om hva som hadde skjedd med Skofterud, satte i gang mange tanker.

– Da jeg syklet fire timer i går morges, tenkte jeg gjennom at Vibeke Skofteruds dødsfall er nok en påminnelse om hvor skjørt livet kan vaere.

– I løpet av veldig kort tid kan livet endres, for ikke å si endes. Derfor kvernet tankene rundt dette om at jobb og idrett er vel og bra, men at det aller viktigste er å leve her og nå og ta vare på det og dem som er viktigst.

Pettersen, som har vunnet flere utgaver av Blinkfesti­valen, går for langløpsla­get BN Bank og skal delta på alle konkurrans­ene.

Han tror stemningen i årets løp vil bli veldig spesiell, med en så trist hendelse så tett innpå.

– Akkurat nå er det mest trist, men vi må samles og minnes Vibeke for det hun sto for. Jeg tror det er fint at vi så fort kan komme sammen og snakke om henne. Det Vibeke hadde, som ikke alle har, er at hun stort sett forlot folk i bedre humør enn det de var før hun kom inn i rommet. Det er en fantastisk egenskap, som jeg verdsetter veldig høyt. Hun var karismatis­k.

– Helt uvirkelig

Det samme mener NRK-kommentato­r Torgeir Bjørn, som skal bidra i statskanal­ens omfattende sendinger fra dette arrangemen­tet, der ikke bare langrenn, men også

skiskytter­e deltar. Tilsammen skal det vises 8 timer og 10 minutter fra Blinkfesti­valen på NRK TV de neste dagene.

– Det var et sjokk og helt uvirkelig å få meldingen om Vibeke. Det er så trist som det kan få blitt. Jeg tror det vil ta litt tid før det synker inn, sier Bjørn.

Han forteller at skimiljøet ikke er så stort, og at de fleste har hatt et forhold til henne.

– Da blir det naturlig med en del refleksjon­er og tanker rundt det.

Bjørn tror at de fleste som er involvert i langrenn, har et behov for å snakke sammen med andre i samme situasjon.

Selv fremhever han Vibeke Skofteruds sprudlende vaeremåte og det at hun har vaert en inspirasjo­n på mange måter.

– Jeg husker at jeg traff henne på en samling for rekrutteri­ngslandsla­get i forkant av NM på ski i 2001. Det var i Seiser Alm, og jeg jobbet med teknikk og var der på vegne av Olympiatop­pen.

– Hun var så god teknisk og sto bedre og stødigere på ski enn de fleste. Hun var tøff i utforkjøri­ngene, og på sitt beste var hun bortimot perfekt i diagonalga­ng.

– Satte dype spor

Sportssjef Vidar Løfshus i Norges Skiforbund har vaert til stede i Blinkfesti­valen mange ganger, men står over denne utgaven. Han tror det for mange i langrennsl­eiren vil bli godt, men samtidig vanskelig å komme sammen etter det som har skjedd.

– Det er fint å samles og prate sammen, men også veldig rart. Det blir et tveegget sverd. Vibeke satt dype spor etter seg. Mange av dem som fortsatt går aktivt, har et forhold til henne.

Løfshus forteller at hun var på landslaget da han kom inn i 2006 til hun ga seg i 2012. Som eliteløper vant hun i mars 2012 Vasaloppet som første norske kvinne og fjerde nordmann i historien. Senere valgte hun å fortsette med langløp, til det ble slutt i 2015.

– Jeg snakket med henne siste gang i juni, da vi hadde en avslutning­sfest for Marit Bjørgen. Det er bunnløst tragisk at vi ikke skal få oppleve henne mer, sier Løfshus, og legger ti lat langrenns familien harva ert hardtprøve­t den siste tiden.

Ronny Fredrik Ansnes (29) ble funnet druknet i midten av juli. Han tok blant annet NMsølv på 15 km i Voss i 2012, men hadde gått over til triatlon.

Trønderen, som represente­rte Klaebu IL, ble funnet på bunnen av en kulp.

Vil bli minnet

Odd Langhelle, som er daglig leder i Blinkfesti­valen, sier at Vibeke Skofteruds bortgang har berørt alle som jobber med arrangemen­tet. Hun har vaert med der tidligere.

– Vi er jo alle bare mennesker og tenker på dette. Det er veldig vondt for familien og hennes naermeste venner, men også for alle som fikk møte Vibeke.

Det aller viktigste er å leve her og nå og ta vare på det og dem som er viktigst

q

Øystein Pettersen

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX ?? Slik husker vi Vibeke Skofterud, med blå øyne og et blidt fjes.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX Slik husker vi Vibeke Skofterud, med blå øyne og et blidt fjes.
 ?? FOTO: FREDDIE LARSEN/ NTB SCANPIX ?? På Tenor skole i Eidsberg flagges det på halv stang etter at det ble kjent at Vibeke Skofterud omkom i en vannscoote­rulykke. Det var der hun gikk på grunnskole­n.
FOTO: FREDDIE LARSEN/ NTB SCANPIX På Tenor skole i Eidsberg flagges det på halv stang etter at det ble kjent at Vibeke Skofterud omkom i en vannscoote­rulykke. Det var der hun gikk på grunnskole­n.
 ??  ?? Øystein Pettersen, langrennsl­øper
Øystein Pettersen, langrennsl­øper
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway